Η στέρηση ύπνου κάνει τις παχυντικές τροφές ελκυστικές

από | 0 Σχόλια

Μια νέα έρευνα επισημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στο να αντισταθούμε σε λιχουδιές πολλών θερμίδων και παχυντικών γευμάτων. Όταν νυστάζουμε στη διάρκεια της ημέρας επειδή δεν κοιμηθήκαμε αρκετά το βράδυ, μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς στον πειρασμό , υποστηρίζει μια έρευνα που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση το 2011 των Associated Professional Sleep Societies. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς ενήλικες, 19 έως 45 ετών, στους οποίους μέσα σε 4 λεπτά έδειξαν φωτογραφίες τροφών χαμηλής και υψηλής θερμιδικής αξίας, ενώ σάρωναν τον εγκέφαλο τους στον μαγνητικό τομογράφο. Ακόμη τους ζητήθηκε να κάνουν ένα τεστ μνήμης αμέσως μετά που θα βασιζόταν στις εικόνες που μόλις είχαν δει.

Κάθε λίγα δευτερόλεπτα εικόνες πρόβαλαν μπροστά τους με κάποιες υγιεινές τροφές όπως σαλάτες, φρέσκο ψάρι, ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι, και με πιο δελεαστικές τροφές, όπως τσίζκεικ φράουλα, τηγανιτές πατάτες, χάμπουργκερ, κέικ σοκολάτας κα. Ως μέτρο ελέγχου του πειράματος οι ερευνητές έδειχναν στο ενδιάμεσο φωτογραφίες δέντρων, βράχων και λουλουδιών.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για το πόσο νυσταγμένοι αισθάνονταν στη διάρκεια της ημέρας, για το ποιες τροφές προτιμούν και τις διατροφικές τους συνήθειες γενικότερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «όσο πιο πολύ νυστάζεις, τόσο μειώνεται η δραστηριότητα του προμετωπιαίου λοβού, δηλαδή της περιοχής που ελέγχει τις παρορμήσεις μας, όταν εμφανίζονται τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας», αναφέρει ο William Killgore, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στη ιατρική σχολή του Harvard και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο McLean στο Belmont, Mass.

Με άλλα λόγια, όταν είμαστε φειδωλοί με τον ύπνο μας, οι πιθανότητες να βάλουμε φρένο στην όρεξη μας μπροστά στην θέα μας παχυντικών φαγητών. Έτσι είναι πολύ πιθανό να αρπάξουμε το διπλό χάμπουργκερ ή το μπολ με το παγωτό.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες δεν υπέφεραν από χρόνια στέρηση ύπνου, αλλά αισθάνονταν τη συνηθισμένη κούραση που αισθανόμαστε όταν μένουμε ξύπνιοι για 1 ή 2 ώρες μετά τη συνηθισμένη ώρα που πάμε για ύπνο. Ακόμα και αυτό ήταν άμεσα συνδεδεμένο με μία μικρότερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχει τις παρορμήσεις μας όταν αντικρίζουμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Όταν δεν λαμβάνουμε την ξεκούραση που χρειαζόμαστε «μπορεί να μην έχουμε την ικανότητα να αρνηθούμε αυτό το επιπλέον μπισκότο ή γλυκό» επισημαίνει ο Killgore, και είναι πιο πιθανό να πάρουμε αυτές τις επιπλέον θερμίδες σε καθημερινή βάση. «Ακόμα και μικρές αλλαγές στον ύπνο μας μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε πράγματα που δεν μας πέρναγαν από το μυαλό, όπως η όρεξη μας, το βάρος μας και οι διατροφικές μας επιλογές» εξηγεί ο Killgore. Μια μικρή στέρηση ύπνου έχει αθροιστικές συνέπειες και μπορεί να επηρεάσει τα κιλά μας.

«Είναι απολύτως εύλογο ότι με μειωμένο έλεγχο των παρορμήσεων μας, καταφεύγουμε σε λιγότερο υγιεινές τροφές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα» λέει ο Killgore . Ο μειωμένος έλεγχος των παρορμήσεων μας ως αποτέλεσμα κόπωσης, μπορεί να επεκταθεί και στη συμπεριφορά μας εκτός από τη διατροφή μας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να κάνει μελλοντικά σχέδια και να είναι διορατικός, και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα αξιολόγησης ενός κινδύνου.

www.skepsou.gr, 28 Ιουλίου 2011.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...