Μήπως όταν θυμώνεις… “θολώνεις”;

από | 0 Σχόλια

Γίνεστε έξαλλοι με ένα αγενές σχόλιο; Θυμώνετε όταν σας προσβάλουν δημοσίως; Τότε κάντε μια προσευχή. Σκέψου, πως είναι δυνατόν μια απλή προσευχή να μας επηρεάζει; Τι μπορεί να κρύβεται μέσα μας;

Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από Αμερικανούς και Ολλανδούς επιστήμονες δείχνει ότι η προσευχή μπορεί να καλμάρει τον θυμό μας, να μειώσει την επιθετικότητα μας και να μειώσει τις συνέπειες μιας επιθετικής ενέργειάς μας.

“Παρατηρείται συχνά οι άνθρωποι να προσεύχονται όταν αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του θυμού” λέει ο Brad Bushman, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ohio και συγγραφέας της έρευνας.

“Μέσα από την έρευνα βρήκαμε ότι η προσευχή μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους να ανταπεξέλθουν με τον θυμό τους. Πιθανόν τους βοηθά να αλλάζουν οπτική για τα γεγονότα που τους θύμωσαν και τους βοηθά να μη τα παίρνουν όλα προσωπικά”.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, ο Bushman και οι συνεργάτες του, βρήκαν ότι η προσευχή βοηθούσε στον έλεγχο του θυμού ανεξαρτήτως από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου ή από το γεγονός αν εκκλησιάζονταν ή αν προσεύχονταν συχνά.

Στο πρώτο σκέλος της έρευνας ζήτησαν από 53 Αμερικανούς φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε το επίπεδο συναισθημάτων όπως ο θυμός, η κατάθλιψη, η ένταση, η κόπωση και η ευρωστία. Έπειτα δημιουργούσαν μια κατάσταση που προκάλεσε τους φοιτητές να θυμώσουν. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους φοιτητές να διαβάσουν ένα άρθρο στην εφημερίδα σχετικά με έναν καρκινοπαθή ασθενή και να προσευχηθούν για εκείνον ή απλά να τον έχουν στο μυαλό τους. Στα ερωτηματολόγια που ακολούθησαν φάνηκε ότι οι φοιτητές που προσευχήθηκαν ένιωθαν μειωμένα επίπεδα θυμού.

Σε άλλες μελέτες ο Bushman και ο Ryan Bremner, από το πανεπιστήμιο του Michigan και ο Sander Koole, από το πανεπιστήμιο του Amsterdam στην Ολλανδία, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τη δύναμη της προσευχής στην αντιμετώπιση του θυμού, της εχθρότητας και της επιθετικότητας.

“Τα συμπεράσματα μετά από αυτά τα πειράματα ήταν πολύ σημαντικά και δείχνουν ότι η προσευχή μπορεί πραγματικά να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξουμε τον θυμό και την επιθετικότητα μας” λέει ο Bushman.

Αλλά τόνισε ότι τα οφέλη σχετίζονται με την καλοπροαίρετη προσευχή.

“Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον δικό τους θυμό ίσως θα πρέπει να σκεφτούν την παλιά συμβουλή που λέει ότι πρέπει να προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας” υποστηρίζει ο Bremner. “Μπορεί να μην ωφελήσει τους εχθρούς τους, αλλά σίγουρα μπορεί τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά τους συναισθήματα”.

www.skepsou.gr, 19 Μαΐου 2011.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Tags

Πάμε για μελέτη;

Αν σε απασχολούν θέματα της επικαιρότητας, πνευματικά θέματα η θέματα σχετικά με την θρησκεία, επικοινώνησε μαζί μας  για μελέτη μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αντιρρησίας συνείδησης

Αντιρρησίας συνείδησης

Η επίθεση των Γιαπωνέζων είχε ξαφνιάσει τον αμερικανικό στρατό. Σφαίρες και οβίδες πετάγονταν από παντού, και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από φωτιά και καπνό. Ο εχθρός αντεπιτίθονταν και η μάχη γινόταν σώμα με σώμα. Μία απελπισμένη εντολή ακούστηκε πάνω από την βοή της...

ΕΠΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ-ΑΣΦΑΛΗ

ΕΠΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ-ΑΣΦΑΛΗ

α) ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. «Αυτό το βιβλίο τού νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ' αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα· επειδή, τότε θα ευοδώνεσαι στον δρόμο σου, και τότε θα φέρεσαι με σύνεση.»   Ιησούς του Ναυή 1:8 β) ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ...

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Αγνοήστε τα παιδιά σας!

Συνεχώς ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ως γονείς πρέπει να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Η ανάγκη για περισσότερη επαφή μεταξύ γονέων και παιδιών γίνεται προφανής καθώς συνεχώς γίνονται στατιστικές έρευνες που...