Εντομοαπωθητικό στα παιδιά: τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε

από | 0 Σχόλια

Η Dr. Allison Hensley ενθαρρύνει τους γονείς να χρησιμοποιούν μια ασφαλή μορφή εντομοαπωθητικού για να προστατεύσουν τα παιδιά από ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Ο πιο ζεστός καιρός σηματοδοτεί την ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν στην ύπαιθρο και την ευκαιρία για τις οικογένειες να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες μαζί σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες γεννούν  την ανάγκη να καταπολεμηθούν ορισμένα ενοχλητικά ζωύφια, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Η Dr. Allison Hensley , MD, γενική παιδίατρος στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Loma Linda, λέει ότι η χρήση κάποιου τύπου εντομοαπωθητικού στα παιδιά είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να είναι ενοχλητικά.

«Νομίζω ότι κάποια μορφή εντομοαπωθητικού είναι συχνά απαραίτητη γιατί, ανάλογα με την περιοχή, υπάρχουν πολλές ασθένειες που γεννιούνται από τα κουνούπια και τα τσιμπούρια από τις οποίες θα θέλατε να προστατέψετε το παιδί σας», λέει η Dr. Hensley.

Είναι ασφαλές;

Η Dr. Hensley λέει γενικά, είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται τα περισσότερα εντομοαπωθητικά σε παιδιά ηλικίας άνω των δύο μηνών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενθαρρύνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών εγκεκριμένων από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Όταν αυτά τα απωθητικά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Για μωρά κάτω των δύο μηνών, η  Dr. Hensley συνιστά να χρησιμοποιούν προστατευτικό δίχτυ για να καλύπτουν το κάθισμά τους ή το κάθισμα αυτοκινήτου.

Συστατικά

Μερικά συστατικά που αποδεικνύονται αποτελεσματικά κατά των εντόμων, σύμφωνα με την Dr. Hensley, περιλαμβάνουν το DEET, το Picaridin και το έλαιο ευκάλυπτου και έλαιο λεμονιού. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα στον ιστότοπο του CDC . Το CDC δεν συνιστά τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν λάδι από ευκάλυπτο λεμονιού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Μη χημικές επιλογές

“Υπάρχουν μερικά φυσικά εντομοαπωθητικά που δεν περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες”, λέει η Dr. Hensley. «Ενώ έχουν κριθεί ασφαλή, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι αποτελεσματικά. Μερικά ίσως βοηθήσουν στην απώθηση  των κουνουπιών, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο οι φαρμακευτικές εκδοχές».

Ένα άλλο φυσικό απωθητικό μέσο για τα παράσιτα είναι τα μακριά ρούχα — για παράδειγμα, όταν το παιδί βγαίνει έξω, φορέστε του μπλουζάκι με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και καπέλο. 

Εφαρμογή

Η Dr. Hensley υπενθυμίζει στους γονείς να είναι προσεκτικοί με την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού στα παιδιά. «Πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες σωστά», λέει.

Το εντομοαπωθητικό θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή/και εξωτερικά ρούχα. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα. «Αν θέλετε να το εφαρμόσετε στο πρόσωπο του παιδιού σας, ψεκάστε λίγο στα χέρια σας και εφαρμόστε το στις εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου του, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα», λέει η Dr. Hensley.

Τα εντομοαπωθητικά όπως το DEET έχουν διαφορετική πυκνότητα, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που είναι αποτελεσματικά σε εξωτερικούς χώρους, μετά από μία εφαρμογή. Για παράδειγμα, η Dr. Hensley εξηγεί ότι το 10%  του DEET θα πρόσφερε στον χρήστη δύο ώρες προστασίας, το 30% θα πρόσφερε πέντε ώρες προστασία και ούτω καθεξής. Χρησιμοποιήστε το ποσοστό DEET που αντιστοιχεί στο χρόνο που θα βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Η Dr. Hensley λέει ότι οι καλύτερες μορφές εντομοαπωθητικών για παιδιά διατίθενται σε μορφή στικ , λοσιόν ή σπρέι.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Η Dr. Hensley απαριθμεί μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς:

 • Αποφύγετε την επανεφαρμογή εντομοαπωθητικού περισσότερο από μία φορά την ημέρα.
 • Αποφύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικού με οποιοδήποτε χημικό ποσοστό, όπως το DEET, μεγαλύτερο από 30% στα παιδιά.
 • Αποφύγετε τη χρήση εντομοαπωθητικού που περιλαμβάνει και αντηλιακό.
  • «Αυτό που μπορεί να κάνουν μερικές φορές οι γονείς είναι να θέλουν να εφαρμόσουν ξανά το σπρέι  για την αντηλιακή προστασία», λέει. «Αλλά τότε κάνουν υπερβολική χρήση του προϊόντος. Αντίθετα, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ξεχωριστό αντηλιακό, απλώνοντάς το πρώτα στο δέρμα και προσθέτοντας το εντομοαπωθητικό από πάνω».
 • Αποφύγετε να ψεκάζετε εντομοαπωθητικά στα χέρια του παιδιού σας.
  • «Τα παιδιά βάζουν φυσικά τα χέρια στο στόμα τους», λέει. «Το να βάζουν εντομοαπωθητικό στα χέρια τους μπορεί να είναι επικίνδυνο».
 • Αποφύγετε την εφαρμογή σε ερεθισμένο δέρμα ή τυχόν κοψίματα, για παράδειγμα, το ενεργό έκζεμα του παιδιού σας.
 • Αποφύγετε να ντύνετε το παιδί σας με έντονα χρώματα ή εμπριμέ, όταν πηγαίνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς αυτά τα χρώματα τείνουν να προσελκύουν τα έντομα.
 • Αποφύγετε να φοράτε αρωματικά σαπούνια, αρώματα, λακ μαλλιών ή λοσιόν όταν εσείς και τα παιδιά σας βγαίνετε έξω.

Πρόληψη δηλητηριάσεων

Οι σοβαρές αντιδράσεις των εντομοαπωθητικών στα παιδιά είναι σπάνιες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να συμβούν, λέει η Dr. Hensley.

Εάν το παιδί σας αναπτύξει αλλεργική αντίδραση στο απωθητικό, όπως εξάνθημα, η Dr. Hensley λέει ότι η πληγείσα περιοχή πρέπει να πλυθεί με σαπούνι και νερό,  ή να καλέστε το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων για συμβουλές και, εάν υπάρχει σημαντική δερματική αντίδραση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό του για ραντεβού αξιολόγησης.

Πηγή: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Loma Linda

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...