Τα αισθηματικά μυθιστορήματα επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεση των γυναικών

από | 0 Σχόλια

Οι λογοτεχνικές ιστορίες αγάπης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις γυναίκες και να τις οδηγήσουν σε επιλογές που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους, και να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις τους όσον αφορά στις σχέσεις τους, υποστηρίζει η Βρετανίδα ερευνητής Susan Quilliam, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Οικογενειακού Σχεδιασμού και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Ωστόσο η Quilliam, επισημαίνει ότι δεν υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι εύπιστες και δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ούτε υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαλείψουμε τα μυθιστορήματα από τον πολιτισμό μας. “Τα μυθιστορήματα όμως, ενισχύουν μια υποκείμενη άποψη της κοινωνίας ότι όσον αφορά τις γυναίκες, τα συναισθήματα και τα πάθη χαλκεύουν τη λογική και τις αποφάσεις μας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να προσπαθούν να ακολουθούν τα συναισθήματά τους ανεξαρτήτως συνεπειών, αλλά να τα ισορροπούν με τη λογική. Αυτό που κάνει μία σχέση να έχει διάρκεια είναι ένας συνδυασμός ρομαντισμού και κοινής λογικής”.

Εξιδανικευμένη αγάπη

Τα πρώτα μυθιστορήματα με ιστορίες αγάπης χρονολογούνται στα μέσα του 18ου αιώνα και απεικόνιζαν τις γυναίκες ως παθητικές παρθένες που ανακάλυπταν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες μόνο αφού τις αποπλανούσε κάποιος άνδρας, λέει η Quilliam. “Ακόμα και πριν μερικές δεκαετίες, οι ιστορίες αγάπης που περιγράφονταν στα μυθιστορήματα, δεν έκαναν καμία νύξη στα προβλήματα του πραγματικού κόσμου, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες ή η ενδοοικογενειακή βία. Τα σύγχρονα μυθιστορήματα είναι σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την απεικόνιση της πραγματικότητας, με ήρωες που εργάζονται και αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στη ζωή τους.”

Αλλά “υπάρχει ακόμα μια ιδέα φυγής, τελειομανίας και εξιδανίκευσης στα κείμενα.”

“Τα μυθιστορήματα παρουσιάζουν μια ουτοπική εικόνα προσδοκιών από μια σχέση επειδή απλά εξιδανικεύουν την αγάπη. Προσφέρουν μια ιδανική εκδοχή της αγάπης, που μπορεί να κάνει κάποιες γυναίκες να αισθανθούν άσχημα για τον εαυτό τους επειδή οι σχέσεις του δεν είναι τέλειες. ”

Αλλά πως επηρεάζουν τη ζωή των γυναικών; Η Quilliam αναφέρει, ότι συχνά λαμβάνει επιστολές γυναικών που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση, αλλά αισθάνονται να ελκύονται συναισθηματικά από έναν άλλον άνδρα. Οι γυναίκες αυτές θεωρούν ότι αυτά τα συναισθήματα σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την παρούσα σχέση τους, επειδή το πάθος έχει ξεθωριάσει, και να ψάξουν για μια καινούργια αγάπη, αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα αισθηματικών μυθιστορημάτων έδειξε ότι μόνο ένα στα δέκα μυθιστορήματα κάνει αναφορά στη χρήση προφυλακτικού. Σε πολλά μυθιστορήματα, η ηρωίδα απορρίπτει εντελώς το προφυλακτικό επειδή δεν θέλει να υπάρχει κανένα ‘φράγμα’ μεταξύ εκείνης και του ήρωα της. Η έρευνα βρήκε επίσης έναν συσχετισμό μεταξύ της ανάγνωσης μυθιστορημάτων και της αρνητικής στάσης απέναντι στη χρήση προφυλακτικού.

Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική

Πάντα υπάρχει περιθώριο για τάσεις φυγής και εξιδανίκευσης. Αλλά υπάρχει επίσης και περιθώριο για τη λογική. Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα τέλειες, δεν έχουν πάντα ευχάριστη κατάληξη και δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους αν οι σχέσεις τους δεν μπορούν να φτάσουν αυτό το ιδανικό.

“Στην πραγματικότητα, όλοι, όχι μόνο γυναίκες αναγνώστριες, μπορούν να ωφεληθούν από αυτές τις συμβουλές”, υποστηρίζει η Quilliam. “Κανείς, άνδρας ή γυναίκα, αναγνώστης μυθιστορημάτων ή μη, δεν θα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις του βασιζόμενος σε εξιδανικευμένες εκδοχές ρομαντισμού.”

www.skepsou.gr, 2 Νοεμβρίου 2011. Πηγή www.livescience.com.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Η θλίψη δεν είναι μια φυσική κατάσταση που πρέπει να αποδεχόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Η συνταξιοδότηση, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και η αντιμετώπιση σημαντικών αλλαγών μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία...

Αντιρρησίας συνείδησης

Αντιρρησίας συνείδησης

Η επίθεση των Γιαπωνέζων είχε ξαφνιάσει τον αμερικανικό στρατό. Σφαίρες και οβίδες πετάγονταν από παντού, και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από φωτιά και καπνό. Ο εχθρός αντεπιτίθονταν και η μάχη γινόταν σώμα με σώμα. Μία απελπισμένη εντολή ακούστηκε πάνω από την βοή της...

Άνθρωποι που ταΐζουν τους ανθρώπους

Άνθρωποι που ταΐζουν τους ανθρώπους

Ιστορία καμπάνιας Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και κατ' επέκταση οι Έλληνες συμπολίτες μας βιώνουν οικονομική κρίση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διατηρεί τον τίτλο της χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα...