Τι παράξενο όνομα. Παρασκευάζουμε κάτι; Γιατί οι πρώτοι Χριστιανοί διάλεξαν αυτό το όνομα; Για να κατανοήσουμε την απάντηση, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι αρχαίοι Έλληνες, πριν γίνουν Χριστιανοί, ονόμαζαν τις ημέρες της εβδομάδας με τα ονόματα θεοτήτων. Ημέρα του Ηλίου την Κυριακή, Ημέρα της Σελήνης την Δευτέρα, Ημέρα του Ερμή την Τρίτη, Ημέρα του Άρη την Τετάρτη, Ημέρα του Δία την Πέμπτη, Ημέρα της Αφροδίτης την Παρασκευή, Ημέρα του Κρόνου το Σάββατο.
Αυτή η ονοματολογία υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους και από εκεί υιοθετήθηκε και από τους βόρειους λαούς με κάποιες προσαρμογές με πιο γνωστή μας την ονοματολογία της εβδομάδας των άγγλων.
Έρχεται ο Χριστιανισμός
Στον 1ο αιώνα ήρθε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα. Καθώς οι Έλληνες έγιναν Χριστιανοί θεώρησαν ότι δεν ήταν καλό να έχουν ονόματα θεοτήτων στα ονόματα της εβδομάδας. Έτσι τα άλλαξαν και στη θέση τους έβαλαν αριθμητικά ονόματα. Πρώτη (που αργότερα ονομάστηκε Κυριακή), Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη.
Αλλά γιατί ονόμασαν την έκτη ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και όχι Έκτη;
Η απάντηση είναι απλή. Οι πρώτοι Έλληνες Χριστιανοί ήταν Σαββατιανοί. Είχαν δηλαδή το Σάββατο ως αγία ημέρα ανάπαυσης και γιορτής. Το Σάββατο ως αγία ημέρα το διδάσκει η Αγία Γραφή, είναι μέσα στις 10 Εντολές, και το τηρούσαν ο Χριστός και οι απόστολοι.
Για να γιορτάσει κάποιος όμως το Σάββατο, χρειάζεται προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Να καθαριστεί το σπίτι, να ετοιμαστούν τα γεύματα προκαταβολικά, να πλυθούν τα ρούχα ή τα πιάτα. Έτσι ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να ξεκουραστεί, να πάει στην εκκλησία, και να γιορτάσει την ημέρα χωρίς να έχει την έγνοια της εργασίας.
Επειδή για να γιορτάσει κανείς το Σάββατο χρειάζεται προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, ονόμασαν την έκτη ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή, δηλαδή προετοιμασία.
Η Παρασκευή λοιπόν για τους πρώτους Έλληνες Χριστιανούς ήταν ημέρα προετοιμασίας για να γιορτάζεται καλύτερα το Σάββατο. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί Έλληνες Χριστιανοί που ανακαλύπτουν εκ νέου την αγιότητα του Σαββάτου και το γιορτάζουν όπως έκαναν ο Χριστός και οι απόστολοι.
0 Σχόλια