Δύο απόψεις για το 2012

από | 32 Σχόλια

Το internet έχει γεμίσει με διάφορες θεωρίες για το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας που τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Σκέψου, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι θα συμβεί το 2012; Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει δύο απόψεις.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα γύρω από το έτος 2012 και το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας πλησιάζει να ξεπεράσει και τον θόρυβο που είχε γίνει σχετικά με τον ερχομό του 2000. Μερικές από τις θεωρίες έχουν στοιχεία αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, αστρονομίας και φυσικής, πολυπλοκεύοντας το όλο ζήτημα.

Το www.informationisbeautiful.net προσπαθεί να διαλευκάνει την κατάσταση παρουσιάζοντας δύο αντικρουόμενες απόψεις, αυτής των υποστηρικτών και αυτής των “δύσπιστων”. Παρακάτω είναι μεταφρασμένα τα κείμενα αλλά αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και το δικό τους site για να δείτε τα διαγράμματα και τις εικόνες. Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν πηγές και για τις δύο απόψεις, και φυσικά μπορείτε να βρείτε ατέλειωτες πληροφορίες για το θέμα με μια απλή αναζήτηση στο internet για το 2012.

Υποστηρικτές: Πιστεύουμε ότι θα συμβούν καταστροφικά γεγονότα ή κάτι που θα αλλάξει την ανθρωπότητα το 2012.

Δύσπιστοι: Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί τίποτα το αξιόλογο ή καταστροφικό το 2012.

Αρχαιολογικές, μυθολογικές και αριθμολογικές πηγές σχετικές με τους Μάγιας συμφωνούν ότι η 21η Δεκεμβρίου 2012 θα είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της ανθρωπότητας. Η άποψη ότι θα συμβούν κοσμογονικά γεγονότα το 2012 βασίζεται σε ερμηνείες των ημερολογίων των Μάγιας, που οι επιστήμονες έχουν απορρίψει ως ανυπόστατες.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα μεταμορφωθεί φυσικά ή πνευματικά, ή θα είναι η αρχή του τέλους του κόσμου. Ειδικοί μελετητές του πολιτισμού των Μάγιας θεωρούν ότι μια τέτοια ερμηνεία αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας των Μάγιας

Το ημερολόγιο των Μάγιας με την μεγαλύτερη διάρκεια είναι το “ημερολόγιο μακράς περιόδου”, που καλύπτει περίπου 5.125 χρόνια (13 μπακτούνς, baktuns) και το τέλος του είναι η 21η Δεκεμβρίου 2012.

Οι ειδικοί δεν συμφωνούν με την ημερομηνία του τέλους του ημερολογίου. Ακόμη η περίοδος που κάλυπταν τα ημερολόγια δεν ήταν πάντοτε η ίδια, για παράδειγμα μερικά ημερολόγια κατέγραφαν περιόδους 7.886 ετών (20 μπακτούνς).
Το τέλος ενός ημερολογίου σηματοδοτεί το τέλος ενός “μεγάλου κύκλου” και το τέλος του κόσμου. Το τέλος ενός ημερολογίου δεν σήμαινε ότι θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Οι Μάγιας διοργάνωναν γιορτές για το τέλος κάθε χρονολογικού κύκλου. Ακόμη είχαν προφητείες που αναφέρονταν σε χρονικές περιόδους μετά το τέλος του ημερολογιακού κύκλου.
Υπάρχουν πολλά κείμενα των Μάγιας που αναφέρονται στο 2012. Η μόνη αναφορά για το 2012 υπάρχει σε ένα κείμενο που βρέθηκε στην πόλη Tortuguero του Μεξικό. Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν σε αυτή την πόλη ήταν 20 μπακτούν (7.886 έτη).
Σημερινοί αρχηγοί των Μάγιας που γνωρίζουν για τις αρχαίες παραδόσεις τους, πιστεύουν ότι το 2012 θα συμβεί κάποιο κοσμογονικό γεγονός που θα αλλάξει την ανθρωπότητα. Πολλοί λίγοι Μάγιας χρησιμοποιούν τα ημερολόγια μακράς διάρκειας στις ημέρες μας. Τα ημερολόγια αυτά ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από αρχαιολόγους. Ο αρχηγός Apolinario Chile Pixtun υποστηρίζει ότι η έννοια του “τέλους του κόσμου” δεν υπάρχει στις παραδόσεις και τα θρησκευτικά πιστεύω των Μάγιας.
Η 21η Δεκεμβρίου 2010 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την αστρονομία: Η 21η Δεκεμβρίου 2012 δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία:
Σε αυτή την ημέρα θα συμπληρωθεί ένας κύκλος 26.000 ετών, “Της πομπής των Ισημεριών”. Αυτή η υπόθεση εξαρτάτε από το ποιο έτος θεωρούμε ότι αποτελεί την αρχή της περιόδου. Ανεξάρτητα από αυτό αναφερόμαστε σε μια χρονική περίοδο τόσο μεγάλη που το “τέλος” της θα είναι μια περίοδος 36 περίπου ετών, και όχι μια ημέρα.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου 2010 θα αποτελέσει μια μοναδική στιγμή για τον κόσμο μας καθώς ο ισημερινός της Γης, του Ήλιου και του γαλαξία μας θα ευθυγραμμιστούν. Η πιο ακριβής ευθυγράμμιση που μπορεί να συμβεί έχει κιόλας γίνει το 1998! (δείτε το διάγραμμα στο www.informationisbeautiful.net).

