Η απόφαση των Ελβετών να απαγορεύσουν την ανοικοδόμηση μιναρέδων στην χώρα τους έχει χαρακτηριστεί ως μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και της θρησκευτικής ελευθερίας των μεταναστών που ζουν εκεί. Αλλά για πολλούς Ελβετούς πολίτες αποτελεί μια προσπάθεια να προστατεύσουν την κουλτούρα τους. Σκέψου, πρέπει να απαγορεύεται σε μετανάστες να εκδηλώνουν δημόσια τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή όχι;
Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας είχαν νωρίτερα απορρίψει την ακροδεξιά πρωτοβουλία ως παραβίαση του Ελβετικού συντάγματος και της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών της χώρας.
Όλα άρχισαν όταν μια ομάδα πολιτικών από το SVP, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, και της συντηρητικής Δημοκρατικής Ένωσης Συνομοσπονδιών συγκέντρωσαν επαρκείς υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην “Ισλαμοποίηση της Ελβετίας.” Η αφίσα της εκστρατείας τους απεικόνιζε την Ελβετική σημαία καλυμμένη με μιναρέδες σε σχήμα πυραύλων και το πορτρέτο μιας γυναίκας καλυμμένης με μαύρο μανδύα και φερετζέ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009, και οι Ελβετοί πολίτες αποφάσισαν την επιβολή της απαγόρευση.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για θέματα που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα προστατευόμενα από διεθνή συνθήκες. Ο Navi Pillay, Ύπατος Αρμοστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. και πρώην δικαστής στην Νότιο Αφρική, δήλωσε ότι η απαγόρευση της ανέγερσης ενός κτηρίου που συνδέεται με το Ισλάμ ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ήταν “καθαρά μια ρατσιστική πράξη”, ακόμη δήλωσε: “Διστάζω να καταδικάσω τη δημοκρατική ψήφο, άλλα δεν διστάζω να καταδικάσω τον εθνικισμό που έχει χαρακτηρίσει πολιτικές εκστρατείες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελβετίας, ο οποίος έχει οδηγήσει σε παρόμοιες αποφάσεις”. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η εφαρμογή της απαγόρευσης θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελβετία να βρίσκεται σε “μη συμμόρφωση” με το Διεθνές Σύμφωνο Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων, το οποίο έχει επικυρώσει.
Υπουργοί της κυβέρνησης προσπάθησαν να περιορίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και την απογοήτευση που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι απέτυχαν να καταπραΰνουν τις λαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα επιφέρει η “σταδιακής Ισλαμοποίησης” της χώρας, όπως αυτός παρουσιάζεται από τα ακροδεξιά κόμματα.
Οι εφημερίδες της χώρας αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα με διάφορους τρόπους. Χαρακτηριστική ήταν η Le Temps που το αποκάλεσε ως μια “βίαιη πράξη εχθρότητας” ενάντια στους Μουσουλμάνους, που ήταν “εμπνευσμένη από φόβο, καχυποψία και άγνοια”. Από την άλλη πλευρά, η δημοφιλέστερη εφημερίδα της χώρας Blick, υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων δεν καταπιέζει τη θρησκευτική ελευθερία κανενός, και ότι οι μετανάστες χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης τους μέσα στην Ελβετική κοινωνία. “Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για το ποιοι είμαστε!” ήταν το πρωτοσέλιδο της, ενώ ανέφερε σε κύριο άρθρο της ότι “Απαιτούμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν οι Μουσουλμάνοι αποδέχονται το νομικό μας σύστημα χωρίς όρους και επιφυλάξεις”.
Η Ελβετία, μια χώρα με 7.7 εκατομμύρια κατοίκους, στεγάζει περισσότερο από 300.000 Μουσουλμάνους μετανάστες κυρίως από τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία. Η απαγόρευση την έχει φέρει στη πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής διαμάχης σχετικά με το μέχρι σε ποιο σημείο οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσουν στην αφομοίωση των Μουσουλμάνων μεταναστών και της Ισλαμικής κουλτούρας.
Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ελβετίας αντέδρασαν επιφυλακτικά. “Αρχικά αιφνιδιαστήκαμε καθώς δεν περιμέναμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα,” δήλωσε ο Abdel Majri, πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου Μουσουλμάνων, “Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εξάπλωση της Ισλαμοφοβίας στην Ελβετία και γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.” Ορισμένες ευρωπαϊκές Μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες ότι Μουσουλμάνοι που ζουν σε Ισλαμικές χώρες μη οικείες με την Ευρωπαϊκή πολιτική και κουλτούρα, δεν θα εκφράσουν μια παρόμοια κατανόηση, “Φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν τα συμβάντα ακραίων συμπεριφορών και από τις δυο πλευρές,” δήλωσε ο Ayman Ali, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ισλαμικών Οργανώσεων στην Ευρώπη.
Βασισμένο σε άρθρο του Nick Cumming-Bruce, δημοσιευμένο στους New York Times 30 Νοεμβρίου 2009, και σε άρθρο του πρακτορείου Reuters, δημοσιευμένο την 1η Δεκεμβρίου 2009
Σχετικά άρθρα στο www.skepsou.gr:
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?