Επτά ιατρικοί μύθοι που πιστεύουν ακόμα και οι γιατροί

από | 0 Σχόλια

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με μύθους και μισές αλήθειες. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι. Όταν όμως οι γιατροί αρχίζουν να πιστεύουν σε ιατρικούς μύθους, ίσως θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση εξέτασε διάφορους μύθους σχετικά με την υγεία μας. Από την πεποίθηση ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, μέχρι την άποψη ότι η ανάγνωση με χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση μας.

“Το γεγονός ότι οι γιατροί αποδέχονται αυτές τις πεποιθήσεις και τις συμβουλεύουν αναλόγως τους ασθενείς τους, αποτέλεσε την πρόκληση στην έρευνά μας”, δηλώνει ο Aaron Carroll, βοηθός καθηγητής Παιδιατρικής στο Indiana University School of Medicine. “Ακόμη, όλοι αυτοί οι μύθοι παρουσιάζονται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.”

Μύθος: Οι ξυρισμένες τρίχες μεγαλώνουν πιο γρήγορα, είναι πιο χοντρές και πιο σκούρες

Γεγονός: Μια κλινική δοκιμή το 1928 σύγκρινε την ανάπτυξη της τρίχας σε ένα ξυρισμένο σημείο στο σώμα και σε ένα σημείο που δεν είχε ξυριστεί. Η τρίχα που μεγάλωσε και αντικατέστησε την ξυρισμένη δεν ήταν πιο σκούρα ή παχύτερη και δεν αναπτύχθηκε γρηγορότερα. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει: Όταν οι τρίχες μεγαλώνουν αφού ξυριστούν έχουν μια αιχμηρή άκρη στην κορυφή τους. Με την πάροδο του χρόνου, το αιχμηρό άκρο αρχίζει να ‘φθείρεται’ έτσι μπορεί να φαίνεται πιο χοντρό από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ακόμη η τρίχα που μόλις βγαίνει στην επιφάνεια φαίνεται πιο σκούρα, επειδή δεν έχει προλάβει να ξανθύνει από τον ήλιο.

Μύθος: Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέραΜύθος: Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Γεγονός: “Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι χρειαζόμαστε τόσο πολύ νερό” αναφέρει ο Δρ. Rachel Vreeman, ερευνητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο και συγγραφέας του άρθρου στην επιθεώρηση.

Ο Vreeman πιστεύει ότι αυτός ο μύθος μπορεί να εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1945 όταν η Επιτροπή Διατροφής συνέστησε την κατανάλωση οκτώ ποτηριών υγρών την ημέρα. Με την πάροδο των ετών, τα ‘υγρά’ μετατράπηκαν σε νερό. Όμως, σε αυτή τη συνιστώμενη ποσότητα περιλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και ο καφές και άλλα υγρά.

Μύθος: Τα νύχια και τα μαλλιά μεγαλώνουν και μετά θάνατονΜύθος: Τα νύχια και τα μαλλιά μεγαλώνουν και μετά θάνατον

Γεγονός: Οι περισσότεροι γιατροί που τους τέθηκε σχετική ερώτηση, αρχικά θεώρησαν ότι αληθεύει. Μετά από περαιτέρω προβληματισμό όμως, συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει: “Καθώς το δέρμα του σώματος αφυδατώνεται, ο μαλακός ιστός, ιδιαίτερα του δέρματος, συρρικνώνεται” δηλώνει ο Vreeman. “Τα νύχια φαίνονται να εξέχουν ακόμα περισσότερο καθώς το δέρμα αφυδατώνεται. Το ίδιο ισχύει, αλλά σε μικρότερο βαθμό με τα μαλλιά. Καθώς το δέρμα συρρικνώνεται, η τρίχα φαίνεται πιο μακριά και με περισσότερο όγκο.”

Μύθος: Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μαςΜύθος: Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας

Γεγονός: Οι γιατροί και οι κωμικοί, συμπεριλαμβανομένου του Jerry Seinfeld, αρέσκονται να αναφέρονται σε αυτό. Μερικές φορές λανθασμένα αναφέρεται για τον Albert Einstein. Η νέα έρευνα επισημαίνει ότι μαγνητικές τομογραφίες, τομογραφίες με εκπομπή ποζιτρονίων και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις δεν δείχνουν αδρανείς περιοχές στον εγκέφαλο, ακόμα και η προβολή μεμονωμένων νευρώνων ή κυττάρων δεν αποκαλύπτει ανενεργές περιοχές. Μεταβολικές μελέτες για το πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα επεξεργάζονται χημικά κύτταρα δεν παρουσιάζουν μη λειτουργικές περιοχές.

Ο μύθος μάλλον δημιουργήθηκε από γυρολόγους αυτοβελτίωσης στις αρχές του 1900 που ήθελαν να πείσουν τους ανθρώπους ότι δεν είχαν φθάσει ακόμη το αποκορύφωμα των δυνατοτήτων τους, υποστηρίζει ο Carroll. Επίσης, δεν συνάδει με το γεγονός ότι τα υπόλοιπα όργανά μας λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό.

Μύθος: Η ανάγνωση με χαμηλό φως χαλάει την όραση σαςΜύθος: Η ανάγνωση με χαμηλό φως χαλάει την όραση σας

Γεγονός: Οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο ότι η ανάγνωση με χαμηλό φωτισμό προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και προσωρινά μειωμένη οξύτητα όρασης, η οποία όμως υποχωρεί μετά από ανάπαυση.

Μύθος: Η κατανάλωση γαλοπούλας προκαλεί υπνηλία

Μύθος: Η κατανάλωση γαλοπούλας προκαλεί υπνηλία

Γεγονός: Ακόμη και οι Carroll και Vreeman πίστευαν αυτόν τον μύθο, έως ότου τον ερεύνησαν. Το θέμα είναι, ότι μια χημική ουσία στη γαλοπούλα που ονομάζεται τρυπτοφάνη είναι γνωστό ότι προκαλεί υπνηλία. Η γαλοπούλα όμως δεν περιέχει περισσότερες ποσότητες από ότι το κοτόπουλο ή το βοδινό κρέας.

Αυτός ο μύθος ενισχύεται από το γεγονός ότι η γαλοπούλα συχνά καταναλώνεται σε πλούσια γιορτινά γεύματα που συνοδεύονται με κατανάλωση αλκοόλ – έτσι η υπνηλία μετά το γεύμα είναι φυσιολογική.

Μύθος: Τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα στα νοσοκομείαΜύθος: Τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα στα νοσοκομεία

Γεγονός: Δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με αυτό. Περιπτώσεις μικρότερης παρεμβολής με συσκευές σε νοσοκομεία φαίνεται να είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Σε μια εκτενείς μελέτη, βρέθηκε ότι κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στο 4% των συσκευών, αλλά μόνο όταν βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου από τη συσκευή.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, δεν βρήκε καμία παρεμβολή σε 300 δοκιμές που έγιναν σε 75 αίθουσες νοσοκομείων. Αντίθετα, όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, η βελτιωμένη επικοινωνία σημαίνει ότι θα κάνουν λιγότερα λάθη.

“Κάθε φορά που μιλάμε για αυτό στη δουλειά, οι γιατροί αρχικά εκφράζουν δυσπιστία και τείνουν να αμφιβάλουν ότι πρόκειται απλά για άλλον ένα μύθο”, δηλώνει ο Vreeman. “Μετά όμως και αφού έχουμε παρουσιάσει ιατρικά στοιχεία, είναι πολύ πρόθυμοι να το αποδεχθούν.”

www.skepsou.gr, 5 Φεβρουαρίου 2013. Πηγή www.livescience.com

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...