Το 2012 η Γη θα διασχίσει τον νοητό δίσκο του κέντρου του γαλαξία και θα μεταβεί στην άλλη πλευρά του.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε περίπου 24 έτη φωτός βόρεια του νοητού δίσκου. Δεν είναι δυνατόν να τον διασχίσουμε πριν περάσουν περίπου 27 εκατομμύρια χρόνια.
Ο πλανήτης Νιμπίρου (Nibiru), αποκαλείτε και Ίρις (Eris) ή Πλανήτης Χ (Planet X) έχει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο 3.600 ετών. Καθώς θα περάσει δίπλα από τη Γη θα φέρει την καταστροφή. Κανένας πλανήτης δεν έχει ανακαλυφθεί στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Ίρις είναι ένας πλανήτης “νάνος” (μικρότερος της σελήνης) με μια τροχιά 557 ετών, και αυτή την στιγμή είναι πέρα από τον Πλούτο, περίπου 10 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από την Γη. Ακόμη η τροχιά του δεν θα τον φέρει ποτέ κοντά στην Γη.
Ο πλανήτης αυτός ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους λαούς της Μεσοποταμίας, οι οποίοι και τον ονόμασαν Νιμπίρου (Nibiru). Οι Μάγιας επίσης γνώριζαν για την ύπαρξή του. Νιμπίρου είναι ένα από τα ονόματα του θεού Μάρντουκ (Marduk), που υπήρχε στην Σουμεριανή και Βαβυλωνιακή αστρολογία. Είναι γενικά αποδεκτό ότι αναφερόταν στον πλανήτη Διας.
Παρόλο που οι αστρονόμοι γνωρίζουν για την τροχιά του Νιμπίρου (Ίρις, Πλανήτη Χ), αποκρύπτουν τις πληροφορίες τους από το κοινό. Η θεωρία για τον πλανήτη Νιμπίρου δημιουργήθηκε από την Nancy Lieder, η οποία υποστήριζε ότι εξωγήινοι είχαν τοποθετήσει μια μικροσυσκευή στον εγκέφαλό της για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Έχει κάνει και άλλες προβλέψεις που καμιά τους δεν πραγματοποιήθηκε.
Η αντιστροφή των πόλων της Γης θα καταστρέψει τα πάντα. Είναι αδύνατο να συμβεί μια τέτοια αντιστροφή των πόλων της Γης.
Ο άξονας της Γης θα μετακινηθεί αντιστρέφοντας του πόλους μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ή ίσως και ωρών, προκαλώντας μια παγκόσμια καταστροφή. Θα υπάρξουν συνεχόμενοι σεισμοί σε ολόκληρο τον πλανήτη και τεράστια τσουνάμι θα καταπιούν παραθαλάσσιες πόλεις. Θα είναι το απόλυτο καταστροφικό γεγονός της ιστορίας του πλανήτη. (History Channel, Doomsday 2012: End of Days) Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των μαγνητικών πόλων και των πόλων περιστροφής της Γης. Είναι αδύνατο να συμβεί κάποια απότομη αλλαγή στην θέση των πόλων περιστροφής. Πράγματι οι πόλοι έχουν μετακινηθεί στο παρελθόν αλλά με ταχύτητες περίπου μίας μοίρας σε ένα εκατομμύριο χρόνια, παρόλο που υπάρχουν κάποιες αποδείξεις που δείχνουν ότι 800 εκατομμύρια χρόνια πριν συνέβη μια σχετικά απότομη αλλαγή.
Παρατηρητές του μαγνητικού πεδίου της Γης υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται συνεχώς. Μια τεράστια ηλιακή έκρηξη θα προκαλέσει την αντιστροφή των πόλων της Γης, καταστρέφοντας τον πλανήτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γη πρόκειται να αντιστρέψει το γεωμαγνητικό της πεδίο. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό το φαινόμενο είναι 780.000 χρόνια πριν. Η αντιστροφή του γεωμαγνητικού πεδίου όμως, απαιτεί περίπου 5.000 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, και δεν ξεκινάει σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ακόμη είναι ένα εσωτερικό φαινόμενο της Γης και δεν επηρεάζεται από εξωγενής παράγοντες όπως εκρήξεις στον Ήλιο. Επιπλέον δεν προκαλεί καμιά καταστροφή, απλά αντιστρέφονται οι μαγνητικοί πόλοι.
Μια έξαρση των εκρήξεων στην επιφάνεια του Ήλιου θα διαλύσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας έλλειψη τροφίμων, νερού και τελικά την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού. Έξαρση των ηλιακών εκρήξεων συμβαίνει κάθε 11 χρόνια. Η NASA προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετικά μεγαλύτερη έξαρση μεταξύ το 2010 και το 2012. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα με τους δορυφόρους και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά δεν είναι δυνατόν να καταστραφούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Θα υπάρξει μια βαθιά αλλαγή στην συνείδηση και την πνευματικότητα της ανθρωπότητας το 2012 Αυτή η άποψη αποτελεί την επανεμφάνιση μιας παλιά πεποίθησης.
Ο Daniel Pinchbeck, συγγραφέας του βιβλίου 2012: Return of Quetzalcoatl, υποστηρίζει ότι το 2012 θα υπάρξει μια αλλαγή στον ψυχισμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από τον υλιστικό τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει η θεώρησή μας για τον χρονοχώρο. Υποστηριχτές της Νέας Εποχής (New Age) εδώ και πολλά χρόνια πιστεύουν ότι σύντομα θα συμβεί μια “αλλαγή συνείδησης” στην ανθρωπότητας, μια πνευματική εξέλιξη και η αρχή μια νέας εποχής. Η αναφορά στο έτος 2012 είναι η τελευταία έκδοση της ίδιας ιστορίας.
Ακόμη, ο συγγραφέας Ternece McKenna αναφέρθηκε στο 2012 μέσα από το βιβλίο του Μηδενικός Κυματοχρόνος (Timewave Zero), που εκδόθηκε το 1975. Ο McKenna συνδίασε το I-Ching και οράματα που είχε υπό την επήρεια ψυχεδελικών ναρκωτικών δημιουργώντας τον “μαθηματικό” τύπο του “Μηδενικού Κυματοχρόνου” (Timewave Zero). Αποτυπώνοντας την αύξηση της “αλληλεπίδρασης” και την πολυπλοκότητα της βιολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου. Όταν εφάρμοσε τον τύπο στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας κατέληξε ότι θα τελειώσει στις 21η Δεκεμβρίου του 2012

