Αντιγράφοντας τους Αμερικάνους

από | Ιαν 19, 2010 | 0 Σχόλια

Καθώς η παγκοσμιοποίηση εξαπλώνεται πολλές χώρες έχουν αντιγράψει τον αμερικανικό τρόπο διαβίωσης, απορρίπτοντας υγιεινές παραδοσιακές διατροφικές συνήθειές.  Το αποτέλεσμα είναι η παγκοσμιοποίηση και των αμερικανικών ασθενειών.  Σκέψου, επιτρέπουμε στις διεθνής διαφημιστικές εταιρείες να μας επηρεάζουν αρνητικά;

Συγκριτικά με όλες τις χώρες οι ΗΠΑ ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά για τον τομέα της υγείας, ή για να ακριβολογούμε για τον τομέα της αρρώστιας, καθώς σχεδόν όλα τα χρήματα ξοδεύονται για την θεραπεία παρά για την πρόληψη των διάφορων ασθενειών.

Το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ παρουσίασε μια έκθεση που φανέρωνε ότι οι μετανάστες έχουν αισθητά καλύτερη υγεία τόσο φυσική όσο και ψυχολογική σε σχέση με τους Αμερικανούς. Ακόμη έδειξε ότι καθώς αυξάνεται ο χρόνος παραμονής τους στην χώρα τόσο χειροτερεύει και η υγεία τους.

Μετανάστες που είναι ήδη στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση, σε σχέση με νεοφερμένους συμπολίτες τους. Με άλλα λόγια η ζωή στις ΗΠΑ βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Γιατί όπως υπάρχει αυτό το φαινόμενο; Η διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σε πολλές χώρες είναι πολύ πιο υγιεινός από αυτόν που οι περισσότεροι Αμερικανοί ζούν. Για παράδειγμα οι Ασιάτες τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και προϊόντα σόγιας· ακόμη ο τρόπος ζωής τους περιλαμβάνει σωματική άσκηση και λίγο άγχος, ενώ παράλληλα ζουν σε κλειστές κοινότητες που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Όλες αυτές οι συνήθειες μπορούν να σταματήσουν ή ακόμα και να θεραπεύσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, τον καρκίνο του προστάτη, τον διαβήτη, την υψηλή πίεση και την παχυσαρκία, όπως επίσης και να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης των περισσότερων κοινών μορφών καρκίνου.

Δυστυχώς αντί οι άνθρωποι να αρχίσουν να προσθέτουν στην καθημερινή τους ζωή ευεργετικές συνήθειες όπως οι παραπάνω, απλά αντιγράφουν τις συνήθειες ζωής των Αμερικανών. Έτσι και στην χώρα μας παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο απομακρυνόμαστε από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, και γενικότερα το παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης, και γινόμαστε συμμέτοχοι (και παράλληλα θύματα) της παγκοσμιοποίησης των ασθενειών. Το λυπηρό είναι ότι μπορούμε εύκολα να την αποφύγουμε αν απλά συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία της μεσογειακής δίαιτας και του παραδοσιακού (μη αστικού) τρόπου ζωής.

Η κυβερνήσεις μας εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει να ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για την προσφορά νοσηλείας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει υγιείς, αν νωρίτερα είχε δημιουργηθεί μια πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης.

Επειδή όμως για ζητήματα υγείας ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ας αποφασίσουμε αυτοβούλως ο καθένας μας να προσπαθήσει να επιστρέψει στις ρίζες μας.

Βασισμένο σε άρθρο της Dean Ornish, Newsweek Online Magazine, 7 Μαρτίου 2006

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Οι πρώτες ενδείξεις μιας εκτεταμένης μελέτης σε έφηβους καπνιστές στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπεράσματα ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τις πιθανότητες οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, να ξεκινήσουν να καπνίζουν κανονικά. Τα ευρήματα της μελέτης...

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Γιατί να υπάρχει ένα άρθρο σχετικό με την αποπληρωμή των χρεών στη κατηγορία “Υγεία & Διατροφή”; Μα φυσικά γιατί μια από τις πιο θανατηφόρες “ασθένειες” της εποχής μας είναι το άγχος. Τα χρέη φέρνουν άγχος, ανησυχία, ασθένεια και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι συχνά...

Άσκηση vs κατάθλιψης

Άσκηση vs κατάθλιψης

Η άσκηση, το φάρμακο κατά των ψυχικών νοσημάτων. Η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του μέλλοντος στις σύγχρονες κοινωνίες σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της. Λίγο πολύ βέβαια όλοι...