Από την Briana Pastorino – 20 Οκτωβρίου 2021
Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda και την Κλινική Λιπιδίων στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, δημοσίευσαν τα ευρήματα τον περασμένο μήνα στο Circulation, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «Επιδράσεις της κατανάλωσης καρυδιού, για 2 χρόνια, στις υποκατηγορίες λιποπρωτεϊνών μεταξύ υγιών ηλικιωμένων». Η μελέτη εξέτασε τις μεταβολές των λιπιδίων σε σχεδόν 700 υγιείς ηλικιωμένους στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Η Sujatha Rajaram, PhD, καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος, των βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
«Τα καρύδια έχουν μοναδικά οφέλη σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς», είπε ο Rajaram. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά, οι φυτικές ίνες και πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά συνθέτουν ένα υγιές υπόβαθρο, που συντελεί σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ανεξάρτητα από τη διατροφή κάποιου, αν προσθέσετε καρύδια, θα δείτε κάποια οφέλη – θα έχουν μεγάλο όφελος στην καρδιά».
Μέρος της μεγαλύτερης μελέτης για τα καρύδια και την υγιή γήρανση , με την επικεφαλής της έρευνας Joan Sabaté , MD, DrPH, αυτή η πρόσφατη μελέτη είναι μοναδική, καθώς εξετάζει το ρόλο των καρυδιών στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων στους ηλικιωμένους, ηλικίας 63 ετών και άνω.
Ο Rajaram είπε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια μειώνουν τη χοληστερόλη LDL σε νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες, σημειώνοντας ότι, «η μελέτη μας είναι μοναδική λόγω του ότι απευθύνεται στον ηλικιωμένο πληθυσμό, αλλά είναι και η μόνη μελέτη διάρκειας δυο ετών. Καμία δεν έχει διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, με τις πιο πολλές να κυμαίνονται από τρεις έως έξι μήνες, καθιστώντας αυτή τη μελέτη σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, τη μεγαλύτερη, χρονικά, μέχρι σήμερα».
Επίσης, η διαφορά αυτής της μελέτης από άλλες μελέτες ξηρών καρπών είναι ότι συγκρίνει δύο ομάδες με πολύ διαφορετικές διατροφές: Μεσογειακής και τυπικής δυτικής διατροφής. Η ομάδα στην Ισπανία ακολούθησε ως επί το πλείστο μια μεσογειακή διατροφή – συνήθως υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως, και μέτρια σε πρωτεΐνες και ζωικά λίπη – έναντι της ομάδας στο Loma Linda, καταναλώνοντας μια δυτικού τύπου διατροφή, που είναι γνωστό ότι είναι υψηλή σε ζωική πρωτεΐνη και κορεσμένα λιπαρά.
«Είδαμε ένα μέτριο αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης στα υγιή ηλικιωμένα άτομα, τα οποία ξεκίνησαν με φυσιολογικά επίπεδα, και βάση άλλων μελετών, το αποτέλεσμα μειωμένης χοληστερόλης θα ήταν μεγαλύτερο μεταξύ εκείνων που είχαν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλη», είπε.
Επίσης, ο Rajaram πρόσθεσε ότι σχετικά με την ολική και την LDL χοληστερόλη, τα καρύδια μείωσαν επίσης άλλα αθηρογόνα υποκλάσματα LDL, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων LDL και της πλεονάζουσας χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Όσο για το πόσα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται για να καρπωθούν τα οφέλη, ο Rajaram λέει ότι περίπου 30 με 40 gr ή μια μικρή χούφτα την ημέρα θα ήταν ευεργετική.
Όσο για άλλους ξηρούς καρπούς, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ξηροί καρποί και φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει, περαιτέρω, ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι μια απλή και χρήσιμη διατροφική παρέμβαση για τη μείωση των αθηρογόνων λιπιδίων και κατά συνέπεια του κινδύνου καρδιακής νόσου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μελέτη για τα καρύδια και την υγιή γήρανση είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
0 Σχόλια