Στραφείτε προς τα ‘σωστά’ λιπαρά

από | 0 Σχόλια

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι πρέπει να τρώμε λιγότερα λιπαρά. Αλλά μια πρόσφατη αξιολόγηση επιστημονικών ερευνών φανερώνει ότι απλά αλλάζοντας το είδος των λιπαρών που τρώμε οδηγούμαστε σε καλύτερα αποτελέσματα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές της ιατρικής σχολής του Norwich στην Αγγλία, όπου επιθεώρησαν 48 έρευνες που είχαν διεξαχθεί στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. Οι επιστήμονες σύγκριναν τα οφέλη στην υγεία που επιφέρει μια χαμηλής σε λιπαρά διατροφής, όπου τα κορεσμένα λίπη αντικαθιστούνται από υδατάνθρακες, με τα οφέλη προς την υγεία από μία διατροφή την οποία οι ερευνητές αποκάλεσαν δίαιτα εναλλακτικών λιπαρών, όπου τα κορεσμένα λιπαρά αντικαθιστούνται με ακόρεστα λιπαρά, όπως λιπαρά από ψάρι και φυτικά λιπαρά.

“Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη στην υγεία από τη μείωση της συνολικής ποσότητας των λιπαρών που τρώμε όταν αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λίπη με αμυλώδη τρόφιμα” αναφέρει η συγγραφέας της έρευνας Lee Hooper, λέκτορας έρευνας σύνθεσης και διατροφής στο Norwich. “Αλλάζοντας όμως το είδος των λιπαρών της διατροφής μας, δηλαδή αντικαθιστώντας κάποια από τα κορεσμένα ή ζωικά λιπαρά με φυτικά έλαια και ακόρεστα λιπαρά, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και αγγειακών νοσημάτων.”

Οι ερευνητές συμπέραναν, βάση όλων των ερευνών μαζί, ότι οι άνθρωποι που μείωσαν ή τροποποίησαν την κατανάλωση λιπαρών στη διατροφή τους παρουσίαζαν μια μείωση κατά 14% στα εγκεφαλικά επεισόδια και στις καρδιακές προσβολές. Όταν όμως εξέτασαν εις βάθος τους αριθμούς ανακάλυψαν ότι το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνονταν από την επίδραση που είχε στην υγεία η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα. Με τη μείωση απλώς της πρόσληψης λιπαρών, αντικαθιστώντας λιπαρά με υδατάνθρακες, δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό όφελος.

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cochrane Collaboration, όπου αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών εξετάζονται συνολικά για να παρέχουν σε γιατρούς και σε επιστημονικό προσωπικό υγείας καθοδήγηση στην κλινική αγωγή.

Σε προγενέστερη μελέτη της η ομάδα της Hooper διενήργησε μια παρόμοια ανάλυση 27 ερευνών και συμπέρανε ότι το συνολικό διατροφικό λίπος πρέπει να μειωθεί, ενώ συγχρόνως η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που παραμένει στη διατροφή μας θα πρέπει να αντικατασταθεί από ακόρεστα.

Από τις μελέτες δεν έγινε ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα ακόρεστα λιπαρά είναι πιο ωφέλιμα. Ακόμη δεν καθορίστηκε το αν η προσθήκη συγκεκριμένων ακόρεστων λιπαρών βοηθάει στο να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων. Πάντως τα ευεργετικά αποτελέσματα της διατροφής εναλλακτικών λιπαρών εκδηλώθηκαν κατά παρόμοιο τρόπο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...