Η θεωρία του Μηδενικού Κυματοχρόνου είναι μια τσαρλατάνικη αριθμολογική ανοησία.

Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου υπάρχουν μόνο δύο αναφορές στο 2012. Αργότερα, και αφού η 21 Δεκεμβρίου 2012 είχε γίνει μια δημοφιλή ημερομηνία, προστέθηκε σε μεταγενέστερες εκδόσεις του βιβλίου.

 

Περισσότερα για τους υποστηριχτές.

http://www.diagnosis2012.co.uk/

http://frequency23.net/

http://www.realitysandwich.com/

http://2012thebook.com/

http://calleman.com/

Περισσότερα για τους δύσπιστους:

Wikipedia/2012 phenomenon

Search John Hoopes on Tribe.net

www.phys.uu.nl

www.csicop.org

www.skepsou.gr, 14 Μαρτίου 2010.


Σχετικά άρθρα στο www.skepsou.gr:

Τι θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου 2012

 

Μοίρασε το:

32 Σχόλια

 1. ivistroy.

  Please let me know if you’re looking for a article author for your site.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really
  like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

  Απάντηση
 2. карта из дерева на стену с подсветкой

  I was very pleased to uncover this site. I want
  to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!!
  I definitely savored every bit of it and I have you
  book marked to check out new things on your site.

  Απάντηση
 3. карта мира деревянная на стену с подсветкой

  I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing issues with your website.
  It appears as though some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone
  else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this
  happen previously. Thanks

  Απάντηση
 4. http://nastroyke-info.ru/

  Attractive component to content. I simply stumbled upon your
  site and in accession capital to assert that I
  acquire in fact loved account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I success you get admission to persistently fast.

  Απάντηση
 5. карта мира на стену из дерева

  I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create
  your theme? Outstanding work!

  Απάντηση
 6. http://hitmind.ru/

  Ahaa, its pleasant discussion about this paragraph at
  this place at this weblog, I have read all that, so now me also commenting at this
  place.

  Απάντηση
 7. сервис по хранению вещей минск

  Hey! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile
  friendly? My website looks weird when viewing from my apple iphone.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue.

