Ζούμε στο προνομιούχο τμήμα του πλανήτη και μέχρι λίγα χρόνια πριν παραπονιόμασταν ότι δεν είμαστε όσο ευρωπαίοι όσο θα έπρεπε ή όσο αξίζουμε να είμαστε, συγκρίνοντας το βιοτικό μας επίπεδο με αυτό της Γερμανίας και της Σουηδίας. Στη παραζάλη του νεοπλουτισμού μας είχαμε ξεχάσει ότι για να απολαμβάνουμε τα αγαθά μας κάποιοι άλλοι πρέπει να υποφέρουν, στην πραγματικότητα πολλοί άλλοι. Από την απέραντη Κίνα με τους σύγχρονους σκλάβους να ζούνε μακριά από τις οικογένειές τους σε «κοινόβια» εργοστάσια για να έχουμε το iPad και το Samsung μας, έως την απέραντη Αφρική και τη μισή Νότια Αμερική. Τώρα τελευταία φυσικά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι για να θραφεί το «θηρίο» χρειάζεται αίμα και καθώς η σκιά του αρχίζει να πέφτει πάνω μας αντιλαμβανόμαστε ότι οι ελπίδες μας ήταν φρούδες, ότι η ευημερία μας ήταν δανεική και ότι η ώρα της αποπληρωμής πλησιάζει.

Σου αρέσει η Αφρική; Μια ανάρτηση της Φραγκίσκα Μεγαλούδη στο προσωπικό της blog. Απολαύστε το…

 

Το internet έχει γεμίσει με διάφορες θεωρίες για το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας που τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Σκέψου, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι θα συμβεί το 2012; Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει δύο απόψεις.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα γύρω από το έτος 2012 και το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας πλησιάζει να ξεπεράσει και τον θόρυβο που είχε γίνει σχετικά με τον ερχομό του 2000. Μερικές από τις θεωρίες έχουν στοιχεία αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, αστρονομίας και φυσικής, πολυπλοκεύοντας το όλο ζήτημα.

Οι ακρότητες συνήθως εκτελούνται από μια μικρή μειονότητα φανατικών ακραίων στοιχείων, καθώς η φιλήσυχη πλειονότητα απλός παρακολουθεί – όπως για παράδειγμα συνέβη με τους Ναζί, τους κομουνιστές της Κίνας και όπως συμβαίνει με του Μουσουλμάνους στις ημέρες μας. Σκέψου, πόσο ένοχη είναι η πλειονότητα για τις ακρότητες των φανατικών;

Συχνά ακούμε διάφορους να υποστηρίζουν ότι μπορούμε να ανεχόμαστε ακραίες ιδεολογίες για οποιοδήποτε θέμα, είτε πρόκειται για θρησκεία, είτε για πολιτική, ή φιλοσοφία, εφόσον εκφράζονται μόνο μέσα σε μια μειονότητα.  Ο ψυχίατρος, Dr. Emanuel Tanay, προσπάθησε να διαχύσει λίγο φως στην δύναμη που έχουν οι ιδεολογίες στην κοινωνική ζωή μας.

Το ημερολόγιο μακράς περιόδου των Μάγιας, που αποτελείται από 5125 ετήσιους κύκλους, τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Τι μπορεί να σημαίνει; Σκέψου, υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι οι Μάγιας μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον καλύτερα από κάθε άλλον;

Οι ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι ο πολιτισμός των Μάγιας ήταν ένας από τους πιο εξελιγμένους της αρχαιότητας. Είχαν εντυπωσιακά έργα τέχνης, και έχτισαν απίθανα μνημεία, ιδιαίτερα της κλιμακωτές πυραμίδες που αποτελούσαν τους ναούς τους. Είχαν μια ανεπτυγμένη μορφή γραφής, είχαν αναπτύξει πολύ την μελέτη των άστρων σε βαθμό που μπορούσαν να κάνουν διάφορους υπολογισμούς σχετικά με την τροχιά τους.