Το άγχος συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας

από | 0 Σχόλια

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το άγχος προκαλεί πονοκεφάλους και αϋπνία. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι, κυριολεκτικά, μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό μας.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε για συνηθισμένους παράγοντες άγχους, όπως το λεωφορείο που χάσαμε ή μια προθεσμία στη δουλειά μας που λήγει. “Μιλάμε για ιδιαίτερα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, όπως η διάλυση μιας σχέσης, η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η απειλή της ζωής μας” λέει η νευροβιολόγος του πανεπιστημίου Yale Rajita Sinha, βασική συγγραφέας της μελέτης.

Απλά και μόνο το να αισθανόμαστε άγχος δεν συνδέεται με τη συρρίκνωση της φαιάς ουσίας. Το άγχος όμως σε συνδυασμό με μια σειρά στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή μας μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου μας. Ειδικότερα, το άγχος προκαλεί την ελάττωση της φαιά ουσίας, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του προμετωπιαίου φλοιού που ρυθμίζει το συναίσθημα και τον αυτοέλεγχο, όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η συρρίκνωση μπορεί να είναι προοιωνός για χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή πίεση και οι ψυχιατρικές διαταραχές.

Με άλλα λόγια, το άγχος της σύγχρονης ζωής είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι βίωναν οι πρόγονοί μας. “Μπορείτε να πείτε ότι το άγχος είναι μέρος της ζωής μας, οπότε ποιο είναι το θέμα;” λέει η Sinha. “Είναι όμως μεγάλο θέμα, επειδή υπάρχουν εκτενή στοιχεία ότι το άγχος συμβάλει στην αύξηση χρόνιων παθήσεων”.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στους ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις του άγχους στη δομή του εγκεφάλου έχουν επικεντρωθεί σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ο εθισμός και η ανησυχία. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει μείωση του όγκου του μετωπιαίου λοβού, που θεωρείται το κέντρο ελέγχου των συναισθημάτων και της προσωπικότητας. Ωστόσο, μελέτες των σωρευτικών επιπτώσεων του άγχους στον εγκέφαλο υγιών ανθρώπων είναι σπάνιες, γράφει η ομάδα της Sinha σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.

Στη μελέτη συμμετείχαν 103 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 48. Οι ερευνητές διεξήγαγαν δομημένες συνεντεύξεις με τους εθελοντές για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους και υποκειμενικά αισθήματα χρόνιου άγχους. Στη συνέχεια έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο των εθελοντών.

“Το δίδαγμα της μελέτης”, λέει η Sinha, “είναι ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίζετε το άγχος – κάνοντας μια βόλτα, έχοντας συναναστροφή με έναν φίλο – τόσο καλύτερο είναι για τον εγκέφαλό σας”.

www.skepsou.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2013. Πηγή vitals.msnbc.msn.com

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...