Μήπως όταν θυμώνεις… “θολώνεις”;

από | 0 Σχόλια

Γίνεστε έξαλλοι με ένα αγενές σχόλιο; Θυμώνετε όταν σας προσβάλουν δημοσίως; Τότε κάντε μια προσευχή. Σκέψου, πως είναι δυνατόν μια απλή προσευχή να μας επηρεάζει; Τι μπορεί να κρύβεται μέσα μας;

Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από Αμερικανούς και Ολλανδούς επιστήμονες δείχνει ότι η προσευχή μπορεί να καλμάρει τον θυμό μας, να μειώσει την επιθετικότητα μας και να μειώσει τις συνέπειες μιας επιθετικής ενέργειάς μας.

“Παρατηρείται συχνά οι άνθρωποι να προσεύχονται όταν αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του θυμού” λέει ο Brad Bushman, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ohio και συγγραφέας της έρευνας.

“Μέσα από την έρευνα βρήκαμε ότι η προσευχή μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν με τον θυμό τους. Πιθανόν τους βοηθά να αλλάζουν οπτική για τα γεγονότα που τους θύμωσαν και τους βοηθά να μη τα παίρνουν όλα προσωπικά”.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, ο Bushman και οι συνεργάτες του, βρήκαν ότι η προσευχή βοηθούσε στον έλεγχο του θυμού ανεξαρτήτως από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου ή από το γεγονός αν εκκλησιάζονταν ή αν προσεύχονταν συχνά.

Στο πρώτο σκέλος της έρευνας ζήτησαν από 53 Αμερικανούς φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε το επίπεδο συναισθημάτων όπως ο θυμός, η κατάθλιψη, η ένταση, η κόπωση και η ευρωστία. Έπειτα δημιουργούσαν μια κατάσταση που προκάλεσε τους φοιτητές να θυμώσουν. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους φοιτητές να διαβάσουν ένα άρθρο στην εφημερίδα σχετικά με έναν καρκινοπαθή ασθενή και να προσευχηθούν για εκείνον ή απλά να τον έχουν στο μυαλό τους. Στα ερωτηματολόγια που ακολούθησαν φάνηκε ότι οι φοιτητές που προσευχήθηκαν ένιωθαν μειωμένα επίπεδα θυμού.

Σε άλλες μελέτες ο Bushman και ο Ryan Bremner, από το πανεπιστήμιο του Michigan και ο Sander Koole, από το πανεπιστήμιο του Amsterdam στην Ολλανδία, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τη δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση του θυμού, της εχθρότητας και της επιθετικότητας.

“Τα συμπεράσματα μετά από αυτά τα πειράματα ήταν πολύ σημαντικά και δείχνουν ότι η προσευχή μπορεί πραγματικά να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξουμε τον θυμό και την επιθετικότητα μας” λέει ο Bushman.

Αλλά τόνισε ότι τα οφέλη σχετίζονται με την καλοπροαίρετη προσευχή.

“Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον δικό τους θυμό ίσως θα πρέπει να σκεφτούν την παλιά συμβουλή που λέει ότι πρέπει να προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας” υποστηρίζει ο Bremner. “Μπορεί να μην ωφελήσει τους εχθρούς τους, αλλά σίγουρα μπορεί τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά τους συναισθήματα”.

www.skepsou.gr, 19 Μαΐου 2011.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Η θλίψη δεν είναι μια φυσική κατάσταση που πρέπει να αποδεχόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Η συνταξιοδότηση, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και η αντιμετώπιση σημαντικών αλλαγών μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία...

Αντιρρησίας συνείδησης

Αντιρρησίας συνείδησης

Η επίθεση των Γιαπωνέζων είχε ξαφνιάσει τον αμερικανικό στρατό. Σφαίρες και οβίδες πετάγονταν από παντού, και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από φωτιά και καπνό. Ο εχθρός αντεπιτίθονταν και η μάχη γινόταν σώμα με σώμα. Μία απελπισμένη εντολή ακούστηκε πάνω από την βοή της...

Άνθρωποι που ταΐζουν τους ανθρώπους

Άνθρωποι που ταΐζουν τους ανθρώπους

Ιστορία καμπάνιας Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και κατ' επέκταση οι Έλληνες συμπολίτες μας βιώνουν οικονομική κρίση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διατηρεί τον τίτλο της χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα...