5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

από | Απρ 12, 2012 | 0 Σχόλια

Είτε είστε ερωτοχτυπημένοι, είτε είστε άρρωστοι από την αγάπη, είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς τις σχέσεις και όλα όσα φέρνουν στη ζωή μας.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τα ρομαντικά γεύματα και τα λουλούδια, μια σταθερή σχέση γεμάτη αφοσίωση πραγματικά προσφέρει αρκετά οφέλη. Θα δούμε λοιπόν πέντε τρόπους που οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να μας ωφελήσουν.

Λιγότερα ψυχικά προβλήματα.

5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

Μερικές φορές μπορεί σε ένα ζευγάρι να τρελαίνει ο ένας τον άλλο – αλλά όχι στην κυριολεξία. Σε γενικές γραμμές, άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση βιώνουν σε μεγάλο βαθμό λιγότερα ψυχικά προβλήματα από ότι οι εργένηδες, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το 2010 και στην οποία συμμετείχαν 1.621 φοιτητές.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που δεν είχαν μια σταθερή σχέση και που είχαν πολλούς διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους είχαν επίσης περισσότερα ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και σε απόφοιτους. Συγκρινόμενοι με εκείνους που έχουν μια σχέση, οι εργένηδες, άνδρες και γυναίκες, έχουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, ξαφνικές μεταπτώσεις διάθεσης, προβλήματα προσαρμογής, τάσεις αυτοκτονίας και άλλες μορφές ψυχολογικής δυσφορίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Κοινωνιολογίας.

Η μελέτη ανέφερε επίσης, ότι άνδρες και γυναίκες που είναι παντρεμένοι βιώνουν τα ίδια οφέλη όσον αφορά την ψυχική υγεία. Ωστόσο, ο συγγραφέας επισήμανε ότι η ψυχική υγεία είναι πιθανό να είναι τόσο συνέπεια όσο και αιτία του ότι κάποιος είναι παντρεμένος – εκείνοι με ψυχικά προβλήματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν σε μια σχέση εξ’ αρχής.

Μειωμένος πόνος.

5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

Δημοφιλής μπαλάντες μπορεί να λένε ότι ‘η αγάπη πονάει’, έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο – η αγάπη μπορεί ουσιαστικά να συμβάλει στη μείωση του πόνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, στην επιθεώρηση PLoS ONE, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ανακούφισης από τον πόνο, τα συναισθήματα ρομαντικής αγάπης και την ενεργοποίηση των συστημάτων ανταμοιβής του εγκεφάλου. Ερευνητές υπέβαλλαν 15 φοιτητές που υποστήριζαν ότι ήταν τρελά ερωτευμένοι σε ήπιο πόνο – τοποθετώντας ένα ζεστό αντικείμενο στην παλάμη τους – ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ή ενός εξίσου ελκυστικού αγνώστου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου τους αποσπούσε την προσοχή από τον πόνο, αλλά η φωτογραφία του άλλου ατόμου, δεν τους επηρέαζε. Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους επιβεβαίωσαν ότι ενώ κοίταζαν τις φωτογραφίες του συντρόφου τους, βίωναν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές ανταμοιβής τους εγκεφάλου και μείωναν τη δραστηριότητα σε περιοχές που διαχειρίζονται τον πόνο.

Οι φοιτητές εκτέλεσαν επίσης μια άσκηση λέξεων που αποσπούσε την προσοχή τους ενώ το αντικείμενο στην παλάμη τους εξέπεμπε θερμότητα μέτριου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση, τα επίπεδα του πόνου μειώθηκαν κατά 36% κατά μέσο όρο ενώ η προσοχή τους ήταν εστιασμένη στη λύση της άσκησης, ενώ είχαν μειωθεί κατά 44.7% όταν κοίταζαν φωτογραφίες των συντρόφων τους.

Λιγότερο άγχος.

5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι μια σχέση με ελάχιστες προσδοκίες, χωρίς πολλούς ρομαντισμούς θα πρέπει να είναι σχετικά χωρίς άγχος. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργένηδες είναι πιθανότερο να είναι ευάλωτοι στο ψυχολογικό άγχος σε σχέση με εκείνους που είναι παντρεμένοι ή έχουν μια σταθερή σχέση. Η προσωπική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή κορτιζόλης, ορμόνη του στρες, στη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και το πανεπιστήμιο Northwestern.

