Το μεγάλο ΤΕΣΤ έρχεται!

από | 0 Σχόλια

Στο σχολείο τα τεστ δεν μου άρεσαν. Αυτό που όμως θυμάμαι (και ιδιαίτερα τώρα που έχω να τα βάλω στους μαθητές μου) είναι ότι τα τεστ είναι χρήσιμα γιατί εξετάζουν την αφομοίωση γνώσης. Τα τεστ εξετάζουν την ποιότητα  και όχι ποσότητα ανάγνωσης ενός θέματος και αναγκάζουν τους μαθητές να αξιολογήσουν πόσο καλά έχουν κατανοήσει τις πληροφορίες αλλά και την σημασία τους. Τελικά, με  την σωστή διδακτική υποστήριξη τα τεστ γίνονται χρήσιμο εργαλείο μάθησης!

Η ερώτηση που θα μπει στο μεγάλο τεστ των εκλογών που έρχονται είναι το εξής: Πόσο καλά ο λαός θυμάται και μπορεί να αξιολογήσει την συνεισφορά ενός πολιτικού συστήματος που τόσα χρόνια στήριξε αλλά τον έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής; Ποια θα είναι τα πραγματικά κριτήρια αξιολόγησης των ατόμων που θα τον αντιπροσωπεύουν;

Στους επόμενους μήνες η ρητορεία, οι υποσχέσεις και οι πολιτικοί λόγοι θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο σκέψης στο οποίο θα είναι δυνατό για τον πολίτη να δει τις ‘γενναίες’ αποφάσεις και θυσίες που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Παραδείγματα και πολιτικές πράξεις θα γίνουν σημαία για την ένδειξη υπεροχής.

Αυτό το πλαίσιο είναι πολύ κρίσιμο γιατί στην ουσία θα καθιερώσει άξονες μέσα στους οποίους οι απλοί πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφήσουν. Η σύνταξη του πολιτικού λόγου θα διαμορφώσει μία συγκεκριμένη ερμηνεία υπεροχής μέσα στην οποία σφάλματα και λάθη θα προβληθούν. Την ίδια στιγμή η υπεροχή του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του λαού γιατί αυτό θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του καλύτερα.

Σε αυτό τον τρελό ‘χορό’ υποσχέσεων το μεγάλο τεστ έρχεται να αποκαλύψει τις πραγματικές ερωτήσεις των εξετάσεων. Πόσο πολύ η κοινωνία, σαν σύνολο αλλά και οι πολίτες ατομικά, θα μπορέσουν να εξασκήσουν κρίση χωρίς να επηρεάζονται από λόγια του αέρα; Πως η αγανάκτηση και δυσφορία που δημιουργείται στο κοινωνικό γίγνεσθαι θα εκφραστεί στην πράξη; Που βρίσκεται η συλλογική συνείδηση που τώρα έρχεται να συγκρουστεί με τον δικομματισμό; Το τεστ φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ προετοιμασία. Προσωπική ανάγνωση, περισυλλογή, αξιολόγηση αφομοίωσης των πληροφοριών. Αν οι πολίτες δεν περάσουν το τεστ τότε δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να ξαναδώσουν το μάθημα.

Σε αυτό το τεστ που θα λάβει χώρα σε μερικούς μήνες ίσως ο ποιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την εξέλιξη των αποτελεσμάτων είναι η μνήμη του κόσμου. Αν ο απλός πολίτης πράγματι δεν γίνεται απλός θεατής στην πραγματικότητα της κοινωνίας τότε θα αναγκαστεί να σκεφτεί για το τι έλαβε χώρα και το τι αυτό σημαίνει. Πως θα ερμηνευτούν καταστάσεις και τι στοιχεία θα ζητήσει ο κόσμος να δει πριν βάλει την εμπιστοσύνη του θα είναι απόλυτα συνυφασμένα με την εξάσκηση μνήμης του τι πραγματικά έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ίσως αυτή η όλη η κοινωνική και ψυχολογική πίεση να κάνει τελικά κάποιο καλό, αφού θα αναγκάσει τον καθημερινό πολίτη να προβληματιστεί ποιο βαθιά και σοβαρά για το τι ρόλο παίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αν υπάρξει μετάνοια (όπως μας διδάσκουν και οι γραφές) τότε υπάρχει ευκαιρία για αλλαγή. Τελικά, η αναγνώριση των λαθών είναι αυτή που πραγματικά δημιουργεί συνθήκες για πρόοδο.

www.skepsou.gr, 29 Μαρτίου 2012. Του καθηγητή πανεπιστημίου Δρ. Στέφανου Αβακιάν. Πηγή ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ.

* Ο Στέφανος Αβακιάν είναι καθηγητής στον κλάδο της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στο πανεπιστήμιο Brighton στην Αγγλία

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Ας δούμε ακόμη ένα παράδειγμα, η οικονομική κρίση και τι πρέπει να γίνει για να τη ξεπεράσουμε. Κατά κοινή ομολογία υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε, ο καθένας με τη δική του βαρύτητα: η κακοδιαχείριση (σκάνδαλα, μίζες, φακελάκια,...

Ρητορείες και πραγματικότητες

Ρητορείες και πραγματικότητες

Μεγάλη η τόνωση το τελευταίο διάστημα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η σημασία της ψυχολογικής διάστασης της οικονομίας έχει γίνει σημαία έτσι ώστε οι επενδύσεις να γίνουν ελκυστικές και τελικά να βοηθήσουν προς την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε...

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η εξάρτησή μας από αυτή την δόση παραμένει τόσο δριμύτατη που σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν ζεις μόνο αγανάκτηση μπορεί να σου δημιουργήσει. Σαν εξαρτημένος από απαγορευμένες ουσίες ο λαός αισθάνεται ότι η «επόμενη δόση» θα μας κρατήσει ζωντανούς για λίγο ακόμα....