Το Βατικανό ερευνά την ύπαρξη εξωγήινων

από | 0 Σχόλια

Το Βατικανό οργανώνει ένα συνέδριο για να εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής.  Σκέψου, πώς θα επηρέαζε την ζωή σου αν υπήρχαν αποδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου στο σύμπαν;

Τετρακόσια χρόνια μετά την φυλάκιση του Γαλιλαίο εξαιτίας των αντιλήψεων του ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος, το Βατικανό κάλεσε ειδικούς να μελετήσουν την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής, και ποιες θα ήταν οι πιθανές επιπτώσεις μιας επιστημονικής επιβεβαίωσης τους, στην Καθολική Εκκλησία.

“Ερωτήματα που αφορούν την προέλευση της ζωής και για το αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν είναι πολύ σημαντικά και χρείουν σοβαρής εξέτασης,” δήλωσε ο αιδ. Jose Gabriel Funes, αστρονόμος και διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βατικανού.

Ο Funes, ένας Ιησουίτης ιερέας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε ένα πενταήμερο συνέδριο που συγκέντρωσε αστρονόμους, φυσικούς, βιολόγους και άλλους ειδικούς για να συζητήσουν το νεοανερχόμενο πεδίο της αστροβιολογίας — η μελέτη της προέλευσης της ζωής και της ύπαρξης της εκτός του πλανήτη μας. Έθεσε ως επίκεντρο του συνεδρίου την επιστημονική πλευρά του θέματος και τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους μπορούν να συνδράμουν για την διερεύνηση του. Τριάντα επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων μή-Καθολικών, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Χιλή παραβρέθηκαν και εξέτασαν μεταξύ άλλων και τη “πιθανότητα ύπαρξης μορφών ζωής σε άλλους κόσμους.”

Ο Chris Impey, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είπε ότι ήταν θετικό που το Βατικανό φιλοξένησε ένα τέτοιο συνέδριο. “Τόσο η επιστήμη όσο και η θρησκεία παρουσιάζουν τη ζωή ως το αποτέλεσμα ενός απέραντου και αφιλόξενου σύμπαντος. Υπάρχει όμως ένας ευρύς χώρος διαλόγου ανάμεσα στους υποστηρικτές της αστροβιολογίας και σε εκείνους που αναζητούν το νόημα της ύπαρξης μας ως μέρος ενός βιολογικού σύμπαντος.” Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη εξωγήινων υπάρξεων απέχει λίγα μόνο χρόνια καθώς οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος — συμπεριλαμβανομένων 32 καινούργιων που ανακοινώθηκαν προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Αντιπροσωπεία. “Αν η βιολογία δεν ανήκει αποκλειστικά στη Γή, ή η ζωή οπουδήποτε αλλού διαφέρει βιοχημικά από τη δική μας εκδοχή, ή αν ποτέ έρθουμε σε επαφή με ένα ευφυέστερο ων μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος, τότε θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο πως αυτοκαθοριζόμαστε ως υπάρξεις.”

Ο Funes ένα χρόνο νωρίτερα είχε θέσει τα θεμέλια για του συνεδρίου καθώς σε μια συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα του Βατικανού, LOsservatore Romano, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η πίστη σε ένα σύμπαν που φιλοξενεί ευφυή εξωγήινα όντα δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη στον Θεό. “Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι μορφές ζωής μπορούν να έχουν αναπτυχθεί κάπου αλλού; Ακριβώς όπως υπάρχει μεγάλη ποικιλία δημιουργημάτων στη γή, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα ευφυή όντα πλασμένα από το Θεό. Αυτό δε έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όρια στην ελευθερία του Θεού ως προς την δημιουργικότητά Του.” Ο Funes ακόμη δήλωσε ότι αν ανακαλυφθούν έξυπνα όντα, θα θεωρηθούν εξίσου “μέρος της δημιουργίας”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των εξωγήινων· το 2005 το αστεροσκοπείο (του Βατικανού) συγκέντρωσε τους κορυφαίους ερευνητές του συγκεκριμένου τομέα για παρόμοιες συζητήσεις.

Πράγματι οι ιδέες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν αλλάξει ριζικά, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, αν αναλογιστούμε ότι ο Ιταλός φιλόσοφος Giordano Bruno ρίχθηκε στην πυρά ως αιρετικός το 1600 επειδή τόλμησε να υποθέσει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει η πιθανότητα και οι άλλοι κόσμοι να είναι κατοικήσιμοι. Οι σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την επιστήμη έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Στις ημέρες μας ο ανώτατος κλήρος, συμπεριλαμβανομένου και του Funes, επιδοκιμάζει ανοιχτά επιστημονικές ιδέες όπως τη θεωρία του Big Bang ως λογική εξήγηση για τη δημιουργία του σύμπαντος. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το σύμπαν ξεκίνησε δισεκατομμύρια χρόνια πριν μετά από έκρηξη ενός και μόνο απλού, πυκνού σημείου που περιείχε όλη την ύλη.

Νωρίτερα το τρέχον έτος, το Βατικανό εισηγήθηκε την ύπαρξη συνεδρίου με θέμα την εξέλιξη σηματοδοτώντας την 150η επέτειο του έργου του Δαρβίνου “Η προέλευση των ειδών”. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την περιθωριοποίηση των υποστηρικτών εναλλακτικών θεωριών, όπως της δημιουργίας και του έξυπνου σχεδιασμού, που θεωρούν ότι υπάρχει ένα ανώτερο ων και όχι μια έμμεση διαδικασία φυσικής επιλογής πίσω από την εξέλιξη των ειδών.

Η συνεργασία της εκκλησίας με επιστήμονες για την διερεύνηση θεμελιώδη ερωτημάτων που αφορούν θρησκευτικά θέματα, υποστηρίζεται και από τον Πάπα Βενέδικτου XVI, που ενίσχυσε τις σχέσεις ανάμεσα στην πίστη και τη λογική. Αναμένεται να δούμε μέχρι πιο σημείο οι δύο αυτοί “κόσμοι” μπορούν να συνυπάρχουν.

Βασισμένο σε άρθρο του Associated Press, δημοσιευμένο στο MSNBC, 10 Νοεμβρίου 2009

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Ένα λογικό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού

Ένα λογικό επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού

Στις ημέρες μας θεωρείται ότι τα θρησκευτικά επιχειρήματα για διάφορα θέματα στερούνται λογικής. Στις δυτικές κοινωνίες οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των θεωριών που υποστηρίζονται από θρησκείες βασίζονται αποκλειστικά σε μια πίστη που δεν έχει θεμέλια...

Αντιρρησίας συνείδησης

Αντιρρησίας συνείδησης

Η επίθεση των Γιαπωνέζων είχε ξαφνιάσει τον αμερικανικό στρατό. Σφαίρες και οβίδες πετάγονταν από παντού, και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από φωτιά και καπνό. Ο εχθρός αντεπιτίθονταν και η μάχη γινόταν σώμα με σώμα. Μία απελπισμένη εντολή ακούστηκε πάνω από την βοή της...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...