Το άγχος της μητέρας μεταδίδεται στο έμβρυο

από | 0 Σχόλια

Το άγχος μιας εγκυμονούσης μητέρας μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο και είναι δυνατόν να έχει αρνητική επίδραση.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ένα αισθητήριο όργανο ορμονών του στρες φαίνεται να υφίσταται μια βιολογική αλλαγή στο αγέννητο παιδί όταν η μητέρα είναι ιδιαίτερα αγχωμένη, για παράδειγμα εξαιτίας ενός βίαιου συντρόφου. Η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει ως επίπτωση το παιδί να μην είναι ικανό να αντιμετωπίσει το δικό του άγχος όταν μεγαλώσει. Επίσης, έχει συνδεθεί με ψυχικές ασθένειες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Μεταγραφικής Ψυχιατρικής, βασίζονται σε μια έρευνα 25 γυναικών και στα παιδιά τους, που τώρα είναι από 10 έως 19 ετών. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα βίωναν ιδιαίτερα έντονες αγχωτικές καταστάσεις στο σπίτι τους, και ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες δεν εκτίθενται σε τόσο υψηλά επίπεδα άγχους σε καθημερινή βάση. Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες επιδρούν στο παιδί καθώς μεγαλώνει, για παράδειγμα το κοινωνικό του περιβάλλον.

Υποψιάζονται όμως ότι το πρωταρχικό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή η μήτρα, έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη δυνατότητα διαχείρισης του άγχος.

Για την έρευνά τους εξέτασαν τα γονίδια των μητέρων και των εφήβων για να βρουν τυχόν ασυνήθιστες δομές.  Κάποιοι έφηβοι είχαν αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, τον υποδοχέα  γλυκοκορτικοειδών που βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής αντίδρασης του οργανισμού απέναντι στο άγχος. Τέτοιες γενετικές μετατροπές συμβαίνουν συνήθως ενόσω το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενεργοποιείται από την ιδιαίτερα άσχημη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι μητέρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ζούσαν υπό διαρκή απειλή βίας από τον σύντροφό τους. Φαίνεται ότι αυτό το διαρκές άγχος αποτυπώθηκε στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη τους.

Όταν εξέτασαν τα μωρά μία ή δύο δεκαετίες αργότερα, ως εφήβους, είχαν αλλαγές στη γενετική του υποδοχέα  γλυκοκορτικοειδών που άλλοι έφηβοι δεν είχαν. Αυτή η ‘μεθυλίωση’ του υποδοχέα φαίνεται να κάνει το άτομο πιο ευαίσθητο στο άγχος, που σημαίνει ότι θα αντιδράσει πιο γρήγορα τόσο ψυχικά όσο και ορμονικά. Έχουν την τάση να είναι πιο παρορμητικοί και μπορεί να αγωνίζονται με τα συναισθήματά τους, εξηγούν ερευνητές που διενέργησαν λεπτομερείς συνεντεύξεις με τους εφήβους.

ypothalamos-egkefalou
Οι ορμόνες του στρες ρυθμίζονται από τον
υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Thomas Elbert, ένας από τους βασικούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο Konstanz, υποστηρίζει: “φαίνεται ότι τα μωρά που λαμβάνουν σήματα από τη μητέρα τους ότι πρόκειται να γεννηθούν σε έναν επικίνδυνο κόσμο αντιδρούν πιο γρήγορα. Έχουν ένα χαμηλότερο επίπεδο αντίδρασης στο άγχος και φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητα.”

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διενεργήσουν πιο λεπτομερείς μελέτες σε περισσότερες μητέρες και παιδιά για να δουν αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες τους.

Ο Δρ. Carmine Pariante, ειδικός στην ψυχολογία τους άγχους στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, στο King’s College London, αναφέρει: “αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ξεκινούν στην ηλικία των -9 μηνών.”

Προσθέτει επίσης: “στην περίοδο της εγκυμοσύνης το έμβρυο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ένα δύσκολο μητρικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον, πολύ περισσότερο από ότι αργότερα, μετά τη γέννησή του. Όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανάγκη να επιληφθούμε του μητρικού άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικό από κλινικής και κοινωνικής άποψης.”

www.skepsou.gr, 6 Σεπτεμβρίου 2012. Πηγή www.bbc.co.uk

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Εντομοαπωθητικό στα παιδιά: τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε

Εντομοαπωθητικό στα παιδιά: τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε

Η Dr. Allison Hensley ενθαρρύνει τους γονείς να χρησιμοποιούν μια ασφαλή μορφή εντομοαπωθητικού για να προστατεύσουν τα παιδιά από ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια και τα τσιμπούρια. Ο πιο ζεστός καιρός σηματοδοτεί την ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν στην...

Η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης για γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης για γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Ο μισός πληθυσμός της γης βιώνει την ίδια μετάβαση: την εμμηνόπαυση. Τα πέντε κοινά συμπτώματα, οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι ενοχλητικά, ή πολλές φορές, αφόρητα...

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους

Αν και οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά είναι γενικά ασυνήθιστες, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια καθώς το παιδί τους μεγαλώνει από την έναρξη της εφηβείας και σε όλη την εφηβική του ηλικία  (13-19 ετών). Ο Jo Everett , MD, ψυχίατρος που...