  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

  Απάντηση
 8. снять место для хранения вещей

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic
  post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  Απάντηση
 9. хранение бытовой техники

  Hi there, I found your blog by way of Google even as searching for a related matter, your web site came up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just changed into alert to your blog via Google, and found that it is
  really informative. I am gonna be careful for brussels.
  I’ll appreciate for those who proceed this
  in future. Many other people will probably be benefited from your writing.

  Cheers!

  Απάντηση
 10. хранение бытовой техники

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web
  site is magnificent, let alone the content!

  Απάντηση
 11. masakra

  Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great
  author. I will be sure to bookmark your blog and
  will eventually come back at some point. I want to encourage continue your great work,
  have a nice day!

  Απάντηση
 12. удаление тату минск

  Now I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to
  read more news.

  Απάντηση
 13. удаление тату минск

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you are just extremely fantastic. I actually like what you
  have acquired here, certainly like what you are stating and the
  way in which you say it. You make it entertaining and you still
  take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far
  more from you. This is actually a tremendous site.

  Απάντηση
 14. лазерное удаление тату цена

  I used to be able to find good advice from your blog
  articles.

  Απάντηση
 15. http://remontiruj-info.ru/

  all the time i used to read smaller posts
  that also clear their motive, and that is also happening with this article which I am reading at this place.

  Απάντηση
 16. сколько стоит свести тату

  This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found
  something that helped me. Thank you!

  Απάντηση
 17. infostroitely.

  I really love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m hoping to
  create my own personal site and want to know where you got this from or what the theme is
  called. Kudos!

  Απάντηση
 18. Хранение вещей Минск

  I do not even know the way I finished up right here, but I
  thought this submit used to be good. I do not know who you might be however definitely you
  are going to a famous blogger if you are not already.

  Cheers!

  Απάντηση
 19. stroitely

  This post is priceless. How can I find out more?

  Απάντηση
 20. vopros-remonta

  I’ve been browsing on-line more than three hours lately, but I
  by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful value enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

  Απάντηση
 21. zapoya-minsk.

  Useful information. Fortunate me I discovered your web site by
  chance, and I am stunned why this accident didn’t came about earlier!
  I bookmarked it.

  Απάντηση
 22. zapoya-minsk.

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

  Απάντηση
 23. proremont.

  Great delivery. Solid arguments. Keep up the good effort.

  Απάντηση
 24. otremontirowal.

  My family members always say that I am wasting my
  time here at net, however I know I am getting familiarity daily by reading
  thes pleasant posts.

  Απάντηση
 25. Хранение вещей Минск

  Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you are a great author. I will make certain to bookmark your blog and will come back very soon. I
  want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice
  afternoon!

  Απάντηση
 26. Ανώνυμος

  This piece of writing will help the internet users for building up new website or even a blog from start to end.

  Απάντηση
 27. smartremstroy.

  Hi, I think your site could be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, great website!

  Απάντηση
 28. delaremontnika.

  It’s great that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this place.

  Απάντηση
 29. infodanik.

  This site really has all of the info I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  Απάντηση
 30. ogorodkino

  It’s an awesome post designed for all the web viewers; they will get benefit from it I am sure.

  Απάντηση
 31. накрутка просмотров яппи

  Good day! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  Απάντηση

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Η εμπειρία μιας ανήλικης εθελόντριας σε ένα camp προσφύγων

Η εμπειρία μιας ανήλικης εθελόντριας σε ένα camp προσφύγων

Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει τη «προσφυγική κρίση» μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι απόψεις σχετικά με τον χειρισμό των ζητημάτων που προκύπτουν διίστανται. Ποιοι είναι οι πρόσφυγες; Ποιος ο στόχος του ταξιδιού τους; Οι απόψεις τους για τις γυναίκες, τα...

Σου αρέσει η Αφρική;

Σου αρέσει η Αφρική;

Ζούμε στο προνομιούχο τμήμα του πλανήτη και μέχρι λίγα χρόνια πριν παραπονιόμασταν ότι δεν είμαστε όσο ευρωπαίοι όσο θα έπρεπε ή όσο αξίζουμε να είμαστε, συγκρίνοντας το βιοτικό μας επίπεδο με αυτό της Γερμανίας και της Σουηδίας. Στη παραζάλη του νεοπλουτισμού μας...

Κάρτες και δώρα γεμάτα ζωή

Κάρτες και δώρα γεμάτα ζωή

Συνήθως τα διαφημιστικά emails που δεχόμαστε πάνε κατευθείαν στον κάδο... Σήμερα όμως έλαβα ένα που άξιζε το κόπο να το διαβάσω, βασικά άξιζε να το αναδημοσιεύσω. Σκέψου, αυτά τα Χριστούγεννα τα δώρα και οι κάρτες μας μπορούν να εκφράζουν κάτι περισσότερο από την...