Επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου DNA ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να το τροποποιούν και να το “διορθώνουν”. Σκέψου, είναι δυνατόν κάποια μέρα να κάνουμε DNA lifting;
Στη Silicon Valley, την βάση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην Αμερική είναι γενικά αποδεκτό ότι η εποχή της πληροφορικής σύντομα θα δώσει τα πρωτεία στην εποχή της συνθετικής γενετικής. Αυτή η τάση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε μια σειρά από ομιλίες των γενετιστών George Church και J. Craig Venter σε ένα ακροατήριο από επιστήμονες, επιχειρηματίες και συγγραφείς που πραγματοποιήθηκε στο Δυτικό Χόλιγουντ. Οι δυο αυτοί γενετιστές είναι ιδιαίτερα γνωστοί για το έργο τους σχετικά με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Στις ομιλίες τους οι δυο γενετιστές δήλωσαν ότι η ικανότητα των επιστημόνων να αποκρυπτογραφούν το ανθρώπινο γονιδίωμα, να εισαγάγουν τα στοιχεία του σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τα αντιγράφουν, να τα τροποποιούν και να τα επανατοποθετούν σε ζωντανούς οργανισμούς θα αλλάξει τον κόσμο.
Η τεχνολογία δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Dr. Church αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, το κόστος προσδιορισμού της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει πέσει από τα $3 δισεκατομμύρια στα $5 χιλιάδες και συνεχίζει να πέφτει κάνοντας την τεχνολογία πολύ πιο προσιτή. Ο Dr. Church είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 17 εταιρίες και ένα πρόγραμμα “ανοικτού λογισμικού” που επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες για την περαιτέρω μείωση του κόστους της αποκρυπτογράφησης και να επιταχύνουν την διαδικασία του προσδιορισμού της αλληλουχίας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανάπτυξη της συνθετικής γενετικής εμφανίζεται να είναι παρόμοια με την ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπολογιστών πριν μερικές δεκαετίες. Η βιομηχανία υπολογιστών αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς επειδή στη δεκαετία του 1970 ο φυσικός Carver Mead βοήθησε την τότε αναδυόμενη τεχνολογία να χρησιμοποιήσει τυποποιημένες σχεδιαστικές διαδικασίες βασισμένες σε συστήματα αυτόνομων τμημάτων (modular component systems). Έκτοτε η βιομηχανία υπολογιστών γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται πλέον να συμβαίνει και με την συνθετική βιολογία.
Ο Dr. Venter που τις περασμένες τρεις δεκαετίες ασχολείται με θέματα υπολογιστών βλέπει πλέον το μέλλον διαφορετικά. “Θεωρώ το DNA ως ένα ‘αναλογικό πληροφοριακό σύστημα’, και ελπίζω να σας πείσω ότι είναι το Λογισμικό της ζωής.”
Βασισμένο σε άρθρο του John Markoff, δημοσιευμένο στους New York Times “Science Times”, 24 Νοεμβρίου 2009.
0 Σχόλια