Η Ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το διαδίκτυο

από | 0 Σχόλια

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει από υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους και πολλές φορές ανεπιθύμητο για την πλειοψηφία των χρηστών.  Σκέψου, θα ήθελες η κυβερνήσεις να μας ‘προστατεύσουν’ ελέγχοντας το διαδίκτυο;

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προσπάθειά του να επεκτείνει τον έλεγχό του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στρέφεται ενάντια στην Google και το YouTube.

Ξεπερνώντας κάθε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση ζήτησε την σύνταξη ενός προσχεδίου νόμου το οποίο θα κάνει υποχρεωτική την λογοκρισία βίντεο που περιέχουν πορνογραφικό υλικό ή βία και φιλοξενούνται σε sites όπως το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, και το Γαλλικό Dailymotion, όπως επίσης και σε blogs και ενημερωτικά sites.

Η Google μαζί με οργανισμούς για την ελευθερία του τύπου και εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζουν για την αλλαγή του προσχεδίου και την καθυστέρηση της έναρξης ισχύς του. Υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και θα προκαλέσει τεχνικά θέματα – που μπορεί να είναι αξεπέραστα – μέσα από την διαδικασία ελέγχουν για το τι κάθε ένας ανεβάζει στο διαδίκτυο. Οι Δημοσιογράφοι δίχως σύνορα πιστεύουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα υποχρέωνε τα sites να ζητήσουν αδειοδότηση από την Ιταλική κυβέρνηση, ακόμη δήλωσαν ότι το προσχέδιο στην μορφή που βρίσκεται “αποτελεί ακόμη μια απειλή για την ελευθερία της έκφρασης στην Ιταλία”.

Παραδόξως το προσχέδιο συντάχθηκε την ίδια εποχή που εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν στον Μπερλουσκόνι ανακοίνωσαν ότι θα απαιτήσουν δικαστικώς 779.000.000 δολάρια από την YouTube και την Google για υποτιθέμενη κακή χρήση υλικού βίντεο που παράχθηκε από αυτές.

Το 34σέλιδο προσχέδιο διατάζει την παρακολούθηση κάθε περιεχομένου που είναι ακατάλληλο για ανήλιους, ιδιαίτερα την πορνογραφία και την βία, και απαιτεί από τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε site δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του νόμου, ή αλλιώς θα τους επιβληθούν χρηματικά πρόσθημα. Ακόμη αναφέρεται στην δημιουργία μιας “αρχής ελέγχου” που θα αναλάβει την εφαρμογή του νόμου προκαλώντας ερωτηματικά μεταξύ των υποστηριχτών της ελευθερίας του τύπου για τον τρόπο υλοποίησής του.

Η Ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το προσχέδιο βρίσκεται σε συμφωνία με την οδηγία του 2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία κανόνων λειτουργίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά μέχρι στιγμής μόνο η Ιταλία προσπάθησε να ελέγξει εταιρείες στο διαδίκτυο. Ο Carlo Carnevale Mffe, οικονομολόγος με ειδίκευση στο διαδίκτυο, υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο πρέπει να υπόκειται σε νομοθετικές ρυθμίσεις γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν μονοπώλια συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερη δύναμη και πλούτο. “Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι το YouTube είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που λειτουργεί για το καλό της ανθρωπότητας, μπορώ να το θεωρήσω μόνο ως μια εταιρεία. Η Google και το διαδίκτυο λειτουργούν παγκοσμίως χωρίς καμιά νομοθετική ρύθμιση. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να καθορίσουμε επακριβώς τα όρια λειτουργίας αυτής της νέας οικονομικής πλατφόρμας. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την νομοθεσία μας με τρόπο που δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη της καινοτομίας αλλά συγχρόνως θα προσφέρει ένα δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού στο διαδίκτυο”.

Από την μεριά της η Google υποστηρίζει ότι το προσχέδιο νόμου απευθύνεται σε υλικό που παράγεται και δημοσιεύεται από τους χρήστες και για αυτόν τον λόγω δεν βρίσκεται σε συμφωνία με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υλικό που παράγεται από τους χρήστες σε καμιά περίπτωση, λόγω της φύσης του, δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως το υλικό που δημοσιεύεται από κάποιο μέσω μαζικής ενημέρωσης. Ο Marco Pncini, κύριως σύμβουλος της Google Italia για θέματα διαμόρφωσης πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι “Αν είμαι το BBC και χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για την παρουσίαση του διαδικτυακού μου προγράμματος τότε υπόκειμαι στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν όμως είμαι ένας απλός χρήστης που ανεβάζω στο YouTube το βίντεο από τα γενέθλια του γιου μου τότε είμαι εκτός του πεδίου της οδηγίας.

Βασισμένο σε άρθρο του The Associated Press, 22 Ιανουαρίου 2010.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Γιατί οι δίγλωσσοι είναι ευφυέστεροι

Γιατί οι δίγλωσσοι είναι ευφυέστεροι

Το να μιλάμε δύο γλώσσες αντί για μία, έχει προφανή πρακτικά οφέλη σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν ότι τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας είναι ακόμη πιο θεμελιώδη από το να είναι κάποιος...

Δέκα λόγοι για να διαλύσεις αμέσως το κινητό σου

Δέκα λόγοι για να διαλύσεις αμέσως το κινητό σου

Ακούσατε-ακούσατε…. Θυμόσαστε κάτι τελάληδες που έβγαιναν κι ανακοίνωναν τα νέα και τα περίεργα πράγματα που συνέβαιναν στον κόσμο πριν την βιομηχανική επανάσταση, πριν βγουν τα μεγάφωνα και οι ντουντούκες και πριν τις εφημερίδες το ράδιο και τα τηλεοπτικά νέα;...

Η «συνωμοσίας του λαμπτήρα» [Vid]

Η «συνωμοσίας του λαμπτήρα» [Vid]

Το ντοκιμαντέρ διηγείται την άγνωστη ιστορία της «συνωμοσίας του λαμπτήρα» από την αφετηρία της το 1920 μέχρι και σήμερα, προβάλλοντας το συνεχώς αναπτυσσόμενο πνεύμα αντίστασης των καταναλωτών, αλλά και την αντιστοιχία ανάμεσα στα απεριόριστα υλικά αγαθά και τον –...