Bookmark and Share

Αν είστε ευτυχισμένοι και το ξέρετε, ποιό είναι το μυστικό σας; Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλούς παράγοντες ευτυχίας, από τα γονίδια και τα προσωπικά χαρακτηριστικά ως τις επιλογές στη ζωή μας, που φαίνεται να ταυτίζονται με την ευτυχία και τη μεγαλύτερη, συγκριτικά, σε διάρκεια ευημερία. Σας παρουσιάζουμε κάποιους λόγους που μπορείτε να εφαρμόσετε και εσείς.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την τέχνη, το μπαλέτο και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε τον Μάιο του 2011 και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές μελέτησαν και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία όπως το εισόδημα. Για τους άνδρες, η σωματική δραστηριότητα, οι υπαίθριες δραστηριότητες και η εθελοντική εργασία συνέβαλαν επίσης στην ευτυχία. Οι πιο πρόσχαρες γυναίκες παρευρίσκονταν συχνά τόσο στην εκκλησία όσο και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η αιτία και το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα (ίσως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ δεν ισχύει αντίστροφο), το μήνυμα όμως είναι ξεκάθαρο: Δεν βλάπτει να βγαίνουμε εκεί έξω.

Κατοικίδια

Αποκτήστε σκύλο (ή γάτα)
Τα άτομα που έχουν κατοικίδια είναι μια άλλη ομάδα με περισσότερη ευτυχία. Μια έρευνα σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και εκείνων που δεν είχαν κατοικίδια και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στην επιθεώρηση Προσωπικότητα και Κοινωνική Ψυχολογία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν σκυλιά υποστηρίζουν ότι τα κατοικίδιά τους, αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους, καθώς και το συναίσθημα του ανήκειν δίνοντας νόημα στη ζωή τους. Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι τα κατοικίδια ζώα είχαν μια παρόμοια ικανότητα όπως οι άνθρωποι φίλοι τους να αποσοβούν συναισθήματα απόρριψης. Στην Αμερική, οι ‘χνουδωτοί ενισχυτές’ ευτυχίας βρίσκονται παντού: Από το 2007, τα δύο τρίτα των αμερικανικών νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο.

Ευχαριστώ

Να είστε ευγνώμονες
Η δύναμη της θετικής σκέψης μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει, σύμφωνα με μία διατριβή του 2010 που μελέτησε 51 προηγούμενες μελέτες σχετικά με την τόνωση της ευτυχίας. Οι ερευνητές, που παρουσίασαν την εμπεριστατωμένη μελέτη τους στην επιθεώρηση Κλινικής Ψυχολογίας, διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που συνηθίζουν να καταγράφουν τρία καλά πράγματα που συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ευτυχίας. Η διατριβή διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έγραφαν επιστολές ευγνωμοσύνης σε άλλους ανέφεραν τόνωση της ευτυχίας που διαρκούσε εβδομάδες. Και δεν χρειάζονται γραμματόσημα. Οι συμμετέχοντες δεν χρειαζόταν καν να στείλουν τις επιστολές για να τονωθούν - αν και ποιος ξέρει, το να ρίξουμε αυτό το ευχαριστήριο σημείωμα στο κουτί του ταχυδρομείου μπορεί να εξαπλώσει γύρω μας τη χαρά.

Εθελοντισμός

Καλλιεργήστε τον αλτρουισμό.
Η ίδια διατριβή που έγινε το 2010 διαπίστωσε ότι η προσφορά προς τους άλλους μας δίνει μέρισμα στην ευτυχία. Επιπλέον μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν χρήματα σε άλλους από το να τα δαπανούν για τον εαυτό τους, ενισχύουν την ευτυχία τους.
Όχι μόνο αυτό, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για ανιδιοτελής σκοπούς ζούν περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο περιοδικό Ψυχολογία της Υγείας. Ο αλτρουισμός συνδέεται ακόμη με πιο δυνατές σχέσεις: Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι οι πιο αλτρουιστές άνθρωποι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν ευτυχισμένους γάμους.

Νοσταλγία

Νοσταλγήστε
Οι κοινωνικοί, ενεργητικοί και εξωστρεφείς άνθρωποι είναι επίσης ο πιο ευτυχισμένος τύπος προσωπικότητας. Δεν είναι εύκολο να μεταλλαχτούμε από κάποιον που βρίσκεται στη γωνία της αίθουσας σε κάποιον που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, αλλά μπορούμε να κλέψουμε το τέχνασμα ευτυχίας ενός εξωστρεφούς ανθρώπου: αναπολεί το παρελθόν σπέρνοντας ροδοπέταλα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011 στην επιθεώρηση Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές διαπίστωσε ότι οι εξωστρεφείς οφείλουν το πλεονέκτημα ευτυχίας τους στην τάση που έχουν να αναπολούν το παρελθόν με νοσταλγία. Απολαμβάνοντας ευτυχισμένες αναμνήσεις ή θέτοντας τις αρνητικές αναμνήσεις υπό ένα αισιόδοξο πρίσμα που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή πιο χαρούμενη.

Νοσταλγία

Κάντε σεξ
Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, η ικανοποίηση όμως πάνω στα σεντόνια φαίνεται ότι συνδέεται με την ευτυχία στην καθημερινή ζωή. Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ήταν πιο ευτυχισμένες γενικότερα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής. Ομοίως, οι νιόπαντροι με νευρωτικές προσωπικότητες βρήκαν ότι οι ανησυχίες τους κατευνάζονταν όταν η σεξουαλική τους ζωή ήταν καλύτερη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science. Οι αγκαλιές και η σωματική τρυφερότητα τονώνουν το αίσθημα ευτυχίας και στους άνδρες.

Παρέα

Μην επικεντρώνεστε σε αυτό
Εντάξει, έχετε το καταφύγιο ζώων στη μνήμη του τηλεφώνου σας και μαζεύετε γραφική ύλη για τα ευχαριστήρια σημειώματά σας. Να είστε όμως προσεκτικοί: Μία έρευνα τον Μάιο του 2011 διαπίστωσε ότι το να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στην ευτυχία θα μπορούσε παραδόξως να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους.

“Η επιθυμία της ευτυχίας μπορεί να μας κάνει λιγότερο ευτυχής” αναφέρει η ερευνήτρια της μελέτης Iris Mauss, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ. “Αν ρητά και σκοπίμως επικεντρωθείτε στην ευτυχία, φαίνεται να έχει μια αυτοκαταστροφική επίδραση.”

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Συναίσθημα, διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που αποτιμούν την ευτυχία περισσότερο ή επικεντρώνονται σε αυτή αποκλειστικά έχουν ουσιαστικά πρόβλημα στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να θέτουν πολύ υψηλά πρότυπα ευτυχίας, δηλώνει η Mauss. Ή μπορεί να επικεντρώνονται στην προσωπική τους ευτυχία σε βάρος άλλων παραγόντων που πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, όπως είναι οι σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.

Δεν σημαίνει ότι το να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι είναι μια χαμένη υπόθεση, λέει η Mauss, απλώς μπορεί να φταίει το γεγονός ότι θέλετε να ακολουθήσετε δραστηριότητες που προκαλούν ευτυχία, παρά την ευτυχία αυτή καθ’ εαυτή.

www.skepsou.gr. Πηγή www.livescience.com

Bookmark and Share