Παχαίνουμε πίνοντας

από | 0 Σχόλια

Μελέτες δείχνουν ότι ποτά υψηλά σε θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της άυξησης τους σωματικού μας βάρους, την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε για τις θερμίδες τους. Σκέψου, μήπως δεν μπορείς να χάσεις κάποια κιλά λόγω του τι πίνεις;

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι δεν παχαίνουμε μόνο από το φαγητό. Πολλές από τις επιπλέον θερμίδες τις παίρνουμε από τα διάφορα αναψυκτικά, και τους καφέδες που καταναλώνουμε. Παρόλο που οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, τα συμπεράσματά τους ισχύουν για όλες τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει οξυνθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά το πέρασμα αυτών των χρόνων στις ΗΠΑ η κατανάλωση θερμίδων έχει αυξηθεί περίπου 150 το 300 θερμίδες ημερησίως. Περίπου το μισό της αύξησης αυτής προέρχεται από την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Τόσο η ποικιλία τους (αναψυκτικά, χυμοί, γάλα με κακάο, καφές, τσάι) όσο και οι μερίδες που καταναλώνονται καθημερινά έχουν αυξηθεί. Το μέγεθος των μερίδων έχει επίσης αυξηθεί, και ξεπερνάει το 50%. Έρευνες αποδεικνύουν ότι καθώς καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από μη αλκοολούχα ποτά δεν φροντίζουμε να μειώσουμε το πόσο τρώμε με αποτέλεσμα να παίρνουμε συνολικά περισσότερες θερμίδες ανά γεύμα.

Για παράδειγμα, υπήρξε μια νέα έρευνα κατά την οποία 33 άτομα έτρωγαν ακριβώς το ίδιο γεύμα μια φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, το μόνο που διέφερε ήταν η ποσότητα ή το είδος του αναψυκτικού. Το συμπέρασμα ήταν ότι ανεξάρτητα από το αναψυκτικό που τους προσφέρθηκε, πάντα ήπιαν περισσότερο όταν τους το σέρβιραν σε μεγαλύτερο ποτήρι· οι γυναίκες κατανάλωσαν 10% περισσότερο ενώ οι άνδρες 26% περισσότερο. Ακόμη οι συμμετέχοντες έφαγαν την ίδια ποσότητα φαγητού ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες έλαβαν από το αναψυκτικό τους, με αποτέλεσμα να λάβουν περισσότερες θερμίδες ανά γεύμα. Παρόλο όμως που το γεύμα τους περιείχε περισσότερες θερμίδες δεν υπήρξε καμιά διαφορά στο πόσο χορτάτοι αισθάνονταν.

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την αδυναμία μας να αντιληφθούμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από τα αναψυκτικά προσφέρουν διάφορες πιθανές αιτίες. Τα υγρά περνάνε γρήγορα από τους αισθητήρες του στόματος και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να σταλούν τα απαραίτητα σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να πληροφορηθεί ότι “φάγαμε”. Αν συγκρίνουμε το φαγητό με τα αναψυκτικά βλέπουμε ότι το φαγητό μας χορταίνει που σημαίνει ότι στέλνονται σήματα στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τρώμε. Καθώς οι μερίδες των αναψυκτικών μεγαλώνουν είναι ευκολότερο να καταπιούμε περισσότερες θερμίδες παρά να φάμε μεγαλύτερες μερίδες από κανονικό φαγητό. Ακόμη, μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχει και μια ψυχολογική διάσταση στο θέμα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι τα αναψυκτικά ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία από το φαγητό, με αποτέλεσμα παρόλο που μπορεί να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες από αναψυκτικά να θεωρούμε ότι δεν έχουμε φάει τίποτα.

Βασισμένο στο άρθρο της By Karen Collins, R.D., MSNBC.com,, 16 Φεβρουαρίου 2007.

Μοίρασε το:

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Αλόη Βέρα – το φάρμακο της φύσης

Φάρμακα, χημικές ενώσεις, παράγωγα, βιταμίνες, τονωτικά... Οι βιομηχανίες φαρμάκων ανακαλύπτουν συνεχώς νέα προϊόντα. Η φύση όμως έχει τις δικές της συνταγές. Σκέψου πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα φυτό όπως η Αλόη Βέρα; Στις περασμένες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια...

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Ανάρρωση από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική...

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Από την Briana Pastorino - 20 Οκτωβρίου 2021 Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη, η οποία...