Τελικά το ότι όσο περισσότερο παρακολουθούμε τηλεόραση τόσο περισσότερο ηλίθιοι γινόμαστε αποτελεί κοινοί παραδοχή. Έχουμε πια συνηθίσει στην ιδέα, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τηλεόραση με τις ώρες παρόλο που ξέρουμε ότι μένουμε αποχαυνωμένοι και αποκομμένοι από την πραγματικότητα, χαλιναγωγημένοι από τους πολιτικούς, τρομοκρατημένοι από τις ταινίες και τα δελτία ειδήσεων και έχοντας μια αρρωστημένη ευφορία από την παρακολούθηση τηλεπαιχνιδιών και reality show. Ξέρουμε ότι καθώς καθόμαστε στην πολυθρόνα μας θα τσιμπάμε συνεχώς, θα χάσουμε την έννοια του χρόνου, θα ασκούμαστε λιγότερο και θα βάζουμε βάρος. Αλλά εκτός από τα παραπάνω η τηλεόραση προκαλεί περισσότερα δεινά που δεν τα είχαμε σκεφτεί έως τώρα. Σκέψου, μήπως ήρθε η στιγμή να κλείσουμε το “χαζοκούτι”;
1. Η τηλεόραση μας σκοτώνει.
Σύμφωνα με ερευνητές η παρακολούθηση της τηλεόρασης αποτελεί μια διασκέδαση που σκοτώνει. Δεν έχει σημασία το πόσο γυμναζόμαστε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, κάθε ώρα που ξοδεύουμε μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει την πιθανότητα να πάθουμε κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια. Ερευνητές στην Αυστραλία μελέτησαν τις συνήθειες 8.800 ενηλίκων για περίπου έξι χρόνια και απέδειξαν ότι για κάθε ώρα της ημέρας που ξόδευαν μπροστά στην τηλεόραση έχουμε 11% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε νωρίτερα από οποιαδήποτε αιτία, 9% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε από καρκίνο και 18% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε από καρδιαγγειακές ασθένειες. Όταν συγκρίθηκαν άτομα που έβλεπαν 4 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα με άτομα που έβλεπαν λιγότερο από δύο ώρες υπήρχε 46% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα και 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Οι παραπάνω αναλογίες ίσχυαν ακόμη και ανάμεσα σε άτομα που δεν κάπνιζαν, που δεν ήταν υπέρβαρα, που έτρωγαν υγιεινά και είχαν χαμηλή πίεση και χοληστερίνη.
2. Η τηλεόραση μας μεθάει (κυριολεκτικά)
Η τηλεόραση μας κάνει να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ. Ερευνητές θέλοντας να προσδιορίσουν την επίδραση της τηλεόρασης όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ ζήτησαν από 80 εθελοντές φοιτητές μεταξύ 18 και 29 ετών να πάρουν μέρος στην έρευνά τους. Δημιούργησαν ένα δωμάτιο που έμοιαζε με μπαρ αλλά είχε τηλεοράσεις όπου προβάλλονταν ταινίες και διαφημίσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι φοιτητές που παρακολούθησαν ταινίες και διαφημίσεις όπου υπήρχε κατανάλωση ή διαφήμιση αλκοολούχων ποτών ήπιαν κατά μέσο όρο 1.5 ποτήρι περισσότερο μπύρα ή κρασί σε σύγκριση με αυτούς που παρακολούθησαν ταινίες και διαφημίσεις που δεν γίνονταν προβολή αλκοολούχων ποτών.
3. Η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει εφηβική εγκυμοσύνη!!
Ερευνητές παρακολούθησαν 1.461 έφηβους, που στην αρχή της έρευνας ήταν μεταξύ 12 και 17 ετών, για τρία χρόνια μελετώντας τι προγράμματα παρακολουθούσαν και πως συμπεριφέρονταν σεξουαλικά. Τα αγόρια μεταξύ άλλων ρωτήθηκαν αν έχουν αφήσει κάποιο κορίτσι σε ενδιαφέρουσα και τα κορίτσια αν είχαν μείνει έγκυες. Οι ερευνητές για να μπορέσουν να καταλάβουν πόσο παρακολουθούσαν προγράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενου ρώτησαν τους έφηβους αν και πόσο συχνά παρακολούθησαν 23 συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι έφηβοι που παρακολουθούν προγράμματα που περιλαμβάνουν σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες ή στην περίπτωση των αγοριών να αφήσουν κάποια φίλη τους έγκυο.
