Το άγχος συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας

από | Σεπ 12, 2013 | 0 Σχόλια

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το άγχος προκαλεί πονοκεφάλους και αϋπνία. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι, κυριολεκτικά, μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό μας.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε για συνηθισμένους παράγοντες άγχους, όπως το λεωφορείο που χάσαμε ή μια προθεσμία στη δουλειά μας που λήγει. “Μιλάμε για ιδιαίτερα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, όπως η διάλυση μιας σχέσης, η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η απειλή της ζωής μας” λέει η νευροβιολόγος του πανεπιστημίου Yale Rajita Sinha, βασική συγγραφέας της μελέτης.

Απλά και μόνο το να αισθανόμαστε άγχος δεν συνδέεται με τη συρρίκνωση της φαιάς ουσίας. Το άγχος όμως σε συνδυασμό με μια σειρά στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή μας μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου μας. Ειδικότερα, το άγχος προκαλεί την ελάττωση της φαιά ουσίας, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του προμετωπιαίου φλοιού που ρυθμίζει το συναίσθημα και τον αυτοέλεγχο, όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η συρρίκνωση μπορεί να είναι προοιωνός για χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή πίεση και οι ψυχιατρικές διαταραχές.

Με άλλα λόγια, το άγχος της σύγχρονης ζωής είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι βίωναν οι πρόγονοί μας. “Μπορείτε να πείτε ότι το άγχος είναι μέρος της ζωής μας, οπότε ποιο είναι το θέμα;” λέει η Sinha. “Είναι όμως μεγάλο θέμα, επειδή υπάρχουν εκτενή στοιχεία ότι το άγχος συμβάλει στην αύξηση χρόνιων παθήσεων”.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στους ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις του άγχους στη δομή του εγκεφάλου έχουν επικεντρωθεί σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ο εθισμός και η ανησυχία. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει μείωση του όγκου του μετωπιαίου λοβού, που θεωρείται το κέντρο ελέγχου των συναισθημάτων και της προσωπικότητας. Ωστόσο, μελέτες των σωρευτικών επιπτώσεων του άγχους στον εγκέφαλο υγιών ανθρώπων είναι σπάνιες, γράφει η ομάδα της Sinha σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.

Στη μελέτη συμμετείχαν 103 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 48. Οι ερευνητές διεξήγαγαν δομημένες συνεντεύξεις με τους εθελοντές για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους και υποκειμενικά αισθήματα χρόνιου άγχους. Στη συνέχεια έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο των εθελοντών.

“Το δίδαγμα της μελέτης”, λέει η Sinha, “είναι ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίζετε το άγχος – κάνοντας μια βόλτα, έχοντας συναναστροφή με έναν φίλο – τόσο καλύτερο είναι για τον εγκέφαλό σας”.

www.skepsou.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2013. Πηγή vitals.msnbc.msn.com

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Tags

Ipsum Ultricies Nibh

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur.

Διαβάστε επίσης…

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Οι πρώτες ενδείξεις μιας εκτεταμένης μελέτης σε έφηβους καπνιστές στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπεράσματα ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τις πιθανότητες οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, να ξεκινήσουν να καπνίζουν κανονικά. Τα ευρήματα της μελέτης...

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Γιατί να υπάρχει ένα άρθρο σχετικό με την αποπληρωμή των χρεών στη κατηγορία “Υγεία & Διατροφή”; Μα φυσικά γιατί μια από τις πιο θανατηφόρες “ασθένειες” της εποχής μας είναι το άγχος. Τα χρέη φέρνουν άγχος, ανησυχία, ασθένεια και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι συχνά...

Άσκηση vs κατάθλιψης

Άσκηση vs κατάθλιψης

Η άσκηση, το φάρμακο κατά των ψυχικών νοσημάτων. Η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του μέλλοντος στις σύγχρονες κοινωνίες σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της. Λίγο πολύ βέβαια όλοι...