Η πρόωρη σύνταξη βλάπτει την μνήμη;

από | 0 Σχόλια

Δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζει αρνητικά την μνήμη μας και κατ’ επέκταση την νοητική μας ικανότητα. Η άποψή τους όμως δεν πείθει τους πάντες στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και πολλοί υποστηρίζουν ότι φανερώνει ένα στοιχείο που είναι κοινά αποδεχτώ αλλά δύσκολο να αποδειχθεί. Σκέψου, πόσο αληθινή μπορεί να είναι η άποψή τους;

Στη μελέτη τους με τίτλο “Διανοητική Συνταξιοδότηση” παρουσιάζουν στατιστικά δεδομένα από τις ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκές χώρες που υποδηλώνουν ότι όσο νωρίτερα βγαίνουμε σε σύνταξη τόσο το χειρότερο για την μνήμη μας. Το ρήμα “use it or lose it” (σαν να λέμε, όσο δεν το χρησιμοποιείς τόσο το χάνεις) φαίνεται να επαληθεύεται ξανά.

Παρόλο που η μελέτη δεν πείθει τους πάντες στην επιστημονική κοινότητα, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί τουλάχιστον μια μικρή απόδειξη μιας γενικά αποδεκτής υπόθεσης που όμως είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα τεστ μνήμης που είχαν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια σε 22.000 Αμερικανούς άνω των 50 ετών κάθε χρόνο. Παρόμοια τεστ έγιναν και σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται και στην Ιαπωνία, την Νότιο Κορέα, την Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το τεστ που χρησιμοποιήθηκε από την μελέτη είναι αρκετά απλό. Σε κάθε άτομο που έλαβε μέρος του διαβάστηκε μια λίστα με 10 ουσιαστικά και μετρήθηκε πόσα από αυτά μπορούσε να θυμηθεί αμέσως μετά και πόσα έπειτα από 10 λεπτά. Η καλύτερη επίδοση ήταν το 20, δηλαδή ο εξεταζόμενος μπορούσε να επαναλάβει και τα δέκα ουσιαστικά και τις δυο φορές. Το συγκεκριμένο τεστ επιλέχθηκε επειδή γενικά η μνήμη χειροτερεύει με την ηλικία και είναι συνδέεται με την μείωση της νοητικής ικανότητας.

Οι Αμερικανοί είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα με μέση επίδοση το 11. Οι Δανοί και οι Άγγλοι είχαν 10, ενώ στην Ιταλία 7, στην Γαλία 8 και στην Ισπανία μόνο 6. Η Ελλάδα ήταν 10η από της 13 χώρες με μέσο όρο λίγο παραπάνω από 8. Καθώς οι Dr Willis και Susann Rohwedder μελέτησαν τα δεδομένα παρατήρησαν ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ηλικιών συνταξιοδότησης. Στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Δανία όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι υψηλότερη το 65%-70% των ανδρών εργάζεται μετά τα 60 τους, ενώ στην Γαλλία και την Ιταλία το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10%-20%, και στην Ισπανία είναι 38%. Οι ερευνητές κατέγραψαν μια σταθερή σχέση μεταξύ του ποσοστού των ατόμων που εργάζονται μετά το 60ο έτος ηλικίας σε μια χώρα και στην μέση επίδοσή τους στο τεστ μνήμης. Όσο αύξανε η ηλικία συνταξιοδότησης σε μια χώρα τόσο καλύτερη επίδοση είχαν.

Η έρευνα δεν μπορεί να μας δώσει κάποια πληροφορία για το τι είδους εργασία βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης μας, αλλά σύμφωνα με τον Dr Willis η εργασία περιέχει και άλλες πτυχές που μπορούν να βοηθάνε. “Υπάρχουν αποδείξεις ότι κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο, το ότι οι εργαζόμενοι ξυπνάνε νωρίς, αλληλεπιδρούν με συνεργάτες ή πελάτες, αναλαμβάνουν ευθύνη, έχει θετικές επιπτώσεις”.

Οι επικριτές της έρευνας τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών που εξετάζει και ότι τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να συσχετιστούν μόνο με την ηλικία συνταξιοδότησης. Ακόμη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όπως “τι κάνει την εργασία να φαίνεται ότι βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης;”, “είναι η εργασία που βοηθάει ή η έλλειψη ασχολιών που έρχονται μετά την συνταξιοδότηση;”.

www.skepsou.gr, 25 Ιανουαρίου 2011. Βασισμένο σε άρθρο των The New York Times

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Tags

Πάμε για μελέτη;

Αν σε απασχολούν θέματα της επικαιρότητας, πνευματικά θέματα η θέματα σχετικά με την θρησκεία, επικοινώνησε μαζί μας  για μελέτη μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000   ετών

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000 ετών

Διατροφή και λίπος Αυτό το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία τι λέει η Γραφή για λίπος και διατροφή. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν,» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, καλύτερα δηλαδή να προλαβαίνει κανείς τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύει. Σοφό ρητό! Καλύτερα να...

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Οι πρώτες ενδείξεις μιας εκτεταμένης μελέτης σε έφηβους καπνιστές στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπεράσματα ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τις πιθανότητες οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, να ξεκινήσουν να καπνίζουν κανονικά. Τα ευρήματα της μελέτης...

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Γιατί να υπάρχει ένα άρθρο σχετικό με την αποπληρωμή των χρεών στη κατηγορία “Υγεία & Διατροφή”; Μα φυσικά γιατί μια από τις πιο θανατηφόρες “ασθένειες” της εποχής μας είναι το άγχος. Τα χρέη φέρνουν άγχος, ανησυχία, ασθένεια και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι συχνά...