Μια άλλη έρευνα απέδειξε ότι παιδιά που παρακολουθούσαν δύο ή περισσότερες ώρες τηλεόρασης την ημέρα είχαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία σε μικρότερη ηλικία από ότι παιδιά που παρακολουθούσαν λιγότερη τηλεόραση. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.808 μαθητές κατά την διάρκεια ενός χρόνου. Οι μαθητές που ήταν όλοι τους από 15 ετών και κάτω δεν είχαν κάνει σεξ πριν την έναρξη της έρευνας. Ανάμεσα στα παιδιά που οι γονείς τους κατέκριναν το εφηβικό σεξ, αυτά που παρακολουθούσαν τηλεόραση δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να έχουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία πριν το τέλος της έρευνας (του έτους).
4. Η τηλεόραση αδυνατίζει τα κόκαλά
Οι ώρες που περνάνε τα παιδιά βλέποντας τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με εύθραυστα κόκαλα. Μέχρι να γίνουμε περίπου 25 ετών μαζεύουμε οστική μάζα, όσο περισσότερη οστική μάζα έχουμε μαζέψει όταν είμαστε παιδιά τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να υποφέρουμε από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
Για να μελετηθεί η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάπτυξη των οστών των παιδιών οι ερευνητές παρακολούθησαν 214 παιδιά τριών χρονών για τέσσερα χρόνια. Κάθε τέσσερις μήνες οι ερευνητές μετρούσαν το ύψος, το βάρος και το επίπεδο κινητικότητας του κάθε παιδιού, ακόμη σε κάθε έλεγχο οι γονείς ανέφεραν το πόσο τηλεόραση παρακολουθούσαν τα παιδιά τους. Η έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερο παρακολουθούσαν τηλεόραση τόσο λιγότερο αυξάνονταν τα οστά τους, ανεξαρτήτως το πόσο δραστήρια ήταν τα παιδιά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
5. Η τηλεόραση μας κάνει απόμακρους
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γονείς ασχολούνται λιγότερο με τα παιδιά τους όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή, ακόμη και αν δεν την παρακολουθούν. Για να μελετηθεί η επίδραση της τηλεόρασης οι ερευνητές προσκάλεσαν 51 γονείς που είχαν από ένα μωρό σε ένα ερευνητικό κέντρο. Εκεί οι γονείς αρχικά ξόδεψαν μισή ώρα σε ένα δωμάτιο με παιχνίδια χωρίς να υπάρχει τηλεόραση. Έπειτα άνοιξαν μια τηλεόραση σε ένα πρόγραμμα που ήταν ενδιαφέρον για τους γονείς και έμεινα στο δωμάτιο για άλλη μισή ώρα. Παρατηρήθηκε ότι όταν η τηλεόραση ήταν ανοιχτή οι γονείς μίλησαν με τα παιδιά τους 20% λιγότερο. Αλλά ακόμη και όταν οι γονείς ανταποκρίνονταν στα παιδιά τους η ποιότητα της επικοινωνίας ήταν χαμηλότερη. Συμπερασματικά απλά έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση, ακόμη και αν δεν παρακολουθούμε το πρόγραμμα που παίζει, είμαστε λιγότερο ενεργοί, δίνουμε λιγότερη προσοχή και ανταποκρίνονταν λιγότερο με τους γύρω μας, ακόμη και με τα παιδιά τους.
www.skepsou.gr, 9 Ιανουαρίου 2011.
Βασισμένο σε άρθρο της Linda Caroll, δημοσιευμένο στο www.msnbc.com.
0 Σχόλια