Η υπερβολική χρήση GPS εγκυμονεί κινδύνους

από | 0 Σχόλια

Ευκολία, ακρίβεια, ταχύτητα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας των GPS, μια κίνηση αρκεί για να βρεις το προορισμό σου ακόμη και στην μεγαλύτερη πόλη. Σκέψου, τι συνέπειες μπορεί να έχει η υπερβολική χρήση τους;

Τα GPS, σε ακριβή μετάφραση Παγκόσμια Συστήματα Θεσιθεσίας (Global Positioning Systems), έχουν κατακλύσει την αγορά και γίνονται όλο και πιο προσιτά, ενώ παράλληλα γίνονται διαθέσιμα σε διαφορετικούς τύπους και από πολλούς κατασκευαστές. Η εξάπλωσή τους οφείλεται από την μία στην μείωση της τιμής τους, ενώ συγχρόνως η εξάπλωση των pda’s και πολύ περισσότερο των smartphones έχει βοηθήσει τα λογισμικά GPS να φτάσουν ένα ευρύτερο κοινό. Συγχρόνως υπάρχει και μια μεταστροφή στην γενικότερη αντίληψη του αγοραστικού κοινού που τα κατέτασσε στα “εξεζητημένα” gadget, θεωρώντας τα πλέον από “πολύ πρακτικά” έως “απαραίτητα”. Νέες μελέτες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου μας.

ιππόκαμπος Τρεις μελέτες από το πανεπιστήμιο McGill (Montreal, Canada) αποδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε, αναζητούμε και βρίσκουμε τον προορισμό μας μπορεί να επηρεάσει το πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας όταν γεράσουμε – ποιο συγκεκριμένα το τμήμα του εγκεφάλου μας που ονομάζεται “ιππόκαμπος” που σχετίζεται με την λειτουργία της μνήμης.

Γενικότερα υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους βρίσκουμε τον προορισμό μας. Ο ένας είναι η χωροταξική στρατηγική κατά την οποία σχεδιάζουμε εικονικούς χάρτες χρησιμοποιώντας διάφορα σημεία αναφοράς (όπως δέντρα, κτήρια, πλατείες) που όταν τα δούμε μας βοηθάνε τόσο να καταλάβουμε το που βρισκόμαστε όσο και να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση να κινηθούμε.

Ο δεύτερος τρόπος αναζήτησης του προορισμού μας είναι να ακολουθούμε την γενική γνώση μας για το πως να μεταβούμε προς τον προορισμό μας. Αφού έχουμε κάνει την διαδρομή μερικές φορές απλά ακολουθούμε αυτόματα την διαδρομή που ήδη γνωρίζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε προς τα που να κινηθούμε.

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στις έρευνες και χρησιμοποιούσαν την χωροταξική στρατηγική εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του ιππόκαμπου αποδεικνύοντας ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου μας βοηθάει να κινηθούμε μέσα στο χώρο και να βρούμε νέες διαδρομές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους φανερώνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ την γήρανσης και του τρόπου που κινούμαστε στον χώρο. Συνήθως οι νέοι χρησιμοποιούν ασυναίσθητα την στρατηγική των σημείων αναφοράς όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν μια διαδρομή, ενώ οι γηραιότεροι χρησιμοποιούν τον αυτόματο τρόπο.

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα Veronique Bohbot αυτή η αλλαγή στον τρόπο που αναζητούμε τον προορισμό μας καθώς γηράσκουμε μπορεί να προκαλέσει ατροφία του ιππόκαμπου με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα να παρουσιαστούν ασθένειες που σχετίζονται με την λειτουργία του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αντιθέτως καθώς εξασκούμε την χωροταξική μνήμη μας αυξάνουμε την λειτουργία του ιππόκαμπου και καλυτερεύουμε την μελλοντική ποιότητα ζωής μας.

Η λύση φυσικά δεν είναι να μην χρησιμοποιούμε εντελώς GPS αλλά να το κάνουμε με μέτρο. Μπορούμε να το συμβουλευόμαστε όταν πηγαίνουμε σε έναν νέο προορισμό αλλά στην επιστροφή να προσπαθούμε να θυμηθούμε την διαδρομή μόνοι μας. Ένας άλλος τρόπος χρήσης του είναι να συμβουλευτούμε τον χάρτη του για να σχεδιάσουμε την δική μας διαδρομή.

Σύμφωνα με την καθηγητή Bohbot “παρόλο που ζούμε σε μια κοινωνία που οι ρυθμοί είναι γρήγοροι το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να αποτυπώνουμε εικονικούς χάρτες στην μνήμη μας είναι κάτι που πραγματικά αξίζει”

www.skepsou.gr, 22 Δεκεμβρίου 2010.  Βασισμένο σε άρθρο δημοσιευμένο στο www.msnbc.com.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Γιατί οι δίγλωσσοι είναι ευφυέστεροι

Γιατί οι δίγλωσσοι είναι ευφυέστεροι

Το να μιλάμε δύο γλώσσες αντί για μία, έχει προφανή πρακτικά οφέλη σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν ότι τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας είναι ακόμη πιο θεμελιώδη από το να είναι κάποιος...

Δέκα λόγοι για να διαλύσεις αμέσως το κινητό σου

Δέκα λόγοι για να διαλύσεις αμέσως το κινητό σου

Ακούσατε-ακούσατε…. Θυμόσαστε κάτι τελάληδες που έβγαιναν κι ανακοίνωναν τα νέα και τα περίεργα πράγματα που συνέβαιναν στον κόσμο πριν την βιομηχανική επανάσταση, πριν βγουν τα μεγάφωνα και οι ντουντούκες και πριν τις εφημερίδες το ράδιο και τα τηλεοπτικά νέα;...

Η «συνωμοσίας του λαμπτήρα» [Vid]

Η «συνωμοσίας του λαμπτήρα» [Vid]

Το ντοκιμαντέρ διηγείται την άγνωστη ιστορία της «συνωμοσίας του λαμπτήρα» από την αφετηρία της το 1920 μέχρι και σήμερα, προβάλλοντας το συνεχώς αναπτυσσόμενο πνεύμα αντίστασης των καταναλωτών, αλλά και την αντιστοιχία ανάμεσα στα απεριόριστα υλικά αγαθά και τον –...