Πολλοί θέλοντας να χάσουν βάρος χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ύλες επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες, έρευνες όμως αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα μας κάνουν να βάλουμε βάρος. Σκέψου, πόσες συνήθειες σε έναν μη φυσικό τρόπο ζωής έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα περιμέναμε;
Τεχνητές γλυκαντικές ύλες, χωρίς θερμίδες, μπορεί να μας εμποδίσουν να χάσουμε βάρος αντί να μας βοηθήσουν. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue στην West Lafayette, Indiana, μελέτησαν πειραματικά ποντίκια που έτρωγαν φαγητό με την τεχνική γλυκαντική ύλη ζαχαρίνη, και ποντίκια που έτρωγαν φαγητό με την φυσική γλυκαντική ουσία γλυκόζη. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν γιαούρτι με ζαχαρίνη συνολικά κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες και έβαλαν περισσότερο βάρος.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα γλυκά φαγητά προειδοποιούν το σώμα μας να ετοιμαστεί να λάβει πολλές θερμίδες, αλλά αν το φαγητό είναι γλυκό εξαιτίας τεχνητών γλυκαντικών υλών και δεν περιέχει πολλές θερμίδες τότε το σώμα μας μπορεί να μπερδευτεί με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο ή να ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Neuroscience αναφέρουν, “Τα δεδομένα φανερώνουν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση φαγητού με ζαχαρίνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και του λίπους του σώματός μας, από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας φαγητού που περιέχει ζάχαρη. Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να είναι απρόσμενο για τους διάφορους γιατρούς που εδώ και χρόνια προτείνουν την χρήση τεχνητών γλυκαντικών υλών ως μια μέθοδο διατήρησης βάρους.” Άλλες τεχνητές γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα στον σώμα μας.
Τα ζώα χρησιμοποιούν την γεύση για να προβλέψουν την θερμιδική αξία των τροφών. Καθώς τρώνε γλυκές τροφές που δεν έχουν τις προβλεπόμενες θερμίδες μπορεί να προκληθεί μείωση της ικανότητάς τους στο να κατηγοριοποιούν τις τροφές. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και με τον άνθρωπο, καθώς με την αυξανόμενη χρήση γλυκαντικών ουσιών που δεν περιέχουν θερμίδες στην βιομηχανία τροφίμων, εκατομμύρια συνανθρώπων μας γεύονται γλυκά τρόφιμα που δεν ανταποκρίνονται στην θερμιδική ή στην θρεπτική αντιστοιχία.
Βασισμένο σε άρθρο του MSNBC, 10 Φεβρουαρίου 2008
0 Σχόλια