I

Απολιθώματα: δημιουργία ή εξέλιξη;

από | Ιούν 28, 2023 | 0 Σχόλια

Περίγραφή

Τα απολιθώματα είναι οργανισμοί του παρελθόντος ή υπολείμματα των δραστηριοτήτων τους που έχουν διατηρηθεί σε πέτρες. Κάποια απολιθώματα είναι μικρά, κάποια μεγάλα, πχ. απολιθώματα από δεινόσαυρο. Υπάρχουν δισεκατομμύρια απολιθώματα.

Δημιουργούνται όταν ένας οργανισμός καλυφθεί με ίζημα. Σπάνια μπορεί ένας οργανισμός να διατηρηθεί σε κεχριμπάρι οπότε η οργανική ύλη διατηρείται ακέραια.

Πόσο παλιά είναι τα απολιθώματα;
Κάποιοι λένε μέχρι 3,5 δισ. χρόνια. Αυτό όμως είναι εικασία. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος χρονολόγησης. Οι Χριστιανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα απολιθώματα δημιουργήθηκαν όταν ήρθε ο κατακλυσμός.

Κάθε οργανισμός σύμφωνα με το είδος του
Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Θεός δημιούργησε κάθε οργανισμό «σύμφωνα με το είδος του»: «Kαι είπε ο Θεός: Aς γεννήσει η γη έμψυχα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, κτήνη, και ερπετά και ζώα τής γης σύμφωνα με το είδος τους» (Γένεση 1:24).

Αυτό σημαίνει ότι αν και μπορεί να υπάρχει μικροεξέλιξη σε οργανισμούς που ανήκουν στο ίδιο είδος, π.χ. διαφορετικές ράτσες σκύλων, τα είδη παραμένουν ξεχωριστά. Αντίθετα, η θεωρία της εξέλιξης λέει ότι όλοι οι οργανισμοί ήρθαν από το πρώτο κύτταρο και άρα όλα είναι συνδεδεμένα.

Π.χ. η εξέλιξη λέει ότι τα πουλιά προήλθαν από τα ερπετα, οπότε θα πρέπει να βρούμε στα απολιθώματα ενδιάμεσους οργανισμούς, εν μέρει ερπετά, εν μέρει πουλιά.

Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας ξεκάθαρος μεταβατικός οργανισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη ζωής έστω και αν κάποιοι λίγοι έχουν προταθεί (π.χ. αρχαιοπτέρυξ). Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την εξέλιξη. Πως απαντούν;

Μεταλλάξεις;
Μεταλλάξεις είναι αλλαγές στην αλληλουχία του DNA, είτε λόγω λαθών κατά την αντιγραφή του DNA είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Υποτίθεται λοιπόν ότι αλληλουχία μεταλλάξεων έκανε τη μετάβαση από ένα οργανισμό σε άλλο γρήγορα και έτσι η αλλαγή δεν άφησε απολιθώματα.

Το πρόβλημα είναι ότι πρώτον οι πλείστες μεταλλάξεις είναι καταστροφικές, και δεύτερον, ότι καμία μετάλλαξη δεν αλλάζει π.χ. ένα ερπετό σε πτηνό, ούτε άμεσα, ούτε σταδιακά.

Διακεκομμένη ισορροπία
Άλλοι δικαιολογούν την έλλειψη ενδιάμεσων οργανισμών στα απολιθώματα με την λεγόμενη διακεκομμένη ισορροπία.

Εικάζουν όμως ότι για κάποια διαστήματα στο μακρινό παρελθόν άλλαζαν τελείως οι συνθήκες στη γη, οπότε γίνονταν γρήγορες αλλαγές. Και επειδή οι αλλαγές έγιναν γρήγορα, δεν άφησαν απολιθώματα.

Μου φαίνεται απίστευτο ότι σκαρφίζονται τέτοια σενάρια. Δηλαδή, τι ακριβώς άλλαζε στο περιβάλλον και τα ερπετά άρχισαν να γίνονται πτηνά;

Δύο άλλα προβλήματα.

Στάσις
«Στάσις» ονομάζεται το γεγονός ότι αφού ένας οργανισμός εμφανιστεί για πρώτη φορά στα πετρώματα, παραμένει ουσιαστικά ίδιος και στα νεότερα πετρώματα. Δηλαδή δεν φαίνονται στάδια εξέλιξης ούτε πριν εμφανιστεί, ούτε μετά.

Η κάμβρια έκρηξη ζωής
Τα αρχαιότερα πετρώματα που περιέχουν απολιθώματα σε επαρκείς αριθμούς είναι τα λεγόμενα «κάμβρια» που αρχίζουν υποτίθεται γύρω στα 540 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Πριν την κάμβρια εποχή υπάρχουν ελάχιστα απολιθώματα και είναι μονοκύτταρων κυρίως οργανισμών.

Τι γίνεται όμως στην κάμβρια εποχή;

Εμφανίζονται ξαφνικά οργανισμοί τεράστιας πολυπλοκότητας από το πουθενά. Αυτή την ξαφνική εμφάνιση απολιθωμάτων την αποκαλούν κάμβρια έκρηξη.

Ο Ρίτσαρν Ντόκινς, γνωστός εξελεγκτικός και πολέμιος του Χριστιανισμού παραδέχεται:

«Τα κάμβρια πετρώματα… είναι τα παλαιότερα στα οποία βρίσκουμε τις περισσότερες από τις κύριες ομάδες ασπόνδυλων. Και βρίσκουμε πολλά από αυτά ήδη σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης, την πρώτη κιόλας φορά που εμφανίζονται. Είναι σαν να φυτεύτηκαν εκεί, χωρίς καμία εξελικτική ιστορία» (Richard Dawkins, The Blind Watchmaker (New York: W.W. Norton, 1986), p. 229).

