Άσκηση vs κατάθλιψης

από | 0 Σχόλια

Η άσκηση, το φάρμακο κατά των ψυχικών νοσημάτων.
Η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του μέλλοντος στις σύγχρονες κοινωνίες σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της. Λίγο πολύ βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση και το τρέξιμο μπορούν να λειτουργήσουν θετικά έναντι στην κατάθλιψη αλλά και τις υπόλοιπες ψυχοσωματικές/ψυχικές ασθένειες (ακόμα και στην παροδική τους μορφή) αυτή τη φορά όμως ήρθε και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Μπλούμενταλ του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α, αποδείχθηκε ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να συναγωνιστεί τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί και άλλες έρευνες πάνω στο ίδιο θέμα όμως είχαν θεωρηθεί αναξιόπιστες και μη έγκυρες.

Σε αυτήν την έρευνα έλαβαν μέρος 202 άτομα, ηλικίας 40 ετών και άνω, με κατάθλιψη οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους με ομαδικά ή μη προγράμματα, σε αυτά της δεύτερης να ακολουθούν προγράμματα άσκησης αλλά μόνοι στο σπίτι ενώ στους δοκιμαζόμενους της τρίτης και της τέταρτης ομάδας χορηγήθηκαν σε συστηματική βάση δυνατά αντικαταθλιπτικά και ψευδοφάρμακα αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά μιας και μετά από 4 μήνες εφαρμογής το 50% περίπου των δοκιμαζομένων της ομάδας που ακολουθούσε πρόγραμμα ομαδικής ή μη άσκησης σε εξωτερικό χώρο δεν παρουσίαζαν πλέον χαρακτηριστικά κατάθλιψης, ποσοστό ίδιο με αυτό της ομάδας που λάμβανε τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Θετικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα για την ομάδα αυτών που ασκήθηκαν στο σπίτι (το 40% των δοκιμαζομένων δεν πληρούσε τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης) ενώ για την ομάδα του ψευδοφαρμάκου το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στο 30%.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί το πως ακριβώς επηρεάζει η άσκηση την ψυχική υγεία του ανθρώπου θεωρείται πλέον δεδομένο πως επιδρά θετικά ακόμα και στις χρόνιες ψυχικές παθήσεις.

Ίσως η απάντηση είναι πιο εύκολη απ΄ότι φανταζόμαστε. Αλήθεια, πόσες φορές σας έχει τύχει να φτιάχνει η διάθεση σας μετά από μια προπόνηση;

www.skepsou.gr. Πηγή www.runnermagazine.gr

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Κατάθλιψη συνταξιοδότησης: Δεν είναι συνέπεια της ηλικίας

Η θλίψη δεν είναι μια φυσική κατάσταση που πρέπει να αποδεχόμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Η συνταξιοδότηση, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και η αντιμετώπιση σημαντικών αλλαγών μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία...