Αγκαλιές για καλύτερη υγεία

από | 0 Σχόλια

Την επόμενη φορά που κάποια/κάποιος σας ζητήσει να της δώσετε μια αγκαλίτσα, ξανασκεφτείτε το πριν την/τον αγνοήσετε συνεχίζοντας αυτό που κάνετε. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Carnegie Mellon University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι αγκαλίτσες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ασθένειες. Ο ψυχολόγος Dr. Sheldon Cohen, που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, συμπεραίνει ότι «όσοι λαμβάνουν πολλές αγκαλιές προστατεύονται από λοιμώξεις».

Ξέρουμε ότι οι αγκαλιές μας δίνουν μια θερμή εσωτερική αίσθηση και θαλπωρή. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή ακριβώς η γλυκιά αίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές επιδίωξαν να καθορίσουν αν οι αγκαλιές – και γενικότερα η κοινωνική υποστήριξη – μπορούν να μας προστατεύσουν από την ευαισθησία, σε ασθένειες, που προκλήθηκε από το άγχος που παράγεται από διαπροσωπικές συγκρούσεις στο άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον.

«Γνωρίζουμε ότι άτομα που βρίσκονται σε συνεχής συγκρούσεις με άλλους, δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν απλές ιώσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι άτομα που έχουν έναν κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι εν μέρει προστατευμένα από τις επιπτώσεις που έχει το άγχος σε ψυχολογικές καταστάσεις, όπως τη κατάθλιψη και το χρόνιο στρες. Εξετάσαμε εάν το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι το ίδιο αποτελεσματικό στο να μας θωρακίζει ενάντια στην ευαισθησία που παρουσιάζει ο οργανισμός μας σε λοιμώξεις εξαιτίας του άγχους. Ακόμη μελετήσαμε εάν με το να δεχόμαστε αγκαλιές μπορούμε να αντικαταστήσουμε εν μέρει το πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης που ίσως δεν υπάρχει και κατ’ επέκταση να προστατευτούμε από λοιμώξεις».

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 400 υγιείς ενήλικες που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης που είχαν στο περιβάλλον τους. Ακόμη κάθε μέρα, στο τέλος της ημέρας τους και για δύο εβδομάδες, δέχονταν ένα τηλεφώνημα από τους ερευνητές και ανέφεραν πόσες διαπροσωπικές συγκρούσεις είχαν κατά την διάρκεια της ημέρας και πόσες αγκαλιές είχαν λάβει.

Στη συνέχεια οι μελετητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε μια συνηθισμένη ίωση. Μετά από παρακολούθηση, συμπέραναν ότι τόσο τα άτομα που είχαν αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης όσο και τα άτομα που λάμβαναν πολλές αγκαλιές εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων ως αποτέλεσμα διαπροσωπικών συγκρούσεων. Επιπλέον ανεξαρτήτου από το αν είχαν διαπροσωπικές συγκρούσεις, τα άτομα με πιο αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης και που λάμβαναν περισσότερες αγκαλιές εμφάνισαν πιο ήπια συμπτώματα.

«Τα αποτελέσματα μας φανερώνουν ότι το να σε αγκαλιάζει ένα άτομο που εμπιστεύεσαι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης. Επίσης με το να λαμβάνουμε πολλές αγκαλιές μπορούμε να μειώσουμε την επιβλαβή επιρροή που έχει το άγχος στην υγεία μας. Η προφανής ευεργετική επίδραση που έχουν οι αγκαλιές στην υγεία μας μπορεί να αποδοθούν είτε στη φυσική επαφή αυτή καθ’ αυτή, είτε στο ότι η αγκαλιές αποτελούν ένδειξη υποστήριξης και οικειότητας… Ανεξάρτητα από την αιτία, τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι περισσότερο προστατευμένα από λοιμώξεις».

Αν χρειάζεστε ακόμη κάποιον λόγο για να πάτε να αγκαλιάσετε κάποιον ή κάποια, τότε λάβετε υπόψη ότι οι αγκαλιές μειώνουν την πίεση, απομακρύνουν τον φόβο για τον θάνατο, βελτιώνουν την υγεία της καρδιά και μειώνουν την μοναξιά.

www.skepsou.gr. Πηγή www.dailygood.org

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Tags

Πάμε για μελέτη;

Αν σε απασχολούν θέματα της επικαιρότητας, πνευματικά θέματα η θέματα σχετικά με την θρησκεία, επικοινώνησε μαζί μας  για μελέτη μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000   ετών

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000 ετών

Διατροφή και λίπος Αυτό το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία τι λέει η Γραφή για λίπος και διατροφή. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν,» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, καλύτερα δηλαδή να προλαβαίνει κανείς τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύει. Σοφό ρητό! Καλύτερα να...

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Οι πρώτες ενδείξεις μιας εκτεταμένης μελέτης σε έφηβους καπνιστές στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπεράσματα ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τις πιθανότητες οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, να ξεκινήσουν να καπνίζουν κανονικά. Τα ευρήματα της μελέτης...

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Γιατί να υπάρχει ένα άρθρο σχετικό με την αποπληρωμή των χρεών στη κατηγορία “Υγεία & Διατροφή”; Μα φυσικά γιατί μια από τις πιο θανατηφόρες “ασθένειες” της εποχής μας είναι το άγχος. Τα χρέη φέρνουν άγχος, ανησυχία, ασθένεια και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι συχνά...