Οι τριλοβίτες, για παράδειγμα, ένα ασπόνδυλο ζώο, είχαν ένα σύστημα όρασης πιο πολύπλοκο και από το ανθρώπινο μάτι. Και όμως εμφανίζονται στα κάμβρια πετρώματα από το πουθενά χωρίς καμία εξελεγκτική προϊστορία.

Η κάμβρια έκρηξη ζωής είναι σε πλήρη δυσαρμονία με την θεωρία της εξέλιξης. Συνάδει όμως με την Αγία Γραφή που λέει ότι ο Θεός έφτιαξε όλους τους οργανισμούς πολύπλοκους εξαρχής.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Δόξα τω Θεώ, δεν είμαστε αποτέλεσμα τυχαίας εξέλιξης. Μας έπλασε ο καλός Θεός. Ζήτα Του σήμερα να έρθει κοντά σου και να σε ευλογήσει.

Προσευχήσου μαζί μου:
«Ουράνιε Πατέρα, προσεύχομαι να με επισκεφτείς και να κάνεις γνωστή την παρουσία Σου στη ζωή μου. Να είσαι κοντά μου κάθε στιγμή, και να με οδηγείς στον δρόμο της αλήθειας. Σε ευχαριστώ. Αμήν.»

Ομιλητής

Κίμ Παπαϊωάννου

Συμμετέχουν

Μοίρασέ το

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατες δημοσιεύσεις…

Ομοφυλοφιλία – Γάμος Ομοφυλοφίλων και Χριστιανισμός -Μέρος 1/2

Ομοφυλοφιλία – Γάμος Ομοφυλοφίλων και Χριστιανισμός -Μέρος 1/2

Ένα από τα πιο επίκαιρα και πολυσυζητημένα θέματα τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας, είναι οι ομοφυλόφιλοι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που πρόσφατα θεσπίστηκε από το Ελληνικό κράτος. Οι απόψεις των ανθρώπων της κοινωνίας μας, αλλά και της χριστιανικής...

Ο Θεός έχει πρόγραμμα

Ο Θεός έχει πρόγραμμα

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι κάποια γεγονότα συμβαίνουν τυχαία στην ζωή μας και ότι είμαστε πολλοί τυχεροί ή πολλοί άτυχοι. Είναι αλήθεια αυτό. Τι συμβαίνει πραγματικά; Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφονται περιστατικά που φαίνεται ότι ο Θεός έχει τον πλήρη έλεγχο των...

Αγάπη χωρίς επικρίσεις και προκαταλήψεις

Αγάπη χωρίς επικρίσεις και προκαταλήψεις

Στο Ευαγγέλιο του Λουκά περιγράφεται η συνάντηση του Ιησού με τον Σίμωνα και την Μαρία. Μια χτυπητή αντίθεση ανυπόκριτης και αγνής αγάπης του Ιησού με μια προκατειλημμένη και επικριτική συμπεριφορά του Σίμωνα προς την Μαρία. Έχουμε και εμείς την ίδια συμπεριφορά με...

Προσμένοντας την Δευτέρα Παρουσία

Προσμένοντας την Δευτέρα Παρουσία

Τα γεγονότα της πρώτης έλευσης του Ιησού είναι καταγεγραμμένα στα τέσσερα ευαγγέλια με κάθε λεπτομέρεια, από την σύλληψη μέχρι και την ανάσταση. Σε αυτά τα γεγονότα υπάρχει και η επίσκεψη κάποιον Ελλήνων που ήθελαν να μιλήσουν με τον Χριστό. Πως ανταποκρίνονται οι...

10 αλήθειες για το χάραγμα του θηρίου που κάποιοι δεν θέλουν να γνωρίζεις

10 αλήθειες για το χάραγμα του θηρίου που κάποιοι δεν θέλουν να γνωρίζεις

10 αλήθειες για το χάραγμα του θηρίου που κάποιοι δεν θέλουν να γνωρίζεις. 1. Αποκάλυψη 13 & 14 Αν θέλεις να μάθεις για το χάραγμα του θηρίου διάβασε τα κεφάλαια 13 και 14 της Αποκάλυψης επειδή εκεί περιγράφεται. Ποιος είναι το θηρίο; • 666, το χάραγμα του θηρίου...

Το Τέλος Του Κόσμου Είναι Κοντά – Δευτέρα Παρουσία

Το Τέλος Του Κόσμου Είναι Κοντά – Δευτέρα Παρουσία

Το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Πολλοί άνθρωποι  και εξέχοντες προσωπικότητες παραδέχονται ότι κάτι σπουδαίο και σημαντικό θα γίνει στον πλανήτη μας. Πολλά ακραία φυσικά φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη μας όσο ποτέ άλλοτε. Μην αμελείς την σωτηρία...

Απόκριες – Προέλευση και Έθιμα

Απόκριες – Προέλευση και Έθιμα

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα και την νηστεία της Σαρακοστής. Η πρώτη εβδομάδα ονομάστηκε Προφωνή, επειδή προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν, ότι έρχονται οι αποκριές. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάστηκε Κρεατινή, επειδή επιτρεπόταν το κρέας,...

Νηστεία και Σαρακοστή

Νηστεία και σαρακοστή. Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει το Πάσχα, χιλιάδες Έλληνες νηστεύουν. Τι ακριβώς...

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος...

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Κατηγορίες

Ομιλητές

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.