Η κοινωνική κρίση και το φιλότιμο

από | Μαΐ 29, 2012 | 0 Σχόλια

Ο Γεώργιος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθυντής της εταιρείας Libra Group, σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Greek America Foundation τόνισε ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια που επέφερε, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απελπισία και απόγνωση, που με τη σειρά τους έχουν επισκιάσει βασικές αξίες μας. Θεωρεί ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βρει και να εφαρμόσει λύσεις στα προβλήματά της έως ότου η ευρύτερη διεθνείς Ελληνική κοινότητα αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα μαστίζεται, κυρίως, από μια κοινωνική κρίση. Η κοινωνική κρίση έχει προκληθεί επειδή, ως έθνος, έχουμε ξεχάσει τη βάση του Ελληνισμού, το φιλότιμο.

Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε, το φιλότιμο είναι το καθήκον, η αφοσίωση, η ακεραιότητα, η τιμή, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η πίστη, και ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, η υπερηφάνεια της αξιοπρέπειας. Το καθήκον του ισχυρού να βοηθήσει τον αδύναμο. Η πίστη στις αξίες και τις αρχές μας. Το να θερίζουμε αυτό που σπέρνουμε. Να ακολουθούμε το δρόμο της ηθικής και να μην ασχολούμαστε με μικρότητες. Να επιδεικνύουμε ευγένεια και καλοσύνη μέσα από μικρές αλλά σημαντικές χειρονομίες, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις. Είναι η φυσική έκφραση ανθρωπισμού, φιλίας, αλληλεγγύης και κατανόησης. Είναι κάτι το γνήσιο που δεν μπορεί να παραχαραχθεί.

Κάλεσε τους Έλληνες της διασποράς να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της κοινωνικής κρίσης και να δείξουν το φιλότιμό τους. Να προσπαθήσουν να βοηθήσουν με το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την απουσία ελπίδας και την έλλειψη ευκαιριών και αυτοπεποίθησης, για να σπάσει ο τοίχος της απελπισίας και της απόγνωσης. Παρατήρησε ότι στο παρών περιβάλλον αβεβαιότητας, οι συμπολίτες μας έχουν μειωμένες δυνατότητες και γίνονται ανήμποροι και κυνικοί.

Σύμφωνα με τον κ Λογοθέτη πριν μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάκαμψη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φιλότιμό μας για την αποκατάσταση των αρχών μας. Έπειτα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή και εμπνευσμένη ηγεσία. Τέλος πρέπει να υπάρξει μια επανασύνδεση με τις βασικές αρχαίες αξίες του πολιτισμού μας.

Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει μια χώρα ηγέτιδα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως ένα κέντρο εμπορίου που θα δημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη στη παροχή υπηρεσιών. Ακόμη θεωρεί ότι χιλιάδες ικανές μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρυνθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να αποτελέσουν τη κινητήρια δύναμη μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης.

Επισημαίνει ότι δεν είναι η κρίση που έχει σημασία, αλλά το πώς αντιδρούμε – την αφήνουμε να μας καταβάλει ή την πολεμάμε;

Καταλήγει ότι το φιλότιμο πρέπει να είναι το κατευθυντήριο στοιχείο στις συναλλαγές μας. Η εντιμότητα μπορεί να αφοπλίσει και να ενώσει ανθρώπους. Ακόμη και σε δύσκολες περιστάσεις πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό και φιλικότητα. Επίσης πρέπει να φροντίζουμε τους ανθρώπους μας – να τους προσφέρουμε ευκαιρίες, να τους εμπιστευόμαστε, να τους καθοδηγούμε και να μη φοβόμαστε αν αποτύχουν. Να αρνηθούμε να εκμεταλλευτούμε τη δυστυχία τους, ακόμη και αν θυσιάσουμε κάποιο επιχειρηματικό όφελος. Το οικονομικό όφελος είναι ασήμαντο μπροστά στην διατήρηση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.

Τονίζει ότι η αληθινή επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια της προσαρμογής και της καινοτομίας. Πάντα με βάση το φιλότιμο.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του, με υπότιτλους, παρακάτω.

www.skepsou.gr, 31 Μαΐου 2012. Πηγή www.huffingtonpost.com

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Επίκαιρη ποίηση

Επίκαιρη ποίηση

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, οπότε δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι ποίηση του παρελθόντος είναι ακόμη επίκαιρη. Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα. Κώστας Βάρναλης Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια...

10 εκατομμύρια αποχρώσεις του μαύρου και του άσπρου

10 εκατομμύρια αποχρώσεις του μαύρου και του άσπρου

Η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη αποχρώσεις πάνω στο δειγματολόγιο της φωτοσκίασης. Ποιός είναι ο καλός και ποιος ο κακός; Στη ζωή πολλές φορές το θύμα αντιστρέφει ρόλους με τον θύτη. Άσπρο και μαύρο αλλά και ο συνδυασμός. Το καλό και το κακό αλλά και εμείς οι...

Ένα μαγειρείο που διδάσκει πολιτισμό

Ένα μαγειρείο που διδάσκει πολιτισμό

Πώς γίνεται ένα άρθρο που αναφέρεται σε μια επιχείρηση εστίασης να βρίσκεται στην κατηγορία "Πολιτισμός"; Και όμως διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο από το Andro.gr μας "αναγκάζει" όχι μόνο να το αναδημοσιεύσουμε αλλά και να το βάλουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία, γιατί...