Το Βατικανό ερευνά την ύπαρξη εξωγήινων

από | Ιαν 12, 2010 | 0 Σχόλια

Το Βατικανό οργανώνει ένα συνέδριο για να εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής.  Σκέψου, πώς θα επηρέαζε την ζωή σου αν υπήρχαν αποδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου στο σύμπαν;

Τετρακόσια χρόνια μετά την φυλάκιση του Γαλιλαίο εξαιτίας των αντιλήψεων του ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος, το Βατικανό κάλεσε ειδικούς να μελετήσουν την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής, και ποιες θα ήταν οι πιθανές επιπτώσεις μιας επιστημονικής επιβεβαίωσης τους, στην Καθολική Εκκλησία.

“Ερωτήματα που αφορούν την προέλευση της ζωής και για το αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν είναι πολύ σημαντικά και χρείουν σοβαρής εξέτασης,” δήλωσε ο αιδ. Jose Gabriel Funes, αστρονόμος και διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βατικανού.

Ο Funes, ένας Ιησουίτης ιερέας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε ένα πενταήμερο συνέδριο που συγκέντρωσε αστρονόμους, φυσικούς, βιολόγους και άλλους ειδικούς για να συζητήσουν το νεοανερχόμενο πεδίο της αστροβιολογίας — η μελέτη της προέλευσης της ζωής και της ύπαρξης της εκτός του πλανήτη μας. Έθεσε ως επίκεντρο του συνεδρίου την επιστημονική πλευρά του θέματος και τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους μπορούν να συνδράμουν για την διερεύνηση του. Τριάντα επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων μή-Καθολικών, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Χιλή παραβρέθηκαν και εξέτασαν μεταξύ άλλων και τη “πιθανότητα ύπαρξης μορφών ζωής σε άλλους κόσμους.”

Ο Chris Impey, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είπε ότι ήταν θετικό που το Βατικανό φιλοξένησε ένα τέτοιο συνέδριο. “Τόσο η επιστήμη όσο και η θρησκεία παρουσιάζουν τη ζωή ως το αποτέλεσμα ενός απέραντου και αφιλόξενου σύμπαντος. Υπάρχει όμως ένας ευρύς χώρος διαλόγου ανάμεσα στους υποστηρικτές της αστροβιολογίας και σε εκείνους που αναζητούν το νόημα της ύπαρξης μας ως μέρος ενός βιολογικού σύμπαντος.” Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη εξωγήινων υπάρξεων απέχει λίγα μόνο χρόνια καθώς οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος — συμπεριλαμβανομένων 32 καινούργιων που ανακοινώθηκαν προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Αντιπροσωπεία. “Αν η βιολογία δεν ανήκει αποκλειστικά στη Γή, ή η ζωή οπουδήποτε αλλού διαφέρει βιοχημικά από τη δική μας εκδοχή, ή αν ποτέ έρθουμε σε επαφή με ένα ευφυέστερο ων μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος, τότε θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο πως αυτοκαθοριζόμαστε ως υπάρξεις.”

Ο Funes ένα χρόνο νωρίτερα είχε θέσει τα θεμέλια για του συνεδρίου καθώς σε μια συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα του Βατικανού, LOsservatore Romano, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η πίστη σε ένα σύμπαν που φιλοξενεί ευφυή εξωγήινα όντα δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη στον Θεό. “Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι μορφές ζωής μπορούν να έχουν αναπτυχθεί κάπου αλλού; Ακριβώς όπως υπάρχει μεγάλη ποικιλία δημιουργημάτων στη γή, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα ευφυή όντα πλασμένα από το Θεό. Αυτό δε έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όρια στην ελευθερία του Θεού ως προς την δημιουργικότητά Του.” Ο Funes ακόμη δήλωσε ότι αν ανακαλυφθούν έξυπνα όντα, θα θεωρηθούν εξίσου “μέρος της δημιουργίας”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των εξωγήινων· το 2005 το αστεροσκοπείο (του Βατικανού) συγκέντρωσε τους κορυφαίους ερευνητές του συγκεκριμένου τομέα για παρόμοιες συζητήσεις.

Πράγματι οι ιδέες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν αλλάξει ριζικά, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, αν αναλογιστούμε ότι ο Ιταλός φιλόσοφος Giordano Bruno ρίχθηκε στην πυρά ως αιρετικός το 1600 επειδή τόλμησε να υποθέσει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει η πιθανότητα και οι άλλοι κόσμοι να είναι κατοικήσιμοι. Οι σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την επιστήμη έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Στις ημέρες μας ο ανώτατος κλήρος, συμπεριλαμβανομένου και του Funes, επιδοκιμάζει ανοιχτά επιστημονικές ιδέες όπως τη θεωρία του Big Bang ως λογική εξήγηση για τη δημιουργία του σύμπαντος. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το σύμπαν ξεκίνησε δισεκατομμύρια χρόνια πριν μετά από έκρηξη ενός και μόνο απλού, πυκνού σημείου που περιείχε όλη την ύλη.

Νωρίτερα το τρέχον έτος, το Βατικανό εισηγήθηκε την ύπαρξη συνεδρίου με θέμα την εξέλιξη σηματοδοτώντας την 150η επέτειο του έργου του Δαρβίνου “Η προέλευση των ειδών”. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την περιθωριοποίηση των υποστηρικτών εναλλακτικών θεωριών, όπως της δημιουργίας και του έξυπνου σχεδιασμού, που θεωρούν ότι υπάρχει ένα ανώτερο ων και όχι μια έμμεση διαδικασία φυσικής επιλογής πίσω από την εξέλιξη των ειδών.

Η συνεργασία της εκκλησίας με επιστήμονες για την διερεύνηση θεμελιώδη ερωτημάτων που αφορούν θρησκευτικά θέματα, υποστηρίζεται και από τον Πάπα Βενέδικτου XVI, που ενίσχυσε τις σχέσεις ανάμεσα στην πίστη και τη λογική. Αναμένεται να δούμε μέχρι πιο σημείο οι δύο αυτοί “κόσμοι” μπορούν να συνυπάρχουν.

Βασισμένο σε άρθρο του Associated Press, δημοσιευμένο στο MSNBC, 10 Νοεμβρίου 2009

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Θρησκεία και οικονομική κρίση

Θρησκεία και οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση φαίνεται να μας κάνει να στραφούμε προς τη θρησκεία, κάτι αναμενόμενο όταν οι ελπίδες σου για το μέλλον χάνονται ή όταν η ασφάλεια ενός κομποδέματος εξαφανίζεται. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα οι Έλληνες εμφανίστηκαν να είναι ο πιο "πιστός" λαός...

Θρησκευτική σχιζοφρένεια

Θρησκευτική σχιζοφρένεια

Σε μια χώρα που όλοι είμαστε όλα, που συνεχώς κρυβόμαστε μέσα στον όχλο, που κάνουμε, πληρώνουμε και υποστηρίζουμε ιδέες οπαδικά χωρίς να γνωρίζουμε το τι και το γιατί. Σε μια χώρα που περηφανεύεται για την θρησκευτική της παράδοση, μια έρευνα του “σήμερα” ξεσκεπάζει...

Ένα λογικό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού

Ένα λογικό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού

Στις ημέρες μας θεωρείται ότι τα θρησκευτικά επιχειρήματα για διάφορα θέματα στερούνται λογικής. Στις δυτικές κοινωνίες οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των θεωριών που υποστηρίζονται από θρησκείες βασίζονται αποκλειστικά σε μια πίστη που δεν έχει θεμέλια...