Παχαίνουμε πίνοντας

από | 0 Σχόλια

Μελέτες δείχνουν ότι ποτά υψηλά σε θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της άυξησης τους σωματικού μας βάρους, την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε για τις θερμίδες τους. Σκέψου, μήπως δεν μπορείς να χάσεις κάποια κιλά λόγω του τι πίνεις;

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι δεν παχαίνουμε μόνο από το φαγητό. Πολλές από τις επιπλέον θερμίδες τις παίρνουμε από τα διάφορα αναψυκτικά, και τους καφέδες που καταναλώνουμε. Παρόλο που οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, τα συμπεράσματά τους ισχύουν για όλες τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει οξυνθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά το πέρασμα αυτών των χρόνων στις ΗΠΑ η κατανάλωση θερμίδων έχει αυξηθεί περίπου 150 το 300 θερμίδες ημερησίως. Περίπου το μισό της αύξησης αυτής προέρχεται από την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Τόσο η ποικιλία τους (αναψυκτικά, χυμοί, γάλα με κακάο, καφές, τσάι) όσο και οι μερίδες που καταναλώνονται καθημερινά έχουν αυξηθεί. Το μέγεθος των μερίδων έχει επίσης αυξηθεί, και ξεπερνάει το 50%. Έρευνες αποδεικνύουν ότι καθώς καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από μη αλκοολούχα ποτά δεν φροντίζουμε να μειώσουμε το πόσο τρώμε με αποτέλεσμα να παίρνουμε συνολικά περισσότερες θερμίδες ανά γεύμα.

Για παράδειγμα, υπήρξε μια νέα έρευνα κατά την οποία 33 άτομα έτρωγαν ακριβώς το ίδιο γεύμα μια φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, το μόνο που διέφερε ήταν η ποσότητα ή το είδος του αναψυκτικού. Το συμπέρασμα ήταν ότι ανεξάρτητα από το αναψυκτικό που τους προσφέρθηκε, πάντα ήπιαν περισσότερο όταν τους το σέρβιραν σε μεγαλύτερο ποτήρι· οι γυναίκες κατανάλωσαν 10% περισσότερο ενώ οι άνδρες 26% περισσότερο. Ακόμη οι συμμετέχοντες έφαγαν την ίδια ποσότητα φαγητού ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες έλαβαν από το αναψυκτικό τους, με αποτέλεσμα να λάβουν περισσότερες θερμίδες ανά γεύμα. Παρόλο όμως που το γεύμα τους περιείχε περισσότερες θερμίδες δεν υπήρξε καμιά διαφορά στο πόσο χορτάτοι αισθάνονταν.

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την αδυναμία μας να αντιληφθούμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από τα αναψυκτικά προσφέρουν διάφορες πιθανές αιτίες. Τα υγρά περνάνε γρήγορα από τους αισθητήρες του στόματος και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να σταλούν τα απαραίτητα σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να πληροφορηθεί ότι “φάγαμε”. Αν συγκρίνουμε το φαγητό με τα αναψυκτικά βλέπουμε ότι το φαγητό μας χορταίνει που σημαίνει ότι στέλνονται σήματα στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τρώμε. Καθώς οι μερίδες των αναψυκτικών μεγαλώνουν είναι ευκολότερο να καταπιούμε περισσότερες θερμίδες παρά να φάμε μεγαλύτερες μερίδες από κανονικό φαγητό. Ακόμη, μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχει και μια ψυχολογική διάσταση στο θέμα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι τα αναψυκτικά ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία από το φαγητό, με αποτέλεσμα παρόλο που μπορεί να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες από αναψυκτικά να θεωρούμε ότι δεν έχουμε φάει τίποτα.

Βασισμένο στο άρθρο της By Karen Collins, R.D., MSNBC.com,, 16 Φεβρουαρίου 2007.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Tags

Πάμε για μελέτη;

Αν σε απασχολούν θέματα της επικαιρότητας, πνευματικά θέματα η θέματα σχετικά με την θρησκεία, επικοινώνησε μαζί μας  για μελέτη μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000   ετών

Διατροφή και λίπος – απίθανη οδηγία υγείας 3000 ετών

Διατροφή και λίπος Αυτό το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία τι λέει η Γραφή για λίπος και διατροφή. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν,» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, καλύτερα δηλαδή να προλαβαίνει κανείς τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύει. Σοφό ρητό! Καλύτερα να...

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία

Οι πρώτες ενδείξεις μιας εκτεταμένης μελέτης σε έφηβους καπνιστές στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπεράσματα ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τις πιθανότητες οι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, να ξεκινήσουν να καπνίζουν κανονικά. Τα ευρήματα της μελέτης...

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Πρακτικά βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη

Γιατί να υπάρχει ένα άρθρο σχετικό με την αποπληρωμή των χρεών στη κατηγορία “Υγεία & Διατροφή”; Μα φυσικά γιατί μια από τις πιο θανατηφόρες “ασθένειες” της εποχής μας είναι το άγχος. Τα χρέη φέρνουν άγχος, ανησυχία, ασθένεια και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι συχνά...