Η τηλεόραση είναι σημαντική για το πόσο καλά περνάμε, αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, τουλάχιστον για τον χρόνο που αφιερώνουμε παρακολουθώντας τη. Αν τον μετρήσουμε σε ώρες, το να βλέπουμε τηλεόραση είναι η πιο δημοφιλής ασχολία στον κόσμο. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, κατά μέσο όρο πέντε ώρες ημερησίως. Είναι μια πηγή διασκεδαστικής χαλάρωσης.
Αλλά ενώ η τηλεόραση είναι ένας καλός υπηρέτης είναι και ένας κακός αφέντης. Μπορεί να ‘καταβροχθίσει’ μεγάλο μέρος της ζωής μας, χωρίς να μας προσφέρει κάποια ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Σας παρουσιάζουμε 9 συμβουλές για να απολαύσετε καλύτερα την ώρα που ξοδεύεται μπροστά της.
1. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί με κάποιον άλλο.
Απολαμβάνουμε καλύτερα οτιδήποτε κάνουμε όταν το μοιραζόμαστε με κάποιον άλλον. Ακόμη έχουμε την τάση να θεωρούμε πιο αστεία τα πράγματα όταν έχουμε παρέα. Χρησιμοποιείστε την τηλεόραση σαν δικαιολογία για να βρεθείτε όλοι μαζί. Αθλητικά προγράμματα και τηλεπαιχνίδια, είναι πολύ πιο διασκεδαστικά όταν τα παρακολουθείτε μαζί με φίλους σας.
2. Γέφυρα επικοινωνίας
Αν δυσκολεύεστε να έρθετε κοντά με κάποιον, τον αγαπημένο σας ή το παιδί σας, δοκιμάστε να βρεθείτε κοντά του όταν εκείνος παρακολουθεί τηλεόραση (ακόμα και αν παρακολουθεί κάτι που δεν σας αρέσει). Το να παρακολουθούμε μαζί τηλεόραση προσδίδει μια αίσθηση συντροφικότητας, μοιραζόμαστε μια εμπειρία, σχολιάζουμε αυτό που βλέπουμε, είναι ένας τρόπος για να δείξουμε σε κάποιον ότι θέλουμε τη συντροφιά του, με έναν χαλαρό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις τρόπο.
3. ‘Γράψτε’ τις εκπομπές.
Το να ‘γράψουμε’ μια εκπομπή μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μας πιο αποτελεσματικά. Μπορούμε να παραλείψουμε τις διαφημίσεις και να δούμε μια εκπομπή κάποια άλλη στιγμή ανάλογα με το πρόγραμμα και τη διάθεσή μας. Επίσης, η επικοινωνία με ‘πραγματικούς’ ανθρώπους πρέπει να μείνει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Έτσι δεν χρειάζεται να φύγουμε νωρίς από το σπίτι ενός φίλου μας για να γυρίσουμε σπίτι μας και να δούμε την αγαπημένη μας σειρά.
4. Μη ‘γράφετε’ τις εκπομπές.
Η προσμονή είναι μια σημαντική πηγή ευχαρίστησης. Έτσι το να προσβλέπουμε σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα αυξήσει την ικανοποίηση που θα πάρουμε από μια συγκεκριμένη σειρά. Είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ότι καθόμαστε την ίδια ώρα που κάθονται και άλλοι άνθρωποι γύρω μας να παρακολουθήσουν τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς.
5. Απολαύστε τις διαφημίσεις.
Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα εύκολο ειδικά αν δεν παρακολουθούμε τηλεόραση συχνά. Τεράστιες ποσότητες εφευρετικότητας και δημιουργικότητας αφιερώνονται στις διαφημίσεις και αν τις παρατηρήσουμε με προσοχή μπορεί να είναι κάτι το συναρπαστικό.
6. Μάθετε για την τηλεόραση.
Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για κάτι, τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται. Διαβάστε κριτικές τηλεόρασης, συνεντεύξεις ατόμων που συμμετέχουν στη δημιουργία μιας εκπομπής, διευρύνετε τις γνώσεις σας.
7. Μην κάνετε ‘ζάπινγκ’.
Ειδικά αν αισθάνεστε εξαντλημένοι και κατακλυσμένοι από πολλά πράγματα που κάνετε ταυτόχρονα, καθίστε και αρχίστε να παρακολουθείτε, βυθιστείτε στην εμπειρία και παραμείνετε σε ένα κανάλι. Αφήστε την εκπομπή να εξελιχθεί στην ώρα της, μην αλλάζετε συνεχώς κανάλια για να δείτε μερικές σκηνές εδώ κι εκεί. Μη θέλετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
8. Κάντε ‘ζάπινγκ’.
Μια από τις χαρές της τηλεόρασης, είναι η αστείρευτη πηγή εκπομπών (ειδικά αν έχουμε δορυφορική), ‘τόσα πολλά κανάλια, τόσος λίγος χρόνος’. Αλλά παρόλα αυτά μας αρέσει να παρακολουθούμε μια ποικιλία εκπομπών, αθλητικά, μουσική, χορό, μαγειρική, ταινίες, ντοκιμαντέρ. Προσοχή όμως το ζάπινγκ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εθιστικό. Πάντως παραμένει μια δραστηριότητα που καμιά φορά, εντελώς απροσδόκητα μπορεί να μας δώσει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση – ‘κοίτα δείχνει την τάδε ταινία!’ ή ‘σίγουρα αυτή η εκπομπή είναι ότι καλύτερο μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή;’.
9. Επιλέξτε να δείτε τηλεόραση.
Αυτό ακούγεται σαν κάτι το προφανές, αλλά πολλές φορές δεν επιλέγουμε να δούμε τηλεόραση, απλώς είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη δραστηριότητα. Προσπαθήστε να αναρωτηθείτε ‘τι θα μου άρεσε να κάνω για την επόμενη ώρα;’ πριν πιάσετε το τηλεκοντρόλ.
Συμπέρασμα: αν παρακολουθήσετε τηλεόραση με επιμέλεια και συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί να γίνει μια πηγή χαράς, ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε για να έρθετε κοντά με άλλους ανθρώπους. Αν την παρακολουθείτε παθητικά και επειδή δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε, μπορεί να εξαντλήσει όλη την ενέργειά σας και να σας κάνει να βαρεθείτε.
Ειδική συμβουλή: πάνω από όλα μέτρο, αυτοέλεγχος. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να διοχετεύσετε την ενέργειά σας αντί να βασίζεστε στη θέλησή σας. Αν θέλετε να παρακολουθείτε λιγότερη τηλεόραση, βάλτε το τηλεκοντρόλ σε ένα απομακρυσμένο μέρος και κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε τοποθετείστε το πάλι εκεί. Αν είναι μεγάλος κόπος να ανάψετε την τηλεόραση και να αλλάξετε κανάλια, μπορεί να ασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες που μακροπρόθεσμα θα είναι πιο ευχάριστες.
www.skepsou.gr, 3 Απριλίου 2012. Πηγή LiveScience.
0 Σχόλια