Το ρητό του Ισοκράτη

από | 0 Σχόλια

Έπεσα πάνω στο ρητό του Ισοκράτη,
Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται,
διότι κατεχράσθη το δικαίωμα
της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες
να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία,
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Διαβάζοντάς το συμφώνησα ότι περιγράφει και τη σημερινή Ελλάδα μας, τουλάχιστον ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας μας, και αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω. Πριν όμως το κάνω έκανα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και με έκπληξη ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας μικρός πόλεμος για το τι εννοούσε ο Ισοκράτης, το κατά πόσο πράγματι το είπε ή όχι, αν συμφωνεί με τα συμφραζόμενα κτλ. Παραθέτω σχετικούς συνδέσμους για να μπορέσει ο καθένας που τον ενδιαφέρει να πάρει μια θέση.
www.sarantakos.com,  www.thermopilai.org,  sxizofrenia.blogspot.com,  www.sarantakos.com

Προσωπικά πάντως καταλήγω ότι ανεξάρτητα αν το είπε ένας αρχαίος Έλληνας ή όχι έχει μια δόση αλήθειας. Πρέπει τελικά να αναλογιστούμε πια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας και που ξεκινούν οι ευθύνες μας, όχι τόσο ως προς το κράτος (οι νόμοι υποτίθεται ότι θέτουν τα όρια), αλλά ως προς τους συνανθρώπους μας, τους ηλικιωμένους, τις επόμενες γενιές που έρχονται. Τι κληρονομιά αφήνουμε (συγνώμη για τη κλισέ έκφραση), τι παράδειγμα δίνουμε, και εν τέλει τι είδους κοινωνία δημιουργούμε.

Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα δεν μας το έδωσαν, δεν μας το επέβαλαν αλλά το δημιουργήσαμε και το απαιτήσαμε με τις προσωπικές επιλογές μας.

Αν θεωρούμε ότι οι έχοντες και κατέχοντες χειραγωγούν το πλήθος, παραπληροφορούν, καταχράζονται την εξουσία και τον πλούτο, μιας θεωρούν ως πιόνια κτλ. Είναι καιρός να δείξουμε, όχι ότι θέλουμε αλλαγή, αλλά ότι έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι, ο καθένας και ως σύνολο.

Αλλάζουμε την κοινωνία μας από τη βάση, δηλαδή από εμάς. Το πως εργαζόμαστε, πως διασκεδάζουμε, πως ξοδεύουμε, τι διαβάζουμε, τι καταναλώνουμε, πως επικοινωνούμε, υποστηρίζουμε, δείχνουμε αλληλεγγύη και τελικά πως πολιτευόμαστε. Τι περιμένουμε από το κράτος, πως το ζητάμε, τι συμπεριφορές ανεχόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε εμείς, τι προσφέρουμε εμείς στο κράτος, στη κοινωνία μας.

Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο
Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως
Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο
Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος
Κώστας Βάρναλης

Αν δεν αλλάξουμε εμείς, ο κόσμος δεν αλλάξει, ούτε η Ελλάδα μας.

www.skepsou.gr, 24 Μαΐου 2012.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Ας δούμε ακόμη ένα παράδειγμα, η οικονομική κρίση και τι πρέπει να γίνει για να τη ξεπεράσουμε. Κατά κοινή ομολογία υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε, ο καθένας με τη δική του βαρύτητα: η κακοδιαχείριση (σκάνδαλα, μίζες, φακελάκια,...

Ρητορείες και πραγματικότητες

Ρητορείες και πραγματικότητες

Μεγάλη η τόνωση το τελευταίο διάστημα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η σημασία της ψυχολογικής διάστασης της οικονομίας έχει γίνει σημαία έτσι ώστε οι επενδύσεις να γίνουν ελκυστικές και τελικά να βοηθήσουν προς την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε...

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η εξάρτησή μας από αυτή την δόση παραμένει τόσο δριμύτατη που σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν ζεις μόνο αγανάκτηση μπορεί να σου δημιουργήσει. Σαν εξαρτημένος από απαγορευμένες ουσίες ο λαός αισθάνεται ότι η «επόμενη δόση» θα μας κρατήσει ζωντανούς για λίγο ακόμα....