Αν θέλετε να γνωρίζετε πόσο κινδυνεύετε να παρουσιάσετε άνοια ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο στην πορεία της ζωής σας, τότε μια νέα έρευνα προτείνει μερικά απλούστατα τεστ που μπορούν να σας δώσουν απαντήσεις.
Το τεστ της χειραψίας
Πώς είναι η λαβή σας; Μια αποφασιστική χειραψία δεν είναι μόνο σημάδι εμπιστοσύνης, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί να αποτελέσει το βαρόμετρο της υγείας μας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες για περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας στο 64ο Ετήσιο Συνέδριο ο κίνδυνος άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζεται με το πόσο δυνατές ήταν οι χειραψίες των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης. Η πιο δυνατή χειραψία έδειχνε 42% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με τους λοιπούς συμμετέχοντες της μελέτης που είχαν πιο ήπιες χειραψίες.
Ποια είναι η συσχέτιση; “Αγγειακά προβλήματα στον εγκέφαλο εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους”, λέει η συγγραφέας της μελέτης Erica Camargo, MD, από το Ιατρικό Κέντρο Βοστόνης. Η υπόθεση είναι ότι αν η λαβή σας είναι ιδιαίτερα αδύναμη, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η συνολική καρδιαγγειακή υγεία σας δεν είναι στα καλύτερά της.
Το τεστ του βαδίσματος
Τρέχετε μανιωδώς ή βολτάρετε χαλαρά; Αν οι άνθρωποι θεωρούν ότι κατάγεστε από μια μεγαλούπολη απλά και μόνο παρατηρώντας την ταχύτητα του διασκελισμού σας, τότε είστε τυχεροί. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι εκείνοι που περπατούν με γρήγορους ρυθμούς έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με εκείνους που περπατούν με ρυθμούς χελώνας. Εκείνοι με πιο αργή ταχύτητα βαδίσματος στη μέση ηλικία έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια!
“Η ταχύτητα του βαδίσματος μπορεί να είναι ένα πολύ καλό τεστ της γενικής κατάστασης του σώματός μας και αν υπάρχει αδυναμία. Επιπλέον, δεδομένου ότι το περπάτημα δεν είναι μια ακριβώς απλή διαδικασία (πρέπει να παρακολουθείς που πας και να έχεις σχεδιάσει μια διαδρομή), ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι μια μέτρηση του πόσο υγιείς είναι ο εγκέφαλος” αναφέρει η Δρ Camargo.
Το τεστ του ύπνου
Κοιμάστε με το ένα μάτι ανοιχτό; Ίσως να αναπτύξετε προβλήματα μνήμης αργότερα. Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις, οι άνθρωποι που ξυπνούν πάνω από πέντε φορές την ώρα είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσουν αμυλοειδή πλάκα στον εγκέφαλο τους, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ, μην είστε και τόσο σίγουροι. Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη βρίσκονταν σωματικά στο κρεβάτι για οκτώ ώρες, η μέση ποσότητα ύπνου που είχαν ήταν περίπου εξήμιση ώρες – και το 25% των συμμετεχόντων
www.skepsou.gr. Πηγή nbcnews.com
0 Σχόλια