I

Απολιθώματα: δημιουργία ή εξέλιξη;

από | Ιούν 28, 2023 | 0 Σχόλια

Περίγραφή

Τα απολιθώματα είναι οργανισμοί του παρελθόντος ή υπολείμματα των δραστηριοτήτων τους που έχουν διατηρηθεί σε πέτρες. Κάποια απολιθώματα είναι μικρά, κάποια μεγάλα, πχ. απολιθώματα από δεινόσαυρο. Υπάρχουν δισεκατομμύρια απολιθώματα.

Δημιουργούνται όταν ένας οργανισμός καλυφθεί με ίζημα. Σπάνια μπορεί ένας οργανισμός να διατηρηθεί σε κεχριμπάρι οπότε η οργανική ύλη διατηρείται ακέραια.

Πόσο παλιά είναι τα απολιθώματα;
Κάποιοι λένε μέχρι 3,5 δισ. χρόνια. Αυτό όμως είναι εικασία. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος χρονολόγησης. Οι Χριστιανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα απολιθώματα δημιουργήθηκαν όταν ήρθε ο κατακλυσμός.

Κάθε οργανισμός σύμφωνα με το είδος του
Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Θεός δημιούργησε κάθε οργανισμό «σύμφωνα με το είδος του»: «Kαι είπε ο Θεός: Aς γεννήσει η γη έμψυχα ζώα σύμφωνα με το είδος τους, κτήνη, και ερπετά και ζώα τής γης σύμφωνα με το είδος τους» (Γένεση 1:24).

Αυτό σημαίνει ότι αν και μπορεί να υπάρχει μικροεξέλιξη σε οργανισμούς που ανήκουν στο ίδιο είδος, π.χ. διαφορετικές ράτσες σκύλων, τα είδη παραμένουν ξεχωριστά. Αντίθετα, η θεωρία της εξέλιξης λέει ότι όλοι οι οργανισμοί ήρθαν από το πρώτο κύτταρο και άρα όλα είναι συνδεδεμένα.

Π.χ. η εξέλιξη λέει ότι τα πουλιά προήλθαν από τα ερπετα, οπότε θα πρέπει να βρούμε στα απολιθώματα ενδιάμεσους οργανισμούς, εν μέρει ερπετά, εν μέρει πουλιά.

Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας ξεκάθαρος μεταβατικός οργανισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη ζωής έστω και αν κάποιοι λίγοι έχουν προταθεί (π.χ. αρχαιοπτέρυξ). Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την εξέλιξη. Πως απαντούν;

Μεταλλάξεις;
Μεταλλάξεις είναι αλλαγές στην αλληλουχία του DNA, είτε λόγω λαθών κατά την αντιγραφή του DNA είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Υποτίθεται λοιπόν ότι αλληλουχία μεταλλάξεων έκανε τη μετάβαση από ένα οργανισμό σε άλλο γρήγορα και έτσι η αλλαγή δεν άφησε απολιθώματα.

Το πρόβλημα είναι ότι πρώτον οι πλείστες μεταλλάξεις είναι καταστροφικές, και δεύτερον, ότι καμία μετάλλαξη δεν αλλάζει π.χ. ένα ερπετό σε πτηνό, ούτε άμεσα, ούτε σταδιακά.

Διακεκομμένη ισορροπία
Άλλοι δικαιολογούν την έλλειψη ενδιάμεσων οργανισμών στα απολιθώματα με την λεγόμενη διακεκομμένη ισορροπία.

Εικάζουν όμως ότι για κάποια διαστήματα στο μακρινό παρελθόν άλλαζαν τελείως οι συνθήκες στη γη, οπότε γίνονταν γρήγορες αλλαγές. Και επειδή οι αλλαγές έγιναν γρήγορα, δεν άφησαν απολιθώματα.

Μου φαίνεται απίστευτο ότι σκαρφίζονται τέτοια σενάρια. Δηλαδή, τι ακριβώς άλλαζε στο περιβάλλον και τα ερπετά άρχισαν να γίνονται πτηνά;

Δύο άλλα προβλήματα.

Στάσις
«Στάσις» ονομάζεται το γεγονός ότι αφού ένας οργανισμός εμφανιστεί για πρώτη φορά στα πετρώματα, παραμένει ουσιαστικά ίδιος και στα νεότερα πετρώματα. Δηλαδή δεν φαίνονται στάδια εξέλιξης ούτε πριν εμφανιστεί, ούτε μετά.

Η κάμβρια έκρηξη ζωής
Τα αρχαιότερα πετρώματα που περιέχουν απολιθώματα σε επαρκείς αριθμούς είναι τα λεγόμενα «κάμβρια» που αρχίζουν υποτίθεται γύρω στα 540 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Πριν την κάμβρια εποχή υπάρχουν ελάχιστα απολιθώματα και είναι μονοκύτταρων κυρίως οργανισμών.

Τι γίνεται όμως στην κάμβρια εποχή;

Εμφανίζονται ξαφνικά οργανισμοί τεράστιας πολυπλοκότητας από το πουθενά. Αυτή την ξαφνική εμφάνιση απολιθωμάτων την αποκαλούν κάμβρια έκρηξη.

Ο Ρίτσαρν Ντόκινς, γνωστός εξελεγκτικός και πολέμιος του Χριστιανισμού παραδέχεται:

«Τα κάμβρια πετρώματα… είναι τα παλαιότερα στα οποία βρίσκουμε τις περισσότερες από τις κύριες ομάδες ασπόνδυλων. Και βρίσκουμε πολλά από αυτά ήδη σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης, την πρώτη κιόλας φορά που εμφανίζονται. Είναι σαν να φυτεύτηκαν εκεί, χωρίς καμία εξελικτική ιστορία» (Richard Dawkins, The Blind Watchmaker (New York: W.W. Norton, 1986), p. 229).

Οι τριλοβίτες, για παράδειγμα, ένα ασπόνδυλο ζώο, είχαν ένα σύστημα όρασης πιο πολύπλοκο και από το ανθρώπινο μάτι. Και όμως εμφανίζονται στα κάμβρια πετρώματα από το πουθενά χωρίς καμία εξελεγκτική προϊστορία.

Η κάμβρια έκρηξη ζωής είναι σε πλήρη δυσαρμονία με την θεωρία της εξέλιξης. Συνάδει όμως με την Αγία Γραφή που λέει ότι ο Θεός έφτιαξε όλους τους οργανισμούς πολύπλοκους εξαρχής.

Τι σημαίνουν αυτά για μένα;

Δόξα τω Θεώ, δεν είμαστε αποτέλεσμα τυχαίας εξέλιξης. Μας έπλασε ο καλός Θεός. Ζήτα Του σήμερα να έρθει κοντά σου και να σε ευλογήσει.

Προσευχήσου μαζί μου:
«Ουράνιε Πατέρα, προσεύχομαι να με επισκεφτείς και να κάνεις γνωστή την παρουσία Σου στη ζωή μου. Να είσαι κοντά μου κάθε στιγμή, και να με οδηγείς στον δρόμο της αλήθειας. Σε ευχαριστώ. Αμήν.»

Ομιλητής

Κίμ Παπαϊωάννου

Συμμετέχουν

Μοίρασέ το

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατες δημοσιεύσεις…

Χαρακτηριστικά ενός Αληθινού Χριστιανού

Χαρακτηριστικά ενός Αληθινού Χριστιανού

Ο Χριστός καλεί κάθε αμαρτωλό να έρθει σε αυτόν. Έλθετε προς εμέ πάντες. Δεν υπάρχει σωτηρία εκτός από τον δρόμο που οδηγεί στον Ιησού Χριστό. Πώς μπορούμε να έρθουμε στον Χριστό που μας καλεί; Στο βίντεο που ακολουθεί, αναφέρονται σημαντικές αλήθειες για την σωτηρία...

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος της σειράς ο ομιλητής μας παραθέτει στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν και αποδεικνύουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού, συγκρίνοντας τα, με ιστορικά στοιχεία άλλων μεγάλων ανθρώπων της ιστορίας τα οποία δεν...

Επιμονή για τη νίκη

Επιμονή για τη νίκη

Τι γίνεται όταν τα πράγματα στην ζωή του ανθρώπου δεν πάνε καλά, όταν αντιμετωπίζει απανωτές αναποδιές; Τι συμβαίνει όταν θλιβερά και δυσάρεστα γεγονότα συναντούν τη ζωή του πιστού; Πως μπορούμε να μείνουμε ακλόνητα πιστοί στον Θεό όταν τα γεγονότα της ζωής είναι...

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Γιατί Πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού. Μέρος 2/2

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος της σειράς ο ομιλητής μας παραθέτει στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν και αποδεικνύουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού, συγκρίνοντας τα, με ιστορικά στοιχεία άλλων μεγάλων ανθρώπων της ιστορίας τα οποία δεν...

Αναγνωρίζοντας το κακό και την αμαρτία.

Αναγνωρίζοντας το κακό και την αμαρτία.

Στο βίντεο  Οι μεθοδείες του διαβόλου με απώτερο σκοπό την παραποίηση του χαρακτήρα του Θεού που παρουσίασε ο θεολόγος Κώστας θεοφυλακτίδης, είδαμε ότι ο πρωταρχικός στόχος του Διαβόλου ήταν να αλλοίωση τον χαρακτήρα του Θεού στην συνείδηση της Εύας και αφού το...

Ω Κύριέ μου πόσο Σε Θαυμάζω – ένα πανέμορφο Χριστιανικό τραγούδι / ύμνος

Ω Κύριέ μου πόσο Σε Θαυμάζω – ένα πανέμορφο Χριστιανικό τραγούδι / ύμνος

Ω Κύριε μου, πόσο Σε θαυμάζω Τίτλος πρωτοτύπου: O store Gud (1885) Μετάφραση: Φαφαλιός, Γιάννης Διασκευή και απόδοση: Δανιέλα Οικονομίδου Ω Κύριε μου, πόσο σε θαυμάζω Κι εκστατικός τα έργα Σου κοιτώ. Βλέπω το φως, τον ήλιο και τα αστέρια, Που Συ εσκόρπισες στον...

Οι Τελευταίες Στιγμές του Χριστού

Οι Τελευταίες Στιγμές του Χριστού

Στο βίντεο που ακολουθεί ο ομιλητής μας παρουσιάζει τις τελευταίες στιγμές του Ιησού Χριστού πριν από την σταύρωσή του.  Ο Παύλος στην επιστολή προς Φιλιππησίους  αναφέρεται για τον Ιησού Χριστό ως ισότιμο Θεό με τον Πατέρα και στην επιστολή του Τίτου ως μεγάλο Θεό....

Τα ονόματα του Θεού (Ελοχίμ)

Ελοχίμ (Θεός) Ο Μωυσής, κάτω από την οδηγία του Αγίου Πνεύματος, μας παρουσιάζει το πρώτο όνομα...

Τα ονόματα του Θεού (Εισαγωγή)

Εισαγωγή Το όνομα είναι κάτι που δίνεται από τους γονείς. Στους αρχαίους πολιτισμούς το όνομα ενός...

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν...

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Κατηγορίες

Ομιλητές

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.