Μια έρευνα του 2008, στην επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας βρήκε ότι οι γυναίκες με συντρόφους που είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί προς εκείνες βίωναν λιγότερη οικογενειακή πίεση και με τη σειρά τους διαχειρίζονταν καλύτερα το άγχος της σχέσης. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι οι σύντροφοι που είναι ευχαριστημένοι με τη σχέση τους βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να παρέχουν υποστήριξη όταν ο άλλος σύντροφος βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις.

Μακροβιότητα

5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

Μελέτες σε διαφορετικά σημεία του κόσμου και στοιχεία απογραφών, έχουν δείξει ότι οι εργένηδες ενήλικες είχαν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εκείνους που ήταν παντρεμένοι και ζούσαν με τους συζύγους τους. Μια έρευνα του 2000 από την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, σε 281.460 άτομα ηλικίας άνω των 45 βρήκε ότι οι εργένηδες είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους παντρεμένους, ακόμα και μετά την προσαρμογή διάφορων κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων. Παρόμοια συμπεράσματα, έχουν βρεθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Στην πραγματικότητα, το 2011 μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην επιθεώρηση Aging and Health, φανέρωνε ότι το να είμαστε σταθερά παντρεμένοι (σε αντίθεση με το να είμαστε συνεχώς εργένηδες ή να μεταβαίνουμε από τη μία σχέση στην άλλη) είχε ως αποτέλεσμα την παράταση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των ανδρών με χαμηλό εισόδημα και κοινωνικο-οικονομικων ανισοτήτων.

Αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος της οικογενειακής κατάστασης μας, είναι πιθανόν οι παντρεμένοι, ακόμη και εκείνοι που είναι διαζευγμένοι να έχουν περισσότερους υποστηρικτικούς κοινωνικούς κύκλους και παιδιά που διεγείρουν τη συνεχή οικογενειακή επαφή από ότι οι εργένηδες, και ως εκ τούτου μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ευτυχία

5 τρόποι που οι σχέσεις μας ωφελούν την υγεία μας

Μερικά ερωτευμένα ζευγάρια φαίνεται να χαίρονται να δείχνουν πόσο ευτυχισμένοι είναι. Δεν μπορούν να το κρύψουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κοιτάζουμε το πρόσωπο κάποιου που είμαστε πραγματικά, τρελά, βαθιά και με πάθος ερωτευμένοι, δραστηριοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι η ρομαντική, έντονη αγάπη που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου πλούσιες σε ντοπαμίνη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 στην επιθεώρηση Νευροφυσιολογίας. Οι περιοχές αυτές σχετίζονται με την ανταμοιβή, την επιθυμία, τον εθισμό και την κατάσταση ευφορίας. Στην πραγματικότητα, μία από αυτές τις περιοχές, ο πρόσθιος προσαγωγέας, είναι υπεύθυνος για τις έμμονες σκέψεις, τη νόηση και το συναίσθημα – χαρακτηριστικά της αγάπης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές είπαν ότι οι μαγνητικές τομογραφίες ενός εγκεφάλου που είναι ερωτευμένος ήταν ελαφρώς διαφορετικές από τις εικόνες του εγκεφάλου όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση.

www.skepsou.gr, 12 Απριλίου 2012. Πηγή http://www.myhealthnewsdaily.com

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Συνεχώς ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ως γονείς πρέπει να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Η ανάγκη για περισσότερη επαφή μεταξύ γονέων και παιδιών γίνεται προφανής καθώς συνεχώς γίνονται στατιστικές έρευνες που...

Γιατί η οικειότητα γεννά αντιπάθεια;

Γιατί η οικειότητα γεννά αντιπάθεια;

Το ένστικτο μας λέει ότι όσο περισσότερο γνωρίζουμε έναν νέο φίλο μας τόσο περισσότερο τον συμπαθούμε. Στην πραγματικότητα όμως, κατά μέσο όρο, συμβαίνει το αντίθετο. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και όσο καλύτερα τον γνωρίζουμε τόσο λιγότερο τον συμπαθούμε. "Οι άλλοι...

Χαρείτε τις συζυγικές διαφορές σας

Χαρείτε τις συζυγικές διαφορές σας

Ο σύζυγός μου λατρεύει τον καφέ του, εγώ πάλι δεν πίνω. Μπορεί να πιω έναν latte με γάλα αλλά ως επί το πλείστον ο καφές μου προκαλεί ταχυκαρδία και… προτιμώ ο σύζυγός μου να μου προκαλεί ταχυκαρδία! Αστειεύεται ότι ο οργανισμός μου περιέχει καφεΐνη από φυσικού του,...