Σε προηγούμενο βίντεο είδαμε ότι ο απόστολος Παύλος, οι συνεργάτες του, και οι πρώτοι Έλληνες Χριστιανοί ήταν Σαββατιανοί.
Δηλαδή, είχαν το Σάββατο ως αγία ημέρα ανάπαυσης και λατρείας και πήγαιναν στην εκκλησία αυτή την ημέρα. Σου φαίνεται παράξενο; Αν δεν είδες το πρώτο βίντεο, δες το τώρα. Δες τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτω, και βγάλε μόνος σου συμπέρασμα.
Σε αυτό το 2ο βίντεο της σειράς, θα δούμε ότι οι Έλληνες συνέχισαν να τηρούν το Σάββατο αιώνες μετά τους αποστόλους. Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στους επόμενους τρεις αιώνες, δηλαδή από το 100 μ.Χ. μέχρι περίπου το 400 μ.Χ.
Στην αρχή οι Χριστιανοί τηρούσαν μόνο το Σάββατο, όπως τους δίδαξαν οι απόστολοι. Από τον 2ο αιώνα και μετά όμως, άρχισε να τηρείται και η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, που αργότερα μετονομάστηκε σε Κυριακή. Η τήρηση της Κυριακής φαίνεται να ξεκίνησε στη Ρώμη το πρώτο μισό του 2ου αιώνα, και από εκεί εξαπλώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε άλλες περιοχές. Και έφτασε και στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες Χριστιανοί λοιπόν οι οποίοι στην αρχή τηρούσαν μόνο το Σάββατο, άρχισαν να τηρούν και την Κυριακή. Από τον 4ο αιώνα και μετά όμως, αρχίζει η πίεση να ξεχάσουν το Σάββατο και να έχουν μόνο την Κυριακή. Παρόλα αυτά, το Σάββατο συνέχισε να θεωρείται αγία ημέρα για αιώνες.
Σε αυτό το βίντεο θα δούμε ιστορικές πηγές και σχόλια πατέρων της εκκλησίας από τον 2ο μέχρι και τον 4ο αιώνα, καθώς και σχόλια ιστορικών που επιβεβαιώνουν την διαχρονική αγάπη των Ελλήνων για την έβδομη ημέρα, το Σάββατο. Θα δούμε επίσης τι έγινε τον 4ο αιώνα που άλλαξε την κατάσταση.
00:00 – Εισαγωγή: Οι Έλληνες και το Σάββατο
02:19 – Ιστορικές πηγές
06:07 – Αναφορές ιστορικών
09:09 – Το διάταγμα του Κωνσταντίνου
13:06 – Η Σύνοδος της Λαοδικείας
15:40 – Τι σημαίνουν αυτά για μένα
0 Σχόλια