Τα αισθηματικά μυθιστορήματα επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεση των γυναικών

από | Νοέ 2, 2011 | 0 Σχόλια

Οι λογοτεχνικές ιστορίες αγάπης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις γυναίκες και να τις οδηγήσουν σε επιλογές που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους, και να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις τους όσον αφορά στις σχέσεις τους, υποστηρίζει η Βρετανίδα ερευνητής Susan Quilliam, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Οικογενειακού Σχεδιασμού και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Ωστόσο η Quilliam, επισημαίνει ότι δεν υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι εύπιστες και δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ούτε υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαλείψουμε τα μυθιστορήματα από τον πολιτισμό μας. “Τα μυθιστορήματα όμως, ενισχύουν μια υποκείμενη άποψη της κοινωνίας ότι όσον αφορά τις γυναίκες, τα συναισθήματα και τα πάθη χαλκεύουν τη λογική και τις αποφάσεις μας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να προσπαθούν να ακολουθούν τα συναισθήματά τους ανεξαρτήτως συνεπειών, αλλά να τα ισορροπούν με τη λογική. Αυτό που κάνει μία σχέση να έχει διάρκεια είναι ένας συνδυασμός ρομαντισμού και κοινής λογικής”.

Εξιδανικευμένη αγάπη

Τα πρώτα μυθιστορήματα με ιστορίες αγάπης χρονολογούνται στα μέσα του 18ου αιώνα και απεικόνιζαν τις γυναίκες ως παθητικές παρθένες που ανακάλυπταν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες μόνο αφού τις αποπλανούσε κάποιος άνδρας, λέει η Quilliam. “Ακόμα και πριν μερικές δεκαετίες, οι ιστορίες αγάπης που περιγράφονταν στα μυθιστορήματα, δεν έκαναν καμία νύξη στα προβλήματα του πραγματικού κόσμου, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες ή η ενδοοικογενειακή βία. Τα σύγχρονα μυθιστορήματα είναι σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την απεικόνιση της πραγματικότητας, με ήρωες που εργάζονται και αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στη ζωή τους.”

Αλλά “υπάρχει ακόμα μια ιδέα φυγής, τελειομανίας και εξιδανίκευσης στα κείμενα.”

“Τα μυθιστορήματα παρουσιάζουν μια ουτοπική εικόνα προσδοκιών από μια σχέση επειδή απλά εξιδανικεύουν την αγάπη. Προσφέρουν μια ιδανική εκδοχή της αγάπης, που μπορεί να κάνει κάποιες γυναίκες να αισθανθούν άσχημα για τον εαυτό τους επειδή οι σχέσεις του δεν είναι τέλειες. ”

Αλλά πως επηρεάζουν τη ζωή των γυναικών; Η Quilliam αναφέρει, ότι συχνά λαμβάνει επιστολές γυναικών που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση, αλλά αισθάνονται να ελκύονται συναισθηματικά από έναν άλλον άνδρα. Οι γυναίκες αυτές θεωρούν ότι αυτά τα συναισθήματα σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την παρούσα σχέση τους, επειδή το πάθος έχει ξεθωριάσει, και να ψάξουν για μια καινούργια αγάπη, αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα αισθηματικών μυθιστορημάτων έδειξε ότι μόνο ένα στα δέκα μυθιστορήματα κάνει αναφορά στη χρήση προφυλακτικού. Σε πολλά μυθιστορήματα, η ηρωίδα απορρίπτει εντελώς το προφυλακτικό επειδή δεν θέλει να υπάρχει κανένα ‘φράγμα’ μεταξύ εκείνης και του ήρωα της. Η έρευνα βρήκε επίσης έναν συσχετισμό μεταξύ της ανάγνωσης μυθιστορημάτων και της αρνητικής στάσης απέναντι στη χρήση προφυλακτικού.

Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική

Πάντα υπάρχει περιθώριο για τάσεις φυγής και εξιδανίκευσης. Αλλά υπάρχει επίσης και περιθώριο για τη λογική. Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα τέλειες, δεν έχουν πάντα ευχάριστη κατάληξη και δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους αν οι σχέσεις τους δεν μπορούν να φτάσουν αυτό το ιδανικό.

“Στην πραγματικότητα, όλοι, όχι μόνο γυναίκες αναγνώστριες, μπορούν να ωφεληθούν από αυτές τις συμβουλές”, υποστηρίζει η Quilliam. “Κανείς, άνδρας ή γυναίκα, αναγνώστης μυθιστορημάτων ή μη, δεν θα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις του βασιζόμενος σε εξιδανικευμένες εκδοχές ρομαντισμού.”

www.skepsou.gr, 2 Νοεμβρίου 2011. Πηγή www.livescience.com.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Συνεχώς ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ως γονείς πρέπει να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Η ανάγκη για περισσότερη επαφή μεταξύ γονέων και παιδιών γίνεται προφανής καθώς συνεχώς γίνονται στατιστικές έρευνες που...

Γιατί η οικειότητα γεννά αντιπάθεια;

Γιατί η οικειότητα γεννά αντιπάθεια;

Το ένστικτο μας λέει ότι όσο περισσότερο γνωρίζουμε έναν νέο φίλο μας τόσο περισσότερο τον συμπαθούμε. Στην πραγματικότητα όμως, κατά μέσο όρο, συμβαίνει το αντίθετο. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και όσο καλύτερα τον γνωρίζουμε τόσο λιγότερο τον συμπαθούμε. "Οι άλλοι...

Χαρείτε τις συζυγικές διαφορές σας

Χαρείτε τις συζυγικές διαφορές σας

Ο σύζυγός μου λατρεύει τον καφέ του, εγώ πάλι δεν πίνω. Μπορεί να πιω έναν latte με γάλα αλλά ως επί το πλείστον ο καφές μου προκαλεί ταχυκαρδία και… προτιμώ ο σύζυγός μου να μου προκαλεί ταχυκαρδία! Αστειεύεται ότι ο οργανισμός μου περιέχει καφεΐνη από φυσικού του,...