Προπόνηση ποδοσφαίρου, μαθήματα χορού, επισκέψεις στην παιδική χαρά και άλλες προγραμματισμένες, και μη, δραστηριότητες κάνουν την εικόνα της οικογένειας γύρω από το τραπέζι να φαντάζει σαν κάτι από το μακρινό παρελθόν. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με διάφορα πάρτι και σχολικές εκδηλώσεις. Εν τέλει τα παιδιά μας τρώνε πρωινό από το κυλικείο του σχολίου, εμείς παχυντικά σνακ στο γραφείο και φαγητό απ’ έξω.
Το να τρώμε όλοι μαζί έχει μια ευρύτερη έννοια. Αποτελεί μια ευκαιρία να δεθούμε σαν οικογένεια και να χαλαρώσουμε όλοι μαζί. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για να φάτε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι, σας προτείνουμε μερικούς λόγους για να σας εμπνεύσουν:
1. Τα παιδιά αρχίζουν να αγαπούν τα λαχανικά
Μια έρευνα το 2000 έδειξε ότι παιδιά από 9-14 ετών που έτρωγαν μαζί με την οικογένεια τους κατανάλωναν συχνότερα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα αναψυκτικά και τηγανιτά φαγητά. Στη διατροφή τους υπήρχε επίσης μεγαλύτερη ποσότητα αρκετών βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρος και φυτικές ίνες. Ένα οικογενειακό γεύμα δίνει την ευκαιρία “για συζητήσεις γύρω από τη διατροφή και την παρουσία υγιεινών τροφών” αναφέρει ο Matthew W. Gillman, διευθυντής του προγράμματος Ενάντια στην Παχυσαρκία της Ιατρικής Σχολής του Harvard.
2. Είναι η ιδανική ευκαιρία για να δοκιμάσουμε διαφορετικές τροφές
Πιθανότατα ένα 6χρόνο παιδί δεν θα αποφασίσει στα ξαφνικά μια μέρα να δοκιμάσει λαχανάκια Βρυξελών. Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους καινούργιες τροφές, αφού χρειάζονται καθοδήγηση για να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές. Ένα οικογενειακό γεύμα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους γονείς να παρουσιάσουν στα παιδιά τους διαφορετικές τροφές και να διευρύνουν την όρεξη τους.
Σε μία έρευνα που έγινε το 2003 από την Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, προσφέρθηκαν σε παιδιά κομμάτια κόκκινης πιπεριάς και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο πολύ τους αρέσει. Στη συνέχεια, καθημερινά για τις επόμενες 8 ημέρες τους ζητήθηκε να τρώνε όσες περισσότερες πιπεριές ήθελαν. Την τελευταία ημέρα ζητήθηκε και πάλι από τα παιδιά να αξιολογήσουν πόσο τους άρεσαν. Στο τέλος του πειράματος τα παιδιά έδωσαν στην πιπεριά καλύτερο “βαθμό” και έτρωγαν περισσότερες απ’ ότι αρχικά. Επίσης έτρωγαν περισσότερες από μια άλλη ομάδα παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα οποία επιβραβεύονταν όταν έτρωγαν τις πιπεριές. Αυτά τα συμπεράσματα δείχνουν ότι όταν τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο σε νέες τροφές και λιγότερο σε επιπλήξεις του τύπου “θα φύγεις από το τραπέζι μόνο όταν φας όλο το μπρόκολο!” διδάσκουν στα παιδιά να απολαμβάνουν νέες τροφές, ακόμα και αν στην αρχή δεν τους αρέσουν.
3. Η ποσότητα του φαγητού είναι καθορισμένη
Οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερο από το 40% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα και σε γεύματα εκτός σπιτιού. Ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο μπορεί να μας διευκολύνει, αλλά μας προσθέτει επιπλέον θερμίδες αφού οι μερίδες των εστιατορίων συνεχώς αυξάνονται σε ποσότητα! Ένα γεύμα σε εστιατόριο έχει κατά μέσο όρο 60% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα σπιτικό γεύμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ φαγητό τρώμε περισσότερο με αποτέλεσμα τα κιλά μας να αυξάνονται.
4. Τα υγιεινά γεύματα κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν σε κατάθλιψη, να σκεφτούν την αυτοκτονία και να εμφανίσουν κάποια διατροφική διαταραχή. Επίσης είναι περισσότερο πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους και να πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι περήφανοι για εκείνα. Όταν ένα παιδί έχει πεσμένη διάθεση ή υποφέρει από κατάθλιψη, ένα γεύμα με την οικογένεια μπορεί να λειτουργήσει ως θετική παρέμβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, αναφέρει η Dianne Neumark-Sztainer, καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Minnesota, που έχει μελετήσει τις επιπτώσεις των οικογενειακών διατροφικών συνηθειών στους εφήβους. “Όταν ένα παιδί τρώει με την οικογένεια του τακτικά, πιθανά προβλήματα αναγνωρίζονται εγκαίρως” επισημαίνει.
5. Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να λένε “όχι” σε καταχρήσεις
Όταν όλη η οικογένεια τρώει μαζί τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μειώνεται δραστικά η πιθανότητα ένας έφηβος να ξεκινήσει το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών. Έφηβοι που τρώνε λιγότερο από τρείς φορές την εβδομάδα με την οικογένεια τους έχουν 3.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση φαρμάκων και χρήση παράνομων ουσιών εκτός από μαριχουάνα, τριπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση μαριχουάνας, 2.5 περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν και 1.5 περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν αλκοόλ. Ενώ οι κατάχρηση ουσιών μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε οικογένεια ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης, ηλικίας ή φύλου, η οικογενειακή επιρροή που καλλιεργείται γύρω από το τραπέζι μπορεί να γίνει ένα απλό, αποτελεσματικό εργαλείο για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
6. Καλύτερο φαγητό, καλύτεροι βαθμοί στο σχολείο
Το 20% των εφήβων που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν βαθμούς κοντά στη βάση ή ακόμα και χαμηλότερους. Αντίστοιχα, μόνο το 9% των εφήβων που τρώνε συχνά με την οικογένεια τους έχουν χαμηλούς βαθμούς στο σχολείο. Ένα οικογενειακό γεύμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν με ενήλικες, όπως και να αντιληφθούν το πώς οι ενήλικες χρησιμοποιούν τις λέξεις όταν μιλάνε μεταξύ τους, κάτι που εξηγεί γιατί ο χρόνος που τρώει η οικογένεια γύρω από το τραπέζι συμβάλει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου ενός παιδιού.
7. Το βραδινό γεύμα συμβάλει στη μείωση του άγχους
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται όταν η εργασία μας είναι απαιτητική, το να βρούμε χρόνο να φάμε με την οικογένειά μας μπορεί να μας οδηγήσει να αισθανόμαστε λιγότερο αγχωμένοι. Το 2008, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, διενέργησαν μια έρευνα σε εργαζόμενους της IBM και βρήκαν ότι όταν συγκεντρώνονταν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι βοηθούσε τις εργαζόμενες μητέρες να μειώσουν την ένταση που αισθάνονταν μετά από τις πολλές ώρες στο γραφείο.
8. Εξοικονόμηση χρημάτων
Όπως και να το κάνουμε το φαγητό έξω κοστίζει. Έτσι όσο λιγότερο παραγγέλνουμε ή πηγαίνουμε για φαγητό έξω, τόσο μικρότερο ποσοστό από το εισόδημά μας ξοδεύουμε για την διατροφή της οικογένειάς μας (αυξάνοντας παράλληλα και την ποιότητα των γευμάτων μας).
0 Σχόλια