Οι πιστωτικές κάρτες έχουν αρχίσει να γίνονται αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Αντί να κουβαλάμε ένα γεμάτο ή όχι τόσο γεμάτο πορτοφόλι, κουβαλάμε μια μικρή κάρτα και κάνουμε τις αγορές μας εύκολα και γρήγορα…, ή μήπως όχι; Σκέψου, πιστωτική ή μετρητά; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Η αλήθεια είναι ότι οι κάρτες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Για το αν η εξέλιξη αυτή είναι καλή εξαρτάται αποκλειστικά από το πως τις χρησιμοποιούμε. Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένα εργαλείο. Η σωστή χρήση προσφέρει οφέλη, η λανθασμένη χρήση όμως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζουμε και τα δυο για να κάνουμε σωστές επιλογές.
Πιστωτικές Κάρτες – Τα Καλά
1. Πρακτικότητα. Το καλύτερο με τις κάρτες είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να κουβαλάμε πολλά μετρητά. Όλο και περισσότερα καταστήματα δέχονται κάρτες κάνοντας της ζωή πιο εύκολη.
2. Οικονομικότερες Αγορές. Όλο και περισσότερες οικονομικές συναλλαγές γίνονται στο διαδίκτυο, από αεροπορικά εισιτήρια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, βιβλία, τηλεοράσεις, ακόμη και τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές οι τιμές στο διαδίκτυο είναι καλύτερες από αυτές στα καταστήματα καθώς οι διαδικτυακές εταιρίες απασχολούν λιγότερους υπάλληλους και δεν έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα με ένα κατάστημα (νοίκια, βιτρίνα, ηλεκτρικό κλπ). Ο μέσος καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα αγοράζοντας προσεκτικά από το διαδίκτυο.
3. Αναγκαιότητα? Αν ταξιδεύεις συχνά λόγω δουλειάς ή ψυχαγωγίας η πιστωτική κάρτα μάλλον γίνεται αναγκαιότητα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο εύκολο να κλείσεις ένα αεροπορικό εισιτήρια από το τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο, μέρα ή νύχτα, με κάρτα παρά να τρέχεις σε ταξιδιωτικά γραφεία εδώ και εκεί. Αν χρειαστεί να νοικιάσεις αυτοκίνητο, οι περισσότερες εταιρίες πλέον δεν νοικιάζουν αν ο πελάτης δεν έχει κάρτα. Και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε κάθε χώρα σε αντίθεση με τα χρήματα όπου κάθε χώρα εκτός Ευρώπης έχει και το νόμισμα της. Η σωστή χρήση πιστωτικής λοιπόν, μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και είναι μια ευκολία.
Πιστωτικές Κάρτες – Οι Κίνδυνοι
Η χρήση πιστωτικών καρτών όμως κρύβει και κινδύνους και η απερίσκεπτη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ας δούμε κάποιους από τους κινδύνους.
1. Περισσότερα Έξοδα. Στατιστικές έρευνες της αγοράς έχουν δείξει ότι ένα άτομο που ψωνίζει με πιστωτική μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 35% περισσότερα από ότι θα ξόδευε αν ψώνιζε με μετρητά. Ο λόγος? Απλά, όταν ψωνίζουμε με μετρητά αγοράζουμε μόνο αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε. Με την πιστωτική, αγοράζουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσα ξοδεύουμε, οπότε αγοράζουμε και πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα αγοράζαμε. Όπως είπε κάποιος, “όποτε έρχεται ο λογαριασμός της πιστωτικής, πάντα είναι μεγαλύτερος από όσο περίμενα”. Αν λοιπόν δεν θέλουμε να ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα, η χρήση πιστωτικής πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
2. Τεράστια Επιτόκια. Όταν έρχεται ο λογαριασμός της πιστωτικής κάθε μήνα, το κάλλιστο είναι να την ξεπληρώνουμε στο έπακρο, αλλιώς οι τράπεζες χρεώνουν τεράστια επιτόκια που συχνά ξεπερνούν και το 25%! Καλύτερα να μην αγοράσεις κάτι, παρά να το αγοράσεις και ύστερα να πληρώνεις 25% επιτόκιο. Κάποιες τράπεζες προσφέρουν χαμηλό επιτόκιο για μερικούς μήνες ως “προσφορά γνωριμίας”, σίγουρα δεν το κάνουν φιλανθρωπία. Κερδίζουν πάλι με δυο τρόπους. Πρώτον, αποκτούν περισσότερους πελάτες τους οποίους ξεζουμίζουν αργότερα όταν ανεβάσουν το επιτόκιο. Δεύτερον, ο μη προσεκτικός καταναλωτής κάνει μεγάλες αγορές με το σκεπτικό ότι το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό, ή και μηδενικό. Οι μήνες όμως της προσφοράς περνάνε γρήγορα και όταν το επιτόκιο ανεβεί ο άμοιρος καταναλωτής έχει συσσωρεύσει χρέος το οποίο πρέπει να ξεπληρώσει συχνά με μεγάλο επιτόκιο, χάνοντας πολλά χρήματα.
3. Ελάχιστη πληρωμή. Εδώ βρίσκεται ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Όταν έρχεται ο λογαριασμός υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό που πρέπει να πληρωθεί. Ο αφελής καταναλωτής σκέφτεται, “πολύ ωραία, θα πληρώσω μόνο το ελάχιστο ποσό και τα υπόλοιπα αργότερα”. Τεράστιο λάθος. Αν δεν πληρωθεί ολόκληρο το ποσό τον ίδιο μήνα, τον επόμενο μήνα θα υπάρχει για αποπληρωμή, (α) το υπόλοιπο του προηγούμενου μήνα που δεν εξοφλήθηκε, (β) ο τόκος με το τεράστιο επιτόκιο, και (γ) τα έξοδα του νέου μήνα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι ούτε το δεύτερο μήνα θα είναι δυνατόν να εξοφληθεί το ποσό εξ ολοκλήρου. Οπότε τον τρίτο μήνα θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο υπόλοιπο κοκ. Φαύλος κύκλος. Το χρέος αρχίζει να συσσωρεύεται, το επιτόκιο είναι μεγάλο, και οι τράπεζες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν, αν δεν ξεπληρωθεί η κάρτα αμέσως, θα χαθούν πολλά χρήματα άσκοπα. Αν δεν είναι δυνατόν να εξοφλείται ολόκληρο το υπόλοιπο κάθε μήνα, είναι πολύ προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται καθόλου! Τελεία και παύλα.
4. Ποινές. Οι περισσότερες τράπεζες χρεώνουν ποινές για διάφορες παραβάσεις των όρων χρήσεις, αν δηλαδή δεν γίνει πληρωμή στον προκαθορισμένο χρόνο, αν ο καταναλωτής υπερβεί το χρηματικό όριο χρήσης κλπ. Αυτές οι ποινές μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά ουσιαστικά είναι χρήματά που χαρίζουμε στις τράπεζες που με ελάχιστο επιπλέον κόστος καρπώνονται τις αστοχίες μας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές και στη χρήση. Να μη τους δίνουμε τζάμπα χρήματα.
5. Ετήσια Συνδρομή. Οι τράπεζες έχουν τεράστια οφέλη από τη χρήση πιστωτικών καρτών. Το να χρεώνουν και ετήσια συνδρομή είναι τελείως παράλογο. Το σκεπτικό είναι ότι μας προσφέρουν υπηρεσία, άρα πρέπει να πληρώσουμε. Στην πραγματικότητα είναι ένας ακόμη τρόπος να βγάζουν εύκολο κέρδος. Σε πολλές χώρες με πιο ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα οι ετήσιες συνδρομές έχουν σταματήσει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, αν και κάποιες τράπεζες πάνε να τις καταργήσουν. Αν αποφασίσεις να βγάλεις πιστωτική πίεσε τους σε αυτό το θέμα. Όταν δουν ότι πολλοί πελάτες δυσανασχετούν, ή ακόμη και φεύγουν, ίσως αποφασίσουν να καταργήσουν αυτά τα αχρείαστα συνδρομητικά τέλη.
Συμπέρασμα. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Αν όμως κάποιος μπορεί να αποφύγει την χρήση τους, καλά θα κάνει να μην μπει στον κόπο να αποκτήσει μια, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη. Αν πάλι κάποιος έχει πιστωτική ή ο τρόπος ζωής του σημαίνει ότι τη χρειάζεσαι, τότε πρέπει να τη χρησιμοποιεί με μεγάλη προσοχή. Η σωστή χρήση μπορεί να επιφέρει οφέλη. Η λάθος χρήση όμως κοστίζει ακριβά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που του αρέσει να χαρίζει τα χρήματά του στις τράπεζες. Ιδιαίτερα σε καιρό κρίσης.
www.skepsou.gr, 16 Ιανουαρίου 2011.
0 Σχόλια