Απαγόρευση ανοικοδόμησης μιναρέδων στην Ελβετία

από | 1 Σχόλιο

Η απόφαση των Ελβετών να απαγορεύσουν την ανοικοδόμηση μιναρέδων στην χώρα τους έχει χαρακτηριστεί ως μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και της θρησκευτικής ελευθερίας των μεταναστών που ζουν εκεί. Αλλά για πολλούς Ελβετούς πολίτες αποτελεί μια προσπάθεια να προστατεύσουν την κουλτούρα τους. Σκέψου, πρέπει να απαγορεύεται σε μετανάστες να εκδηλώνουν δημόσια τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή όχι;

Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας είχαν νωρίτερα απορρίψει την ακροδεξιά πρωτοβουλία ως παραβίαση του Ελβετικού συντάγματος και της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών της χώρας.

Όλα άρχισαν όταν μια ομάδα πολιτικών από το SVP, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, και της συντηρητικής Δημοκρατικής Ένωσης Συνομοσπονδιών συγκέντρωσαν επαρκείς υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην “Ισλαμοποίηση της Ελβετίας.” Η αφίσα της εκστρατείας τους απεικόνιζε την Ελβετική σημαία καλυμμένη με μιναρέδες σε σχήμα πυραύλων και το πορτρέτο μιας γυναίκας καλυμμένης με μαύρο μανδύα και φερετζέ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009, και οι Ελβετοί πολίτες αποφάσισαν την επιβολή της απαγόρευση.

Απαγόρευση ανοικοδόμησης μιναρέδων στην Ελβετία

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για θέματα που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα προστατευόμενα από διεθνή συνθήκες. Ο Navi Pillay, Ύπατος Αρμοστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. και πρώην δικαστής στην Νότιο Αφρική, δήλωσε ότι η απαγόρευση της ανέγερσης ενός κτηρίου που συνδέεται με το Ισλάμ ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ήταν “καθαρά μια ρατσιστική πράξη”, ακόμη δήλωσε: “Διστάζω να καταδικάσω τη δημοκρατική ψήφο, άλλα δεν διστάζω να καταδικάσω τον εθνικισμό που έχει χαρακτηρίσει πολιτικές εκστρατείες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελβετίας, ο οποίος έχει οδηγήσει σε παρόμοιες αποφάσεις”. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελβετία να βρίσκεται σε “μη συμμόρφωση” με το Διεθνές Σύμφωνο Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων, το οποίο έχει επικυρώσει.

Υπουργοί της κυβέρνησης προσπάθησαν να περιορίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και την απογοήτευση που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι απέτυχαν να καταπραΰνουν τις λαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα επιφέρει η “σταδιακής Ισλαμοποίησης” της χώρας, όπως αυτός παρουσιάζεται από τα ακροδεξιά κόμματα.

Οι εφημερίδες της χώρας αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα με διάφορους τρόπους. Χαρακτηριστική ήταν η Le Temps που το αποκάλεσε ως μια “βίαιη πράξη εχθρότητας” ενάντια στους Μουσουλμάνους, που ήταν “εμπνευσμένη από φόβο, καχυποψία και άγνοια”. Από την άλλη πλευρά, η δημοφιλέστερη εφημερίδα της χώρας Blick, υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων δεν καταπιέζει τη θρησκευτική ελευθερία κανενός, και ότι οι μετανάστες χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης τους μέσα στην Ελβετική κοινωνία. “Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για το ποιοι είμαστε!” ήταν το πρωτοσέλιδο της, ενώ ανέφερε σε κύριο άρθρο της ότι “Απαιτούμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν οι Μουσουλμάνοι αποδέχονται το νομικό μας σύστημα χωρίς όρους και επιφυλάξεις”.

Η Ελβετία, μια χώρα με 7.7 εκατομμύρια κατοίκους, στεγάζει περισσότερο από 300.000 Μουσουλμάνους μετανάστες κυρίως από τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία. Η απαγόρευση την έχει φέρει στη πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής διαμάχης σχετικά με το μέχρι σε ποιο σημείο οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσουν στην αφομοίωση των Μουσουλμάνων μεταναστών και της Ισλαμικής κουλτούρας.

Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ελβετίας αντέδρασαν επιφυλακτικά. “Αρχικά αιφνιδιαστήκαμε καθώς δεν περιμέναμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα,” δήλωσε ο Abdel Majri, πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου Μουσουλμάνων, “Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εξάπλωση της Ισλαμοφοβίας στην Ελβετία και γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.” Ορισμένες ευρωπαϊκές Μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες ότι Μουσουλμάνοι που ζουν σε Ισλαμικές χώρες μη οικείες με την Ευρωπαϊκή πολιτική και κουλτούρα, δεν θα εκφράσουν μια παρόμοια κατανόηση, “Φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν τα συμβάντα ακραίων συμπεριφορών και από τις δυο πλευρές,” δήλωσε ο Ayman Ali, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ισλαμικών Οργανώσεων στην Ευρώπη.

Βασισμένο σε άρθρο του Nick Cumming-Bruce, δημοσιευμένο στους New York Times 30 Νοεμβρίου 2009, και σε άρθρο του πρακτορείου Reuters, δημοσιευμένο την 1η Δεκεμβρίου 2009


Σχετικά άρθρα στο www.skepsou.gr:

Επιτρέπουμε στους Φανατικούς να μας κυβερνούν

Μοίρασε το:

1 Σχόλιο

  1. binance основатель

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

    Απάντηση

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα από εμάς ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις,  γράψε μας ένα μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίζουμε.

Θέλεις δωρεάν βιβλίο;

Επικοινώνησε μαζί μας και πάρε ένα βιβλίο δώρο.

Κατηγορία

Tags

Χρειάζεσαι πνευματική βοήθεια;

Σε απασχολούν θέματα της
επικαιρότητας, πνευματικά 
θέματα η θέματα που 
σχετίζονται με την θρησκεία; 
Μπορείς να επικοινωνήσεις
μαζί μας  για μελέτη και βοήθεια 
μέσα από την Αγία Γραφή.

Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτής της ιστοσελίδας, συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή, καθώς επίσης ότι έχω το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που παρέχω στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Κανένα από τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Διαβάστε επίσης…

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Κοσμοθεωρίες και οικονομική κρίση

Ας δούμε ακόμη ένα παράδειγμα, η οικονομική κρίση και τι πρέπει να γίνει για να τη ξεπεράσουμε. Κατά κοινή ομολογία υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε, ο καθένας με τη δική του βαρύτητα: η κακοδιαχείριση (σκάνδαλα, μίζες, φακελάκια,...

Ρητορείες και πραγματικότητες

Ρητορείες και πραγματικότητες

Μεγάλη η τόνωση το τελευταίο διάστημα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η σημασία της ψυχολογικής διάστασης της οικονομίας έχει γίνει σημαία έτσι ώστε οι επενδύσεις να γίνουν ελκυστικές και τελικά να βοηθήσουν προς την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε...

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η «άλλη» δόση του φαρμάκου

Η εξάρτησή μας από αυτή την δόση παραμένει τόσο δριμύτατη που σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν ζεις μόνο αγανάκτηση μπορεί να σου δημιουργήσει. Σαν εξαρτημένος από απαγορευμένες ουσίες ο λαός αισθάνεται ότι η «επόμενη δόση» θα μας κρατήσει ζωντανούς για λίγο ακόμα....