Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

από | 0 Σχόλια

Η θλίψη δεν είναι μια φυσική κατάσταση που πρέπει να αποδεχόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Η συνταξιοδότηση, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και η αντιμετώπιση σημαντικών αλλαγών μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία κάποιου. Σύμφωνα με την Olga Tapia, κλινική ιατρός του προγράμματος Wisdom, πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν  αυτό το μεταβατικό στάδιο και χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους ως συνέπεια του γήρατος.

Η Tapia λέει ότι οι άνθρωποι περνούν δεκαετίες μέσα σε μια ρουτίνα και δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους στη δουλειά, με αποτέλεσμα να λαχταρούν τη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση. Αυτή η καθημερινή ενασχόληση κάνει μερικούς να ξεχάσουν να αναπτύξουν χόμπι ή να επικεντρωθούν σε σχέσεις που θα απολαύσουν, όταν τελικά, συνταξιοδοτηθούν.

«Ανυπομονούμε να συνταξιοδοτηθούμε γιατί επιτέλους θα χαλαρώσουμε και θα απολαύσουμε τη ζωή. Όμως, οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε μια ρουτίνα για 20 έως 30 και πλέον χρόνια, δυσκολεύονται να μεταβούν σε έναν χώρο που δεν υπάρχει δομημένη ρουτίνα», λέει η Tapia. «Συνταξιοδοτούνται και συνειδητοποιούν ότι δεν είχαν ένα πλάνο για τον εαυτό τους, πέρα από την εργασία τους».

Πώς να δημιουργήσετε δομή στη συνταξιοδότηση:

  • Επαναπροσδιορίστε τους δεσμούς με τον σύζυγό σας και τους στενούς σας φίλους
  • Ενισχύστε τις σχέσεις με τα παιδιά και τα εγγόνια
  • Βρείτε ένα χόμπι. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάτι που σας άρεσε στα νιάτα σας
  • Εάν δεν έχετε ακόμη συνταξιοδοτηθεί, δημιουργήστε ένα χόμπι για να ανυπομονείτε να αφιερώσετε χρόνο κατά της συνταξιοδότηση
  • Γίνετε μέλος σε κάποια ομάδα εθελοντισμού
  • Γίνετε δάσκαλος μερικής απασχόλησης στο προηγούμενο επάγγελμά σας

Μελέτες  δείχνουν ότι η συχνή εμφάνιση της κατάθλιψης μεταξύ των συνταξιούχων ήταν 28% υψηλότερη από τον συνολικό ενήλικο πληθυσμό. Η Tapia λέει ότι πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η μετάβαση στη συνταξιοδότηση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και ίσως απογοητευτούν και δυσαρεστηθούν για κάτι που περίμεναν με ανυπομονησία. Τονίζει τη σημασία της ειλικρίνειας με τον εαυτό μας και τους άλλους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και ότι είναι φυσιολογικό να ζητήσουμε υποστήριξη σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Πολλοί άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται μόνο από το επάγγελμά τους. Τους βοηθάμε να δουν την αξία τους με βάση αυτό που είναι, και να δημιουργήσουν έναν νέο σκοπό σε αυτό το καινούργιο στάδιο ου βιώνουν. Μόλις βρουν αυτή την αξία, βρίσκουν χαρά σε άλλους τομείς της ζωής, αντί να είναι απλώς παραγωγικοί», λέει η Tapia.

Το Πρόγραμμα Wisdom, στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Behavioral Health, παρέχει εκπαίδευση και δεξιότητες ψυχικής υγείας σε άτομα 62 ετών και άνω που αντιμετωπίζουν το άγχος και την κατάθλιψη. Τα άτομα συνεργάζονται για να αναπολήσουν στιγμές της προηγούμενης ζωής τους, να δεθούν μέσα από μια κοινή εμπειρία και να μάθουν δεξιότητες για τη βελτίωση της διάθεσης μέσω της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.  

«Η κοινωνία λέει, “Αυτοί είναι η γιαγιά και ο παππούς”. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν ικανοποιητική ζωή, αλλά τους περιορίζουμε, άρα περιορίζουν τον εαυτό τους», λέει η Tapia. «Μου αρέσει να κάνω αυτή τη δουλειά γιατί οι πελάτες μου και εγώ συνεργαζόμαστε για να αμφισβητήσουμε αυτήν την αρνητική άποψη και αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ, και ότι η ζωή μπορεί και πρέπει να είναι όμορφη σε όλες τις ηλικίες».

ΠΗΓΗ: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Loma Linda

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Αντιρρησίας συνείδησης

Αντιρρησίας συνείδησης

Η επίθεση των Γιαπωνέζων είχε ξαφνιάσει τον αμερικανικό στρατό. Σφαίρες και οβίδες πετάγονταν από παντού, και η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από φωτιά και καπνό. Ο εχθρός αντεπιτίθονταν και η μάχη γινόταν σώμα με σώμα. Μία απελπισμένη εντολή ακούστηκε πάνω από την βοή της...