Έρευνες σχετικά με τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία μας παρουσιάζουν μια αντιφατική εικόνα ακόμα και για τους επιστήμονες. Σκέψου, πόσο σίγουρος είσαι ότι ωφελείς την υγεία σου όταν καταναλώνεις ένα ποτό ή λίγο κόκκινο κρασί;
Το αλκοόλ μας βλάπτει, το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά, τα πάντα με μέτρο είναι καλά… Αν αισθάνεστε μπερδεμένοι, μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι.
Στην Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες για την σωστή κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτές οι άνδρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 21 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ στα 14 ποτά.
Παρόλα αυτά μια μελέτη που ονομάστηκε “μελέτη του ενός Εκατομμυρίου Γυναικών” (Million Women study), επειδή έγινε σε ένα εκατομμύριο γυναίκες συμπέρανε ότι ακόμη και μόνο ένα ποτό την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του φάρυγγα και του συκωτιού. Οι Βρετανοί πράγματι είναι μπερδεμένοι, μια πρόσφατη έρευνα για τον World Cancer Research Fund βρήκε ότι οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι σχετικά με τους ισχυρισμούς για το τι προκαλεί ή προλαμβάνει τον καρκίνο.
Ερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, το BBC 4 αποκαλύπτει μια ανησυχητική έλλειψη γνώσης σχετικά με το πως το αλκοόλ αλληλεπιδρά με το σώμα: οι επιστήμονες δεν έχουν διευκρινίσει ούτε γιατί το αλκοόλ μας προκαλεί πονοκεφάλους, ούτε γιατί προκαλεί καρκίνο. Το αλκοόλ καθώς επεξεργάζεται από το σώμα μας μετατρέπεται σε τοξικές ενώσεις – άλλα πώς αυτές οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά είναι άγνωστο. Από τη στιγμή που η κληρονομικότητα, το φύλο και η ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αλληλεπιδρούμε με το αλκοόλ, ένα ασφαλές όριο κατανάλωσης για κάποιον πιθανώς να μην είναι ασφαλές για κάποιον άλλον.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και την οικονομία προβάλλονται τακτικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επισημαίνονται και από την κυβέρνηση (της Μεγάλης Βρετανίας). Αλλά παρότι ο σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου είναι γνωστή για περισσότερο από 100 χρόνια, αποτελεί ένα πεδίο έρευνας ελάχιστα κατανοητό και σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες δεν έχει λάβει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι καθώς συνεχίζουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ποσότητα, δεν είμαστε πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους ή τη ζημιά που προκαλούμε στην υγεία μας, αφού η επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη οδηγία. Στην πραγματικότητα πολλοί από μας πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε την υγεία μας.
Μύθος
“Η πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία μας είναι ένας μεγάλος μύθος,” σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάλερι Μπεράλ (Valerie Beral) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford) και η κύρια συγγραφέας της μελέτης του ενός Εκατομμυρίου Γυναικών (Million Women study). “Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη.”
Ο καθηγητής Ρότζερ Κόρντερ (Roger Corder), συγγραφέας της Δίετας του Κόκινου Κρασιού (The Red Wine Diet), θα διαφωνούσε μαζί της. “Η έρευνα μας αναγνώρισε μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται προκυανιδίνες (procyanadins) και είναι πολυφαινόλες, βασικό συστατικό όσον αφορά την προστασία μας από καρδιακές παθήσεις.” Οι πολυφαινόλες, όπως η αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη (resveratrol), βρίσκονται στο φλοιό των σταφυλιών του κόκκινου κρασιού. “Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών. Άλλα,” προσθέτει εμφατικά, “χρειάζεσαι τεράστιες ποσότητες”. Στους ανθρώπους αντιστοιχούν σε χιλιάδες λίτρα κόκκινου κρασιού.
Ο καθηγητής Κόρντερ (Corder) απορρίπτει την ιδέα ότι το κρασί αποτελεί ένα ποτό που προάγει την υγεία μας, ως “πλούσιο σε πολυφαινόλες” ή “πλούσιο σε αντιοξειδωτικά”. Άλλα, τονίζει, ότι δυο μικρά ποτήρια με κρασί πλούσιο σε προκυανιδίνες (procyanadins) θα πρόσφερε κάποιο όφελος. “Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα κρασιά των σούπερ μάρκετ είναι χαμηλά σε προκυανιδίνες (procyanadins) και υψηλά σε αλκοόλ. Προωθούμε κακό κρασί για κακές συνήθειες”.
Βασισμένο σε άρθρο της Sue Nelson, συγγραφέα και παρουσιάστρια του BBC 4, 8 Ιουνίου 2009.
0 Σχόλια