Στατιστικά πάνω από το 90% των Ελλήνων αρρωσταίνει κάθε χρόνο από αυτό που αποκαλούμε απλά «ιώσεις», «γρίπη» και «κρυολογήματα». Πέραν του πόσο μπορεί να υποφέρει ένα άτομο, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι επίσης τεράστιες. Χαμένες ώρες εργασίας, ακυρωμένα ραντεβού και κοινωνικές εκδηλώσεις, γιορτές, επέτειοι και ταξίδια.
Παρ’όλα τα εκατομμύρια φάρμακα και αντιβιοτικά που ταΐζουμε τους εαυτούς μας κάθε χρόνο, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται. Σε λίγο δεν θα υπάρχει κανείς σχεδόν που δεν θα αρρωσταίνει τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο. Τι συμβαίνει;
Τα μικρόβια δεν είναι τίποτα.
Η ικανότητα του οργανισμού να τα αντιμετωπίζει είναι το παν.
Αυτό παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Παστέρ που ανακάλυψε τα μικρόβια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε κατά των ιώσεων σήμερα μπορεί να είναι αποτελεσματικά πρόσκαιρα αλλά μακροπρόθεσμα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εξασθενούν τον οργανισμό και τον κάνουν πιο ευάλωτο σε ευκαιριακές ιώσεις. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών εκτός του ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, παράλληλα δημιουργεί και «υπέρ-ιούς» που αντιστέκονται με όλο και μεγαλύτερο πείσμα. Πολλοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουν ότι έχουμε περάσει στην «μετα-αντιβιοτική» εποχή. Δηλαδή σε λίγο δε θα υπάρχουν αντιβιοτικά που να μπορούν να εξολοθρεύσουν όλα τα παθογόνα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα φάρμακα ενεργούν κυρίως παρεμβατικά. Στοχεύουν τα παθογόνα και προσπαθούν να τα εξολοθρεύσουν. Δεν ενισχύουν όμως τον οργανισμό έτσι ώστε να κάνει τη δουλειά ο ίδιος, που είναι και η πιο αποτελεσματική μόνιμη λύση. Επί πλέον τα μικρόβια έχει αποδειχθεί ότι προσαρμόζονται στις διάφορες χημικές επιθέσεις που εξαπολύει ο άνθρωπος εναντίον τους πολύ γρηγορότερα από την ταχύτητα με την οποία εφευρίσκονται τέτοια χημικά από την επιστήμη. Αυτή η προσαρμογή περνάει μέσω του γονιδιακού υλικού των μικροβίων σε άλλα μικρόβια τα οποία είναι τώρα “Θωρακισμένα” έναντι των αντιβιοτικών και άτρωτα. Επειδή όμως καθ’ ορισμόν μαζί με τα παθογόνα τα αντιβιοτικά εξολοθρεύουν και πολλούς ωφέλιμους μικρο-οργανισμούς απαραίτητους για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού – αντιβίωση = εναντίον του βίου/ζωής – τα μεν παθογόνα είναι τώρα άτρωτα στα αντιβιοτικά αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός ανίκανος πλέον και ο ίδιος να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Η ενίσχυση του οργανισμού με φυσικά μέσα.
Με μερικές ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορείτε να αφανίσετε τις ιώσεις, τη γρίπη και τα κρυολογήματα και να ανήκετε στο προνομιούχο 10% του πληθυσμού που δεν αρρωσταίνει σχεδόν ποτέ το χειμώνα.
Περιβάλλον: Αποφεύγετε κλειστούς, μολυσμένους από το κάπνισμα χώρους, που δεν αερίζονται καλά και συσσωρεύονται πολλά άτομα. Αερίζετε τους χώρους που ζείτε και εργάζεστε τακτικά. Να ντύνεστε καλά με ζεστά ρούχα.
Διατροφή: Αποφεύγετε πολλούς καφέδες, αλκοόλ, αναψυκτικά του εμπορίου και τηγανητά γιατί καταπιέζουν το ανοσοποιητικό. Αυξήστε σαλάτες, φρούτα και λαχανικά που το ενισχύουν. Να πίνετε μπόλικο καθαρό νερό.
Υγιεινή: Αποφεύγετε εστίες μολύνσεως και πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι όταν πιάνετε διάφορα πράγματα όπως χρήματα, αυγά ή τοξικά όπως χρώματα.
Διατροφικά συμπληρώματα: Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από πολλά θρεπτικά στοιχεία που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν στις ποσότητες και τους συνδυασμούς που λαμβάνουμε από την τροφή μας, οπότε θα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Πάνω από όλα όμως προσέχουμε την διατροφή μας καθώς ο οργανισμός μας απορροφάει πολύ καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε από τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε.
www.skepsou.gr, 9 Μαρτίου 2011.
Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που το έστειλε, αν θέλεις και εσύ να μοιραστείς ένα άρθρο μαζί με τους αναγνώστες μας στείλε το από εδώ: Πρότεινε ένα άρθρο
0 Σχόλια