I

Το άστρο της Βηθλεέμ – 4 συν 1 θεωρίες

από | Νοέ 27, 2022 | 3 Σχόλια

Περίγραφή

Το αστέρι της Βηθλεέμ – 4 συν 1 θεωρίες

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός ένα αστέρι φάνηκε στον ουρανό. Μάλιστα, αυτό το αστέρι είδαν οι τρεις μάγοι από την ανατολή και ήρθαν να δουν τον Χριστό.

Aυτό το αστέρι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων. Το βλέπουμε στις περισσότερες απεικονίσεις της γέννησης του Χριστού. Και επίσης, τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην κορφή τους έχουν είτε έναν άγγελο είτε ένα αστέρι.

Τι ήταν λοιπόν αυτό το αστέρι; Κάποιος κομήτης; Σούπερ νόβα; Ή κάτι άλλο; Σε αυτό το βίντεο θα δούμε 4 αστρονομικές θεωρίες και μία πέμπτη, την αληθινή!

1. Μετέωρο Κάποιο πιστεύουν ότι το άστρο ήταν ένα μετέωρο. Τα μετέωρα είναι κόκκοι σκόνης, ή μικρές πέτρες που έρχονται από το διάστημα και μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης με τεράστια ταχύτητα, από 12 μέχρι 72 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, δημιουργείται μεγάλη τριβή και φλέγονται. Φαίνονται σαν αστέρια που πέφτουν. Μήπως λοιπόν το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν ένα μετέωρο; Σίγουρα όχι. Τα μετέωρα εμφανίζονται στον ουρανό για ελάχιστο χρονικό διάστημα, ίσως 1 ή 2 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, το αστέρι της Βηθλεέμ έμεινε στον ουρανό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Κομήτης Μία άλλη θεωρία είναι ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν κομήτης. Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα. Ο πυρήνας τους έχει διάμετρο από λίγα μέτρα μέχρι δεκάδες χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζονται από μία φωτεινή ουρά. Σε αντίθεση με τους μετεωρίτες, οι κομήτες ταξιδεύουν στο διάστημα για χιλιετίες, και κατά καιρούς είναι ορατοί από τη γη. Ο κομήτης είναι ίσως η πιο διαδεδομένη θεωρία για το άστρο της Βηθλεέμ. Μάλιστα, ο Ιταλός ζωγράφος Giotto di Bondone που ζωγράφισε τη γέννηση του Χριστού το 1305, απεικόνισε το άστρο ως κομήτη. Έτσι βοήθησε να εδραιωθεί αυτή η θεωρία. Όμως και αυτή η θεωρία είναι λάθος. Πρώτον, δεν γνωρίζουμε για κάποιον κομήτη τον καιρό που γεννήθηκε ο Χριστός. Δεύτερον, οι κομήτες θεωρούνταν ότι προμήνυαν καταστροφές, όχι τη γέννηση κάποιου βασιλιά.

3. Σούπερ νόβα ή νόβα Τα σούπερ νόβα είναι διαστημικές εκρήξεις που θεωρείται ότι συμβαίνουν όταν ένα άστρο πεθαίνει. Τα νόβα είναι παρόμοιο φαινόμενο μικρότερης κλίμακας. Η λάμψη από τέτοιες εκρήξεις μπορεί να φαίνεται στον ουρανό για μέρες ή ακόμη και μήνες.

4. Σύνοδος ή συζυγία πλανητών Η σύνοδος ή συζυγία είναι όταν δύο ή περισσότερα ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται στην οπτική γωνία της γης και δίνουν την εντύπωση ότι είναι ένα άστρο. Διάφορες τέτοιες συζυγίες έχουν προταθεί, από τον Johannes Kepler το 1603, και μετέπειτα από πολλούς άλλους αστρονόμους. Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 100 ημέρες.

Δες επίσης:

Πότε γεννήθηκε ο Χριστός

Ιησούς Χριστός

Ήταν το άστρο της Βηθλεέμ κάποιο αστρονομικό φαινόμενο;

Μάλλον όχι. Το πρόβλημα με όλες τις παραπάνω αστρονομικές εξηγήσεις είναι ότι προσπαθούν να δουν το άστρο της Βηθλεέμ ως ένα απλό φαινόμενο της φύσης και τίποτε παραπάνω. Δεν μπορούν όμως να εξηγήσουν πως φάνηκε το άστρο την κατάλληλη στιγμή, πως οδήγησε τους μάγους μέχρι την Ιερουσαλήμ και από εκεί στη Bηθλεέμ όπου ήταν ο Χριστός.

Όχι, το άστρο της Βηθλεέμ δεν ήταν αστρονομικό φαινόμενο. Ήταν μια άμεση επέμβαση του Θεού. Ήταν μια…

5. Στρατιά αγγέλων

Η Γραφή περιγράφει ξεκάθαρα ότι αυτό το άστρο δεν συμπεριφερόταν όπως τα συνηθισμένα άστρο. Αν ήταν όπως τα συνηθισμένα, οι μάγοι δεν θα είχαν δώσει σημασία!

Η καλύτερη εξήγηση που έχω δει είναι από το βιβλίο Ζωή του Χριστού, σελίδα 60: Το άστρο της Βηθλεέμ «δεν ήταν ένα σταθερό άστρο ή πλανήτης, και έτσι το φαινόμενό του δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον. Το άστρο αυτό ήταν μία μακρινή ομάδα λαμπρών αγγέλων».

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, ένας άγγελος ανακοίνωσε στους βοσκούς την γέννηση Του. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ένα πλήθος αγγέλων που έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκά 2:14).

Αυτοί οι άγγελοι δεν γύρισαν αμέσως πίσω στον Θεό. Έμειναν στο μεσουράνημα. Όπως έδωσαν το μήνυμα στους βοσκούς, είχαν να δώσουν το ίδιο μήνυμα και στους μάγους. Οι μάγοι μπορεί να γνώριζαν μόνο λίγα για τον Θεό και την Αγία Γραφή, αλλά ήταν πρόθυμοι να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι για να συναντήσουν τον νεογέννητο Μεσσία. Ο Θεός γνωρίζοντας την προθυμία τους και τα κίνητρά τους, έστειλε τους αγγέλους να δώσουν το μήνυμα και σε αυτούς, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ότι το έδωσαν στους βοσκούς.

Όχι, το άστρο της Βηθλεέμ δεν ήταν κάποια πύρινη μάζα στον ουρανό. Ήταν άγγελοι του Θεού με το ιδιαίτερο μήνυμά τους για τους λίγους που ήταν πρόθυμοι να ακούσουν.

Ο καλός Θεός να σε ευλογεί!

00:00 – Εισαγωγή

01:36 – 1. Μετέωρο

03:22 – 2. Κομήτης

04:45 – 3. Σούπερ νόβα ή νόβα

05:24 – 4. Σύνοδος ή συζυγία πλανητών

07:39 – 5. Στρατιά αγγέλων

Ομιλητής

Κίμ Παπαϊωάννου

Συμμετέχουν

Κατηγορία

Μοίρασέ το

3 Σχόλια

 1. Καλό παιδι

  Δεν με βοήθησε πολύ σε αυτό που θέλω

  Απάντηση
 2. Μιχαλης Νακελλης

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ….ΑΓΓΕΛΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΣΤΡΟ..ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΈΨΑΛΑΝ. ΤΟ ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ.ΘΕΟ………
  ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ….ΔΙΑΦΟΡΑ..ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ..ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ……..

  Απάντηση

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατες δημοσιεύσεις…

Χαρακτηριστικά ενός Αληθινού Χριστιανού

Χαρακτηριστικά ενός Αληθινού Χριστιανού

Ο Χριστός καλεί κάθε αμαρτωλό να έρθει σε αυτόν. Έλθετε προς εμέ πάντες. Δεν υπάρχει σωτηρία εκτός από τον δρόμο που οδηγεί στον Ιησού Χριστό. Πώς μπορούμε να έρθουμε στον Χριστό που μας καλεί; Στο βίντεο που ακολουθεί, αναφέρονται σημαντικές αλήθειες για την σωτηρία...

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος της σειράς ο ομιλητής μας παραθέτει στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν και αποδεικνύουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού, συγκρίνοντας τα, με ιστορικά στοιχεία άλλων μεγάλων ανθρώπων της ιστορίας τα οποία δεν...

Επιμονή για τη νίκη

Επιμονή για τη νίκη

Τι γίνεται όταν τα πράγματα στην ζωή του ανθρώπου δεν πάνε καλά, όταν αντιμετωπίζει απανωτές αναποδιές; Τι συμβαίνει όταν θλιβερά και δυσάρεστα γεγονότα συναντούν τη ζωή του πιστού; Πως μπορούμε να μείνουμε ακλόνητα πιστοί στον Θεό όταν τα γεγονότα της ζωής είναι...

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος της σειράς ο ομιλητής μας παραθέτει στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν και αποδεικνύουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού, συγκρίνοντας τα, με ιστορικά στοιχεία άλλων μεγάλων ανθρώπων της ιστορίας τα οποία δεν...

Αναγνωρίζοντας το κακό και την αμαρτία.

Αναγνωρίζοντας το κακό και την αμαρτία.

Στο βίντεο  Οι μεθοδείες του διαβόλου με απώτερο σκοπό την παραποίηση του χαρακτήρα του Θεού που παρουσίασε ο θεολόγος Κώστας θεοφυλακτίδης, είδαμε ότι ο πρωταρχικός στόχος του Διαβόλου ήταν να αλλοίωση τον χαρακτήρα του Θεού στην συνείδηση της Εύας και αφού το...

Ω Κύριέ μου πόσο Σε Θαυμάζω – ένα πανέμορφο Χριστιανικό τραγούδι / ύμνος

Ω Κύριέ μου πόσο Σε Θαυμάζω – ένα πανέμορφο Χριστιανικό τραγούδι / ύμνος

Ω Κύριε μου, πόσο Σε θαυμάζω Τίτλος πρωτοτύπου: O store Gud (1885) Μετάφραση: Φαφαλιός, Γιάννης Διασκευή και απόδοση: Δανιέλα Οικονομίδου Ω Κύριε μου, πόσο σε θαυμάζω Κι εκστατικός τα έργα Σου κοιτώ. Βλέπω το φως, τον ήλιο και τα αστέρια, Που Συ εσκόρπισες στον...

Οι Τελευταίες Στιγμές του Χριστού

Οι Τελευταίες Στιγμές του Χριστού

Στο βίντεο που ακολουθεί ο ομιλητής μας παρουσιάζει τις τελευταίες στιγμές του Ιησού Χριστού πριν από την σταύρωσή του.  Ο Παύλος στην επιστολή προς Φιλιππησίους  αναφέρεται για τον Ιησού Χριστό ως ισότιμο Θεό με τον Πατέρα και στην επιστολή του Τίτου ως μεγάλο Θεό....

Τα ονόματα του Θεού (Ελοχίμ)

Ελοχίμ (Θεός) Ο Μωυσής, κάτω από την οδηγία του Αγίου Πνεύματος, μας παρουσιάζει το πρώτο όνομα...

Τα ονόματα του Θεού (Εισαγωγή)

Εισαγωγή Το όνομα είναι κάτι που δίνεται από τους γονείς. Στους αρχαίους πολιτισμούς το όνομα ενός...

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν...

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Κατηγορίες

Ομιλητές

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.