Αγκαλιές για καλύτερη υγεία

από | 0 Σχόλια

Την επόμενη φορά που κάποια/κάποιος σας ζητήσει να της δώσετε μια αγκαλίτσα, ξανασκεφτείτε το πριν την/τον αγνοήσετε συνεχίζοντας αυτό που κάνετε. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Carnegie Mellon University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι αγκαλίτσες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ασθένειες. Ο ψυχολόγος Dr. Sheldon Cohen, που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, συμπεραίνει ότι «όσοι λαμβάνουν πολλές αγκαλιές προστατεύονται από λοιμώξεις».

Ξέρουμε ότι οι αγκαλιές μας δίνουν μια θερμή εσωτερική αίσθηση και θαλπωρή. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή ακριβώς η γλυκιά αίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές επιδίωξαν να καθορίσουν αν οι αγκαλιές – και γενικότερα η κοινωνική υποστήριξη – μπορούν να μας προστατεύσουν από την ευαισθησία, σε ασθένειες, που προκλήθηκε από το άγχος που παράγεται από διαπροσωπικές συγκρούσεις στο άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον.

«Γνωρίζουμε ότι άτομα που βρίσκονται σε συνεχής συγκρούσεις με άλλους, δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν απλές ιώσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι άτομα που έχουν έναν κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι εν μέρει προστατευμένα από τις επιπτώσεις που έχει το άγχος σε ψυχολογικές καταστάσεις, όπως τη κατάθλιψη και το χρόνιο στρες. Εξετάσαμε εάν το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι το ίδιο αποτελεσματικό στο να μας θωρακίζει ενάντια στην ευαισθησία που παρουσιάζει ο οργανισμός μας σε λοιμώξεις εξαιτίας του άγχους. Ακόμη μελετήσαμε εάν με το να δεχόμαστε αγκαλιές μπορούμε να αντικαταστήσουμε εν μέρει το πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης που ίσως δεν υπάρχει και κατ’ επέκταση να προστατευτούμε από λοιμώξεις».

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 400 υγιείς ενήλικες που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης που είχαν στο περιβάλλον τους. Ακόμη κάθε μέρα, στο τέλος της ημέρας τους και για δύο εβδομάδες, δέχονταν ένα τηλεφώνημα από τους ερευνητές και ανέφεραν πόσες διαπροσωπικές συγκρούσεις είχαν κατά την διάρκεια της ημέρας και πόσες αγκαλιές είχαν λάβει.

Στη συνέχεια οι μελετητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε μια συνηθισμένη ίωση. Μετά από παρακολούθηση, συμπέραναν ότι τόσο τα άτομα που είχαν αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης όσο και τα άτομα που λάμβαναν πολλές αγκαλιές εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων ως αποτέλεσμα διαπροσωπικών συγκρούσεων. Επιπλέον ανεξαρτήτου από το αν είχαν διαπροσωπικές συγκρούσεις, τα άτομα με πιο αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης και που λάμβαναν περισσότερες αγκαλιές εμφάνισαν πιο ήπια συμπτώματα.

«Τα αποτελέσματα μας φανερώνουν ότι το να σε αγκαλιάζει ένα άτομο που εμπιστεύεσαι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης. Επίσης με το να λαμβάνουμε πολλές αγκαλιές μπορούμε να μειώσουμε την επιβλαβή επιρροή που έχει το άγχος στην υγεία μας. Η προφανής ευεργετική επίδραση που έχουν οι αγκαλιές στην υγεία μας μπορεί να αποδοθούν είτε στη φυσική επαφή αυτή καθ’ αυτή, είτε στο ότι η αγκαλιές αποτελούν ένδειξη υποστήριξης και οικειότητας… Ανεξάρτητα από την αιτία, τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι περισσότερο προστατευμένα από λοιμώξεις».

Αν χρειάζεστε ακόμη κάποιον λόγο για να πάτε να αγκαλιάσετε κάποιον ή κάποια, τότε λάβετε υπόψη ότι οι αγκαλιές μειώνουν την πίεση, απομακρύνουν τον φόβο για τον θάνατο, βελτιώνουν την υγεία της καρδιά και μειώνουν την μοναξιά.

www.skepsou.gr. Πηγή www.dailygood.org

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...