Η Γνώση και η Πράξη

από | 0 Σχόλια

Η ‘γνώση’ και η ‘πράξη’ είναι η πραγματική φλογερή διάσταση που αμφιταλαντεύεται στην σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της ΤΡΟΙΚΑΣ.

Το να έχεις γνώση για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνεις δεν σημαίνει ότι κατέχεις και την ικανότητα της επιτυχίας. Η αγάπη, οι αξίες και τα κίνητρα βρίσκονται πολύ πριν τις θυσίες. Όσο περισσότερο εθελοτυφλούμε σε αυτό το τόσο σημαντικό σημείο τόσο χειρότερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Κάθε φορά που επιστρέφω στην Κατερίνη και αφιερώνω κάποιες ώρες υπηρεσίας με τον Πατέρα μου που τόσο αγάπησε και που ακούραστα συνεχίζει να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πελατών, τα πτυχία μου γκρεμίζονται σαν μικρός χάρτινος πύργος.

Το κεκτημένο της εμπιστοσύνης και ο σεβασμός στον πελάτη χτίστηκαν και χτίζονται από τον μάστορα Δανιήλ Αβακιάν με εμπειρίες που είναι συγχωνευμένες με το ενδιαφέρον και την αφοσίωση. Αυτές οι θυσίες για μένα παραμένουν και θα παραμένουν αξεπέραστες γιατί θέλει πολύ δύναμη για να αφιερωθείς σε κάτι που καταναλώνει την ζωή σου. Για τον Δανιήλ Αβακιάν η προσπάθεια και αγάπη για το έργο δημιούργησαν προϋποθέσεις για συμπεριφορά και αποδόσεις που τα βιβλία και η γνώση δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αποδώσουν. Κάθε φορά που παρευρίσκομαι στο εργαστήρι λιανικής οι ακαδημαϊκές μου γνώσεις εξατμίζονται και προσπαθώ και πάλι να μάθω πάλι από την αρχή.

Όσο πολύ και με ένταση μας πιέζει η ΤΡΟΙΚΑ για να βελτιώσουμε τους δημόσιους οργανισμούς και τις υπηρεσίες τίποτα δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο μέχρι την στιγμή που δημιουργηθεί αγάπη για αλλαγή. Η θέληση δεν μπορεί να επιβληθεί από ‘έξω’ αλλά μόνο να λάβει χώρα από ‘μέσα’.

Όσο αυστηρά και με πειθαρχία εξωτερικοί παράγοντες προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγές και επίπονες μεταρρυθμίσεις μόνιμα θα συγκρούονται με αυτούς που αντιστέκονται. Απόδειξη για αυτό είναι μυριάδες συγκεκριμένες τροποποιήσεις που παραμένουν στον ‘πάγο’ και που δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη αφόρητη πίεση.

Η αγάπη για την αλλαγή είναι εφικτή όταν τα αποτελέσματα παραμένουν ελκυστικά, αξιόλογα και (σημειώστε) υπάρχει αντίληψη για πραγματικό συμφέρον κέρδους. Κανένας δεν είναι σε θέση να θυσιάσει αν δεν πιστεύει ότι υπάρχει αντάλλαγμα για τον ίδιο. Αν και η προοπτική για ανάπτυξη δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο της κοινωνικής αποσύνθεσης το σίγουρο είναι η αντίληψη κέρδους παραμένει άκρως σπουδαία.

Ως τώρα η ‘γνώση’ για αλλαγή παραμένει γνωστική και διανοητική μόνο στηριγμένη σε όμορφα λόγια και ρητορείες. Η ‘πράξη’ για αλλαγή όμως βασίζεται σε μια μακροχρόνια σύνθεση αξιών που δίνουν νόημα στις προσπάθειες, συντάσσουν και καθοδηγούν στο σκοτάδι και στην αβεβαιότητα.

Το να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις θα οδηγήσει κάπου, αλλά εμπόδια και δυσκολίες θα φέρουν κολλήματα. Η συνεχής προσπάθεια στην πράξη αναβλύζει από συμπεριφορές που χτίστηκαν στην πορεία και με αξίες.

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι συνειδητοποίηση των περιορισμών των αποφάσεων μας. Συγκεκριμένα, μια ρεαλιστική συνειδητοποίηση για το ότι η αλλαγή πρέπει να έχει στέρεες βάσεις στην ‘πράξη’ και όχι στην ‘γνώση’. Το συμφέρον για μεταρρυθμίσεις παρουσιάζεται μονίμως σε βάσεις εχθρικές, κινδυνολογικές, εκβιαστικές, σουρεαλιστικές. Είναι ώρα να μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε συγκεκριμένα οφέλη για την ιστορία και προορισμό μας ως κοινωνία και ως λαός.

Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να αγαπήσουμε πρώτα!

www.skepsou.gr, 1 Αυγούστου 2012. Του καθηγητή πανεπιστημίου Δρ. Στέφανου Αβακιάν. Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ.

* Ο Στέφανος Αβακιάν είναι καθηγητής στον κλάδο της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στο πανεπιστήμιο Brighton στην Αγγλία

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Ας δούμε ακόμη ένα παράδειγμα, η οικονομική κρίση και τι πρέπει να γίνει για να τη ξεπεράσουμε. Κατά κοινή ομολογία υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε, ο καθένας με τη δική του βαρύτητα: η κακοδιαχείριση (σκάνδαλα, μίζες, φακελάκια,...

Ρητορείες και πραγματικότητες

Ρητορείες και πραγματικότητες

Μεγάλη η τόνωση το τελευταίο διάστημα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η σημασία της ψυχολογικής διάστασης της οικονομίας έχει γίνει σημαία έτσι ώστε οι επενδύσεις να γίνουν ελκυστικές και τελικά να βοηθήσουν προς την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε...

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η εξάρτησή μας από αυτή την δόση παραμένει τόσο δριμύτατη που σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν ζεις μόνο αγανάκτηση μπορεί να σου δημιουργήσει. Σαν εξαρτημένος από απαγορευμένες ουσίες ο λαός αισθάνεται ότι η «επόμενη δόση» θα μας κρατήσει ζωντανούς για λίγο